Svetoznámy skladateľ a gitarista Paco de Lucía dnes zomrel vo veku 66 rokov. Podľa španielskych denníkov El País a El Mundo utrpel počas dovolenky, ktorú trávil so svojimi vnúčatami v Mexiku, infarkt. Pochovaný by mal byť vo svojom rodnom meste Algeciras v španielskej Andalúzii.

O smrti slávneho hudobníka informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na starostu mesta Algeciras. Zomrel na následky infarktu myokardu, ktorý dostal, keď sa hral so svojimi vnúčatami na pláži v mexickom karibskom letovisku Cancún. V posledných rokoch žil striedavo v Španielsku a v Mexiku. Mesto Algeciras, ležiace v Andalúzii na juhu Španielska, po správe o jeho úmrtí vyhlásilo dvojdňový smútok.

Biografia

Paco de Lucía
 si gitaru obľúbil už ako päťročný, prvé akordy ho učil otec a brat. Jeho hudobnými vzormi boli gitaristi Niňo Ricardo, Miguel Borull a Mario Escudero. V dvanástich rokoch mu udelili zvláštne ocenenie za sprevádzanie flamencových spevákov na prestížnej medzinárodnej súťaži Concurso International Flamenco de Jerez de la Frontera. Rovnaké ocenenie získal aj o tri roky neskôr. Prvé zahraničné turné absolvoval so svojím bratom ako člen hudobno-tanečnej spoločnosti José Greca v šestnástich rokoch.

V roku 1965 nahral Paco de Lucía svoj prvý album Dos Guitarras Flamencas. Ako sólista v 70. rokoch spolupracoval s legendárnym flamenco spevákom Camarónom de la Islom, vďaka ktorému sa flamenco stalo v tomto období celosvetovým fenoménom. Samotný de Lucía dostal prezývku Maestro Flamenco. Medzinárodný komerčný úspech dosiahol v roku 1973 hitom Entre dos aguas, ktorý o dva roky neskôr vyšiel na albume Fuente y Caudal (1975).

Na dráhu nadžánrových experimentov sa Paco de Lucía vydal po boku gitaristov ako John McLaughlin, Larry Coryelle či Al Di Meola. Vo svojej tvorbe využil princípy improvizácie, prvky jazzu, popu či rocku. Zahral si aj s Carlosom Santanom či s americkým klaviristom Chickom Coreom. Spolupracoval tiež so známym španielskym filmovým režisérom Carlosom Saurom. Účinkoval napríklad v jeho dráme Carmen z roku 1983, ktorá získala prestížnu britskú cenu BAFTA pre najlepší cudzojazyčný film.

Z neskoršieho obdobia jeho tvorby je známa najmä skladba Have You Ever Really Loved A Woman z roku 1995, kde okrem zvuku jeho gitary počuť aj hlas kanadského speváka Bryana Adamsa. Paco de Lucía vydal počas kariéry viac ako 25 albumov a získal stovky ocenení. 14. apríla 2010 sa predstavil v bratislavskom Národnom tenisovom centre.


Zdroj: Sme.sk, SITA, archív Hudba.sk
Foto: SITA/Nina Bednáriková

Súvisiaci interpreti: Paco De Lucía