V poslednom tohtoročnom vydaní týždenníka o elektronickej hudbe sme si dali za cieľ vybrať dvanásť skladieb, ktoré počas roka najviac zarezonovali a podľa nás by nemali chýbať vo výbere toho najlepšieho, čo tento rok na klubovej scéne vzniklo. Väčšina trackov je súčasťou EPčiek a albumov, ktoré stoja za vypočutie v plnej dĺžke.

Výber najlepších trackov roku 2012 je pravdepodobne ešte zložitejší ako výber albumov. Spraviť pesničku, ktorá bude niečím iná, chytľavá a nebude to iba hit s obmedzeným dátumom spotreby, je čoraz ťažšie a ťažšie. Pri výbere toho najlepšieho možno použiť množstvo kritérií, na scéne sa objavili zaujímavé nové tváre, no ani ostrieľané mená nesklamali.

Burial – Truant
(Truant / Rough Sleeper, Hyperdub, december 2012)

Do druhej kategórie patrí londýnsky producent William Bevan alias Burial, ktorý začal rok 2012 vydaním dlhoočakávaného EPčka Kindred – prvého releasu od roku 2007. Experimentuje na ňom s novými rytmickými štruktúrami, pevný 2-stepový rytmus posúva skôr smerom k jungle, podporený silnou basovou linkou, ktorá znie ako lavína veľkých kameňov – obrovský tlak, kondenzovaný do minútových, organických pohybov. Každý z troch trackov na EPčku (Kindred, Loner, Ashtray Wasp) má vyše 10 minút a je popretkávaný prestávkami a neočakávanými odbočkami v melódii. Ako celok je to posun oproti predchádzajúcej tvorbe, ktorá už začínala byt trochu predvídateľná.

Tesne pred Vianocami Bevan fanúšikom nadelil ďalšie EPčko Truant / Rough Sleeper, tentoraz s dvoma trackmi, ktoré takisto ďaleko presahujú konvenčnú dĺžku. Prekvapením je technoidný zvuk, dosť odlišný od typickej burialovskej melanchólie. Obe skladby majú bohatú trojzložkovú štruktúru a hoci sa ich úvodné sekvencie výrazne odlišujú, v strede sa objavuje očarujúca hravosť a záverečné tretiny tvoria omamné pohlcujúce hudobné požiare. Truant obsahuje zmes akordov, rozbúrené basy a spletité vokály, to všetko oddelené údoliami perkusívnych pádov. Koniec je kruto náhly. 14-minútový Rough Sleeper v strednej časti prináša jeden z najkrajších momentov Bevanovej hudby – trepotavá a váhavá melódia prechádza do triumfálnych, mimosvetských zvonov a oslavnej čistoty. Ak je to predzvesť nového, temného albumu, nevieme sa dočkať!

Oba Burialove tohtoročné releasy sú príkladom situácie, keď vybrať "najlepší track" čo i len jedného producenta je jednoducho nemožné. Ale dajme tomu, že pre účel tohto článku to bude Truant. Pokojné, ničím nerušené a niekoľkonásobné počúvanie si však zaslúžia oba spomínané releasy. (mi)


Dark Sky – Hequon
(Myriam EP, 50Weapons, december 2012)

Londýnske trio Dark Sky sa v závere roka s novým EP vrátilo na label 50Weapons, ktorý vlastnia Nemci Modeselektor. Ako tomu bolo vždy doteraz zvykom, Myriam prináša nový zvuk, masívne basové línie a priam napínavú gradáciu v každom tracku. Skladba s názvom Hequon je skvelou ukážkou toho, čo všetko môžeme od tohto EP čakať. Dark Sky sa týmto zimným releasom s temnou atmosférou znovu podarilo posunúť sa na vyššiu úroveň tak, aby si zachovali svoj charakteristický zvuk. (mš)


Disclosure – What’s  In Your Head
(The Face EP, Greco-Roman, jún 2012)

Uplynulý rok bol úspešný aj pre duo Disclosure, ktoré v júni prišlo s releasom The Face obsahujúcim štyri tracky. Na svoj vek, konkrétne 18 a 20 rokov, si bratia Guy a Howard Lawrenceovci na undergroundovej scéne vyslúžili pevné miesto, čo sa niekomu nepodarí ani za celé roky. Na EP je počuť prvky R&B ale i súčasný garage, deep house a post-dubstep. Medzi najlepšie elektronické skladby roka nepochybne patrí What’s In Your Head. Pre veľký záujem svetových Djov o tento track vytvorili Disclosure dodatočne aj VIP verziu, ktorá priviedla túto tanečnú pesničku k dokonalosti. (ml, mš)


DRS feat. Lenzman, Jehst & Riya - Holding On
(Count To Ten / Holding On, Soul:r, júl 2012)

K veľmi podareným kúskom na drum&bassovej scéne patrí letný hit Holding On. Podieľali sa ňom dlhoročný MC DRS z labelu Soul:r, producent Lenzman, hip-hopový priekopník Jehst a očarujúca speváčka Riya. Príjemný a osviežujúci track vyšiel spolu so skladbou Count To Ten (DRS feat Enei) v lete ako singel, neskôr sa objavil aj na albume DRS s názvom I Don't Usually Like MCs, But... (dt)
 
Hybrid Minds – Lost
(Hybrid Minds EP, AudioPorn, marec 2012)

