One Day Jazz Festival sa tento rok vďaka spolupráci organizátorov s EHMK 2013 po prvý raz uskutoční nielen v Bratislave, ale aj v Košiciach. V utorok 26. februára v priestoroch Historickej radnice vystúpia rovnakí interpreti, ako o deň neskôr v hlavnom meste: Američan Frank McComb, trio Depart Refire a tiež Andrej Šeban s kapelou.

Najväčším lákadlom tohtoročného One Day Jazz Festivalu je jednoznačne americký soulový spevák, skladateľ a multiinštrumentalista Frank McComb, ktorý býva často prirovnávaný k Donnymu Hathawayovi alebo Steviemu Wonderovi. Jeho virtuózny spev a hra na klavíri z neho nespravili len nepostrádateľného a veľmi žiadaného multiinštrumentalistu, ale aj obľúbeného showmana na soulovej, jazzovej a R&B scéne. Počas svojej kariéry účinkoval s takými velikánmi ako Herbie Hancock, Chaka Khan, Prince, Oscar Peterson či Roberta Flack

Štyridsaťdvaročný muzikant, ktorý plynule "hovorí jazykom" soulu, jazzu i bluesu, má na konte albumy Love Stories (2000), The Truth (2003), Straight From The Vault (2005), The Truth, Volume 2 (2006), Tribute To The Masters (2006) a Live In Atlanta (2007). Na albume A Tribute To The Masters vzdal hold hudobníkom, ktorí ho najviac ovplyvnili a inšpirovali a to Chickovi Coreovi, Herbiemu Hancockovi, Ramseymu Lewisovi i Georgeovi Dukeovi. Jeho zatiaľ poslednou štúdiovkou je nahrávka A New Beginning (2010).


Okrem soulovej hviezdy sa v Košiciach predstaví aj jazzové trio Depart Refire, v ktorom si za biciu súpravu sadne známy slovenský bubeník Martin Valihora. Ten po pätnástich rokoch nahradil Jojo Mayera a stal sa súčasťou medzinárodného tria. Ďalšími dvoma členmi zoskupenia sú rakúsky saxofonista Harry Sokal a americký kontrabasista Heiri Känzig.

Andrej Šeban, ktorý má za sebou úspešné turné po Slovensku, sa na One Day Jazz Festivale predvedie s kapelou v zložení - Daniel Špiner (klávesy), Peter Rusňák (basgitara) a Michal Fedor (bicie nástroje). Jeho koncerty vždy sľubujú viacrozmerný, ba až pohlcujúci zážitok s priestorom pre hudobno-duševnú improvizáciu a každý jeho koncert je jedinečný. Presne taká bude podľa organizátorov aj ôsma séria One Day Jazz Festivalu.

One Day Jazz Festival je voľný koncept jazzových večerov, ktorý sa po prvý raz konal 20. mája 2008 v bratislavskej Incheba Expo Aréne. Hlavnú hviezdu podujatia vždy podporujú skupiny z USA, Európy a Slovenska. Myšlienka festivalu vznikla u hudobníka Martina Valihoru, ktorý je aj zakladateľom a hlavou festivalu. Na základe svojich skúseností a kontaktov z vystúpení na svetových podujatiach prišiel s konceptom festivalu, ktorý sa zameriava predovšetkým na umeleckú kvalitu v rôznych žánroch a komunikáciu slovenskej a zahraničnej hudobnej scény.

Na One Day Jazz Festivale za uplynulé roky okrem iných vystúpili George Duke, John McLaughlin, Chaka Khan, Lee Ritenour, Anthony Jackson, Hiromi či Tower Of Power. Vstupenky na februárovú bratislavskú aj košickú edíciu podujatia sú už v predpredaji. Lístky na "východniarsky" One Day Jazz Festival sa dajú kúpiť aj priamo v Historickej radnici v Košiciach.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Marek Kučera, PR manažér podujatia.

Súvisiaci interpreti: Andrej Šeban