Symfonický orchester Slovenského rozhlasu uvedie v piatok 1. apríla o 19:00 šiesty abonentný koncert sezóny. Program zostavený z diel Mirka Krajčiho, Niccola Paganiniho a Césara Francka diriguje šéfdirigent SOSR Ondrej Lenárd. Sólistom večera bude mladý slovenský huslista Teo Gertler, ktorý je laureátom desiatky významných medzinárodných súťaží huslistov.

Úvodná skladba večera predstaví dielo súčasného slovenského skladateľa Mirka Krajčiho, ktorého diela boli s úspechom uvedené na domácich i zahraničných hudobných festivaloch. Dielo Waltzissimo, ktoré malo iba nedávno premiéru v Trnave, skladateľ zasadil do jednočasťovej formy s obsadením sláčikových nástrojov. Ako celok je budované cez navzájom kontrastné úseky, ktoré vytvárajú jednu postupnú gradáciu s efektným záverom.

Teo Gertler na scéne debutoval ako 8-ročný, jeho hudobnú zrelosť, jedinečný tón a zanietenú interpretáciu už ocenili mnohé veľké svetové scény. S rozhlasovými symfonikmi predstaví Koncert pre husle a orchester č. 1 D dur, op. 6, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie skladateľské počiny talianskeho huslistu a skladateľa Niccola Paganiniho. Koncert je virtuóznym prejavom sily a zručnosti, ktorý odhaľuje nielen Paganiniho technické schopnosti, ale aj jeho melodickú citlivosť a schopnosť dramaticky využiť štruktúru diela.

Večer uzatvorí Symfónia d mol francúzskeho skladateľa belgického pôvodu Césara Francka. Dielo je pravdepodobne zhrnutím skladateľovho života v hudbe. Ako sám píše: "Ja viem, bol som veľmi trúfalý, ale počkaj nabudúce. Tam pôjdem oveľa ďalej." Nikdy sa však nedozvieme, čo mal na mysli – rok po premiére symfónie v dôsledku nehody už nenapísal žiadnu orchestrálnu hudbu.

Koncert sa uskutoční 1. apríla o 19:00 vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu a naživo odznie aj vo vysielaní Rádia Devín. Bližšie informácie nájdete na stránke na Sosr.rtvs.sk.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Filip Púchovský.