Skupina Para v nedeľu večer v zaplnenej Novej Cvernovke v Bratislave uviedla do života svoj tretí vinyl Našou krajinou. Počas koncertu, v rámci ktorého zaznel celý album, došlo aj na originálny krst.

Hudobník, spevák a spisovateľ Braňo Jobus na to využil pódiový parostroj. Platňa tak zostala suchá a "krstidlo" si v zadymenom klube naplno užili všetci prítomní.

"Je to pre mňa veľká česť, veď nejaké to desaťročie sa už motkáme vedľa seba. V jednu krásnu nedeľu mi Matúško (basgitarista Matúš Vallo, pozn. red.) zavolal, že čo robím 25. novembra, či by som nedošiel spraviť krstného tatu novej platni. Tak som teda tu! Našou krajinou slobodnou nech táto platňa prinesie veľa radosti, priatelia! Buďte šťastní," povedal Branuško, ktorý si s kapelou následne zaspieval známy hit Doma dobre.

Pozrite si fotoreport z krstu



(videá sú nastavené s vypnutým zvukom, musíte si ho zapnúť)

V tom čase už koncert gradoval a toľko energie Nová Cvernovka snáď ešte nezažila. Výber tohto klubu na krst vinylu zrejme mnohých prekvapil, pretože Para obvykle hráva na domácej bratislavskej pôde v podstatne väčších kluboch. Tí, ktorí sa na nedeľný koncert dostali, tak mohli zažiť vysoko koncentrovanú dávku energie prichádzajúcej nielen od kapely, ale aj z publika. Matúš Vallo, ktorého už čoskoro budeme častejšie vídať v inej funkcii než v úlohe basgitaristu a "hovorcu" rockovej kapely, za to fanúšikom niekoľkokrát poďakoval. "Ste to najlepšie publikum, aké si kapela môže priať," povedal v jednom z posledných príhovorov.

Atmosféru koncertov Pary najlepšie vystihuje moment po prvom kole prídavkov, kedy sa kapela odoberie z pódia a fanúšikovia začnú spievať refrén skladby Prví poslední. A spievajú dovtedy, kým sa Lasky a jeho družina nevrátia a nezahrajú to. Inak už asi ani koncerty Pary končiť nemôžu. Zo starších skladieb zazneli aj piesne ako Zatancuj, Keď ťa stretnem, Ako najlepšie viem, Otec, Brutálna zostava či Abstinent.



Nemalá časť publika si však už s kapelou spievala aj novinky z albumu Našou krajinou. Jasnými koncertnými hitmi sú titulná pieseň a pred-albumový singel Linda, no fanúšikovia si pospevovali aj na refrén skladby Miesta, ktorá v nedeľu zaznela naživo vôbec po prvýkrát. Napísal aj naspieval ju najnovší (a najmladší) člen skupiny, gitarista Jozef Rezník (Walter Schnitzelsson). V publiku bolo zase možné vidieť bývalého gitaristu Juraja "Medveďa" Marikoviča spolu s jeho súčasnou kapelou Bad Karma Boy, ale aj Ivana Táslera s manželkou.

Mimochodom, vinylová LPčka Našou krajinou je naozaj krásnym zberateľským kúskom. Ak poznáte niekoho, kto je fanúšikom Pary, určite by ho takýto vianočný darček potešil.

Prečítajte si tiež: Nový album Pary je nevyspytateľný. Každým vypočutím sa mení a vyzrieva 

Text: SITA + Hudba.sk
Foto a video: Facebook.com/PARA.Brutalna.Zostava

Súvisiaci interpreti: Para