Po trojročnej prestávke sú Twenty One Pilots späť s novým štúdiovým albumom Clancy. Jeho vydaním končí éra konceptuálnych albumov, na ktorú sa duo vydalo pred takmer desiatimi rokmi vydaním nahrávky Blurryface z roku 2015, na ktorú nadväzoval druhý kúsok skladačky v podobe albumu Trench z roku 2018 a trojka s názvom Scaled and Icy.

Prvé náznaky projektu autori odhalili už vo februári roku 2021 pri propagácii predchádzajúceho albumu Scaled and Icy, keď sa spevák Tyler Joseph nechal počuť, že záverečná skladba albumu Redecorate funguje ako "zámerný náznak toho, čo chce kapela robiť ďalej ". Temnejší tón piesne skutočne vybočuje z inak trblietavo-farebného zvuku svojho materského albumu. V rozhovore zo septembra 2022 Joseph potvrdil, že budúci album kapely uzavrie príbeh postavy Clancyho a fiktívneho mesta Dema, ktoré boli predstavené na ich piatom albume Trench.

"Nahrávka sa volá Clancy, a to je vlastne hlavný hrdina príbehu, ktorý sme rozprávali," vysvetlil spevák a gitarista. "Blurryface je akýsi zlý človek, je to antagonista," doplnil a dodal, že v poslednej kapitole tejto ságy sa odohrá posledná bitka. Na oznámenie nového albumu si dvojica vybrala dátum, ktorý sa v kalendári objavuje iba raz za štyri roky. 29. februára prezradili, že dátumom vydania nového albumu bude 17. máj.

Napokon sa rozhodli posunúť jeho vydanie o týždeň neskôr. Dali si za úlohu najskôr dokončiť videoklipy ku všetkým trinástim skladbám. Myšlienku o videoklipoch prezentoval Tyler už po vydaní singla Overcompensate, ktorý skupina zverejnila spolu s videoklipom vo februári.

Vtedy mali hotových osem videoklipov, pričom album bude obsahovať 13 skladieb. Vydaniu albumu predchádzali tri single Overcompensate, Next Semester a Backslide. esne pred vydaním albumu kapela vydala videosingel The Craving, ku ktorému pribudol videoklip ku skladbe Navigating. K novému albumu pripravuje dvojica hudobníkov masívne svetové turné, počas ktorého navštívia Veľkú Britániu, Európu, USA a Austráliu.

Text: Hudba.sk (Billboard.com, TS Warner Music)