Často sme v našom elektronickom týždenníku spomínali známe drum&bassové zoskupenie Hybrid Minds. Po vydaní viacerých kvalitných nahrávok určite stoja opäť za pripomenutie. Najväčší úspech zožali po vydaní eponymného EP na značke AudioPorn. Svojich fanúšikov vtedy potešili štyrmi nahrávkami, vrátane soulful drum&bassového tracku Lost. K melodickej skladbe s melancholickým nádychom a výrazným vokálom natočili aj príjemný videoklip. (dt)


Christopher Rau – Weird Alps
(Two, Smallville Records, november 2012)

Hamburský producent a DJ Christopher Rau robí soft house ako nikto iný. Päťka z albumu Two s názvom Weird Alps sa vyznačuje jemne fázovanými bubnami, vírivými akordmi a "hrudnými" subbasmi. Od začiatku až do konca sa songom ako tenučká niť vinie tón, sčasti pripomínajúci sirénu, zároveň akési bojové pulzovanie a sčasti raveový rytmus, ktorý skladbe dodáva silný "ťah". Zdanlivú monotónnosť rozbíja náhlivé, trilkujúce pípanie, ktoré vytvára pocit, že stojíte na mieste a svet okolo vás sa točí závratnou rýchlosťou. (mi)


John Talabot feat. Pional - So Will Be Now
(ƒIN, Permanent Vacation, január 2012)

Barcelonský producent John Talabot v záverečnej skladbe So Will Be Now debutového albumu ƒIN nechal bokom svoje typické tropické rytmy. Elementárne bubny, chladné akordy a éterické vokálne slučky znejú ako duša, hľadajúca telo, ktoré by mohla osídliť. Na tracku spolupracoval aj madridský producent Miguel Barros a.k.a. Pional. Temná, až depresívna tanečná hudba zo španielskej dielne. (mi)


Kraak & Smaak feat.  Lex Empress – Hold Back Love (Lovebirds remix)
(Hold Back Love, Jalapeno Records, január 2012)

V januári vydal label Jalapeno Records singel Kraak & Smaak – Hold Back Love (feat. Lex Empress), na ktorom si v digitálnej podobe aj na vinyle našli svoje miesto i remixy od osvedčených mien ako Analog People, Neighbour & Elan B, Solomun a Lovebirds. Posledný menovaný sa postaral o inštrumentálny a nu disco / housový remix. Ten sa dokonca stal číslom jeden v rebríčku najsťahovanejších skladieb na Traxsource. Kraak & Smaak som mal tento rok možnosť vidieť aj na festivale Sziget, kde odohrali fantastický koncert, aj vďaka tomu ich singel, resp. spomenutý remix zaraďujem medzi to najlepšie z roka 2012. (ml)
 
Sabre, Stray & Halogenix Feat Frank Carter III. – Oblique
(Oblique / St. Clair, Critical Music, február 2012)

Úspešný drum&bassový label Critical Music, ktorý tento rok oslávil desiate výročie svojho vzniku, stihol vydať množstvo pestrých noviniek. Nás zaujal track nesúci názov Oblique, ktorý vyšiel koncom februára. Hypnotická deep minimalistická drum&bassová nahrávka je výsledkom spolupráce výborných anglických producentov Sabreho, Straya a Halogenixa. Vokálnu linku, ktorá sa rýchlo vryla do pamäte, má na svedomí vokalista  Frank Carter III. Skladba, ktorá veľmi dobre funguje aj na parkete, sa stala obľúbeným hitom undergroundových klubov. (dt)


TNGHT – Bugg’n
(TNGHT EP, Warp Records, júl 2012)

Počas leta 2012 vydalo svoje debutové EP trapové duo TNGHT. Dlho očakávaný release od dvojice producentov Hudson MohawkeLunice vyšiel na labeli Warp a skutočne nesklamal. Výrazný hip-hopový kick & snare, perfektné sample a jednoduché melódie sú zárukou toho, že si toto EP budete chcieť vypočuť znova a znova. Bugg’n je jedným zo singlov, ku ktorému vznikol aj videoklip. Hoci mal byť TNGHT len jednorázový projekt, nabral také rozmery, že už teraz majú páni producenti pripravené nové remixy a dúfame, že čoskoro to bude aj album. (mš)


Todd Terje – Inspector Norse
(It’s The Arps EP, Smalltown Supersound, január 2012)

Pri obhliadnutí za rokom 2012 nesmie vo výbere toho najlepšieho chýbať nórsky producent Todd Terje. Svoju diskografiu tento rok obohatil napríklad o spoluprácu s Bryanom Ferrym z Roxy Music, ešte začiatkom roka mu však vyšiel release s názvom It's The Arps, na ktorom nájdeme spolu štyri veselé tracky v žánroch house a disco. Skladba s názvom Inspector Norse je jedným z najveselších elektronických počinov roka, ktorý poteší aj dnes. (ml)


Willie Burns – Duh Duh Dunk
(The Overlord EP, The Trilogy Tapes, september 2012)

Track Duh Duh Dunk z EPčka The Overlord definuje zmrazený akord, vzrušené trepotanie prilepené lepiacou páskou a hroziace uniknúť, vinylový sykot a smutné piano. Bohatá zmes zvukov, v ktorej sa dá pri každom vypočutí nájsť niečo nové, sa ako piesok v presýpacích hodinách hladko prešmykuje zmyslami a nenechá vás chladnými. (mi)


Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza každú stredu. Ak chcete prispievať svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Martin Špeťko (mš), Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi), Martin Laškovský (ml)
Foto: Facebook.com/darkskyuk