Slovenská komora architektov už viac ako dve dekády oceňuje to najkvalitnejšie zo súčasnej slovenskej architektúry prostredníctvom ceny CE ZA AR. Členovia a členky medzinárodnej poroty sa v 22. ročníku týchto ocenení snažili vyzdvihnúť nielen estetickú kvalitu a trvácnosť realizácií, ale dbali aj na ich energetickú a sociálnu udržateľnosť.

Do ocenenia CE ZA AR bolo tento rok prihlásených 95 diel zrealizovaných podľa návrhu slovenských architektov a architektiek. Porota navštívila 28 z nich počas 1600 km dlhej cesty naprieč Slovenskom a susedným Českom. S ďalšími dvoma dielami slovenských architektov, ktoré nemohla navštíviť osobne, sa porota detailne zoznámila.

Z 30 bližšie posudzovaných diel napokon vybrala 21 nominácií v šiestich kategóriách. Diela sú, tak ako v uplynulých ročníkoch, rozdelené do piatich typologických kategórií: Rodinné domy, Bytové domy, Občianske a priemyselné budovy, Interiér a Exteriér. Šiestou kategóriou sú Fenomény architektúry, ktoré umožňujú porote vyzdvihnúť rôzne aspekty architektonickej kvality bez typologických obmedzení.

Okrem dvoch diel, ktoré sa nachádzajú mimo územia Slovenska, je zaujímavosťou tohto ročníka a raritou v doterajšej histórii týchto odborných cien jedna z trojice nominácií v kategórii Exteriér. Architekti Martin Skoček, Pavol Dobšinský, Radoslav Hamara Šimon Voštinár ju totiž dostali za realizáciu areálu Grape festivalu 2022. Jeho novým pôsobisom sa v roku 2022 stalo letisko v Trenčíne, čo umožnilo komplexné pretransformovanie celého urbanizmu festivalového areálu, ktorý sa na pár dní mení na mesto pre 30-tisíc ľudí. Vďaka nápaditosti a kreatívnym riešeniam Skočekovho architektonického štúdia sa Grape stal prvým hudobným festivalom s nomináciou na CE ZA AR.

Billy Barman, Grape festival 2022 Zdroj: Martina Mlčúchová

Grape festival 2022 Zdroj: Martina Mlčúchová

"Keďže hlavným stavebným materiálom bývajú dočasné plachtové stany, toitoi búdky a slnečníky, jediným svetlým momentom pri snahe priniesť štipku architektúry tam, kde ju nik neočakáva, poskytuje priestorové lešenie. Vďaka nemu mohli návštevníci vchádzať na festival popod dutú pyramídu. Hlavný stage tvoril 32 metrov vysoký trojuholník s premostením ponad pódium. Pavilón s plachtami na húpanie a oddych pred slnkom je nositeľom nápisu SOS KULTÚRA," približuje tlačová správa cien CE ZA AR 2023 hlavné dôvody záujmu Slovenskej komory architektov o festival Grape.

"Urbanistický koncept hudobného festivalu sprevádzaného originálnou architektúrou so silným umeleckým presahom je veľmi ojedinelým fenoménom a môže vyvolávať mnoho otázok. Sme presvedčení, že krása je hodnota, ktorú sa oplatí podporovať a zažívať aj v situáciách, v ktorých ju neočakávame. Možno preto, že má silu spájať," uviedla k nominácii porota, ktorej zloženie si môžete pozrieť nižšie.

Vizuálnu stránku Grape festivalu 2022 sme vyzdvihli aj v našej reportáži, kde sme sa okrem hudobných vystúpení podrobnejšie venovali aj práve rozloženiu a dizajnu jednotlivých pódií a zón festivalu. Práve vďaka spolupráci s poprednými architektmi sa totiž Grape stal nezameniteľným, hoci sa koná na mieste, ktoré je už takmer 20 rokov domovom festivalu Pohoda.

Grape festival 2022 Zdroj: Lousy Auber

Grape festival 2022 Zdroj: Martina Mlčúchová

Grape festival 2022 Zdroj: Martina Mlčúchová

Porotcovia cien CE ZA AR 2023:

  • Juraj Benetin (architekt, SR)
  • Dana Čupková (architektka, USA)
  • Ján Hoffstädter (akademický sochár, SR)
  • Petra Kunarová (architektka, ČR)
  • Igor Marko (architekt a urbanista, SR/UK)
  • Jan Schindler (architekt, ČR)
  • Lucie Vogelová  (krajinná architektka, ČR)

Slávnostné vyhlásenie ocenených diel sa uskutoční 5. októbra 2023 v Starej tržnici v Bratislave, priamy prenos z odovzdávania CE ZA AR 2023 uvidia diváci na Dvojke RTVS. Moderátorom odovzdávania cien 22. ročníka bude predseda poroty a architekt Juraj Benetin.

Okrem diel ocenených v šiestich kategóriách budú v rámci galavečera vyhlásené aj dve špeciálne ocenenia. "Cena verejnosti" CE ZA AR 2023 je udeľovaná na základe internetového hlasovania, ktoré prebehne počas septembra na internetovom portáli www.cezaar.tv. Hlasovanie verejnosti podporuje generálny mediálny partner ocenenia Denník N na svojej platforme Minúta po minúte.

Druhé špeciálne ocenenie "Patrón architektúry" udeľuje predstavenstvo Slovenskej komory architektov za osobitný prínos pre rozvoj architektúry, ktorý nie je vyjadrený architektonickým dielom, ale je výsledkom práce osobnosti, miestnej samosprávy alebo inštitúcie, ktorá sa zaslúžila o rozvoj slovenskej architektúry.

Grape festival 2022 Zdroj: Martina Mlčúchová

Grape festival sa tento rok uskutoční 11. a 12. augusta opäť v Trenčíne. Okrem vizuálne príťažlivého a urbanisticky zaujímavého areálu sa môžete tešiť aj na hviezdy ako Foals, Yungblud, M83, Moderat, King Gizzard and the Lizard Wizard alebo Yung Lean.

Domácimi lákadlami sú stálice slovenských festivalov Para, Gleb, Jana Kirschner, HEX, Billy Barman, Slobodná Európa a mnohí ďalší. Chýbať nebude ani viacero výborných nových objavov zo svetovej aj slovenskej a českej scény.

Vstupenky: Predpredaj.sk

Text: Hudba.sk (zdroj: Grape, CE ZA AR)