O Coldplay sa hovorí ako o jednej z najväčších kapiel posledných rokov. Kto iný by teda mohol byť plnohodnotným headlinerom najväčšieho festivalu súčasnