"Aké krásne je byť s vami 20 rokov," prihovára sa fanúšikom Aneta Langerová, ktorá oslávi 20 rokov na scéne hudbou s Janáčkovou filharmóniou Ostrava na troch výnimočných októbrových koncertoch v Prahe, Brne a Ostrave.

V priebehu celého roka 2024 oslavuje Aneta Langerová dvadsať rokov, ktoré zasvätila ceste za svojím hudobným snom. Jej fanúšikovia sa môžu tešiť na tohtoročnú vzácnu oslavu hudby a piesní, ktoré v sebe obľúbená česká umelkyňa na svojej 20-ročnej púti hudobnou krajinou postupne nachádzala. Na týchto slávnostných koncertoch ju bude sprevádzať nielen jej milovaná kapela a sláčikové trio, ale i Janáčkova filharmónia Ostrava. V rámci programu zaznie i nová skladba Zázračná písně krajina, ktorá dala meno celému aktuálnemu narodeninovému roku.

"Keď som vstúpila do sveta piesní, začala som rozprávať príbehy druhým a cítila chvenie niečoho väčšieho. Niečoho, čo nás všetkých presahuje a zároveň drží pohromade ako jednotlivcov vo vzťahu k sebe samým, k rodine, priateľom, ale napokon i k celej spoločnosti. Táto zázračná piesne krajina ma vtiahla do svojich tajov a odvtedy si pripadám ako pútnik, ktorý objavuje stále nové a nové podoby života. A mám také tušenie, že táto cesta sa nikdy neskončí," hovorí Aneta.

Piesne Anety Langerovej dostanú na výnimočnom turné novú rozžiarenú orchestrálnu energiu v podobe aranžmánov z pera klaviristu a producenta Jakuba Zitka, ktoré navyše vďaka JFO pod taktovkou dirigentky Aleny Hron získajú ďalší hudobný rozmer. V sprievodných orchestrálnych textúrach sa budú prelínať sláčikové nástroje s nástrojmi z plechu (dychovými) a dreva, tajuplným zvukom harfy a veľkolepými tympanmi, a všetky tieto farby prežiaria staršie i novšie piesne krásnym, pestrofarebným a autentickým svetlom. Keď sa rozoznie nezameniteľný hlas Anety Langerovej, všetci v publiku i na javisku sa spoločne prenesú do vnútra jednotlivých príbehov a vlastnej fantázie.

Mimoriadne sú i miesta, kde sa jednotlivé koncerty budú odohrávať. Pre tieto špecifické lokácie bola vytvorená i unikátna scéna, ktorej poetický presah je venovaný subjektívnej predstavivosti každého prítomného poslucháča. Prvý koncert Zázračné písně krajiny 20 ROKOV Symfonická sa uskutoční 17. októbra v prvom plne osvetlenom divadle Európy a zároveň v kultúrnej chránenej pamiatke Českej republiky – v Mahenovom divadle v Brne, kam sa Aneta s kapelou a sláčikovým triom rada vracia.

Druhý slávnostný koncert rozozvučí 21. októbra Multifunkčnú aulu Gong v Dolných Vítkoviciach na domácej pôde JFO. Bývalý plynojem s pútavou históriou  bol zaradený medzi TOP 10 stavieb sveta a Aneta Langerová tu niekoľkokrát hrala s JFO i so svojím sláčikovým triom v rámci festivalu Colours of Ostrava. Zázračné symfonické koncerty vyvrcholia 24. októbra v legendárnej Veľkej sále pražského paláca Lucerna, kde Aneta pred takmer 20 rokmi zahájila svoju samostatnú hudobnú púť. Záverečný koncert bude hostiť i obľúbený zbor Maranatha Gospel Choir.

Aneta Langerová ďakuje za podporu: SUPRAPHON, SHERWOOD Digital, Český rozhlas Radiožurnál, RTVS Rádio Slovensko, OSA, AV MEDIA EVENTS.

Zázračná písně krajina 20 ROKOV Symfonická

17. 10. Brno, Mahenovo divadlo
21. 10. Ostrava, Gong
24. 10. Praha, Veľká sála Lucerny

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriana Nievelt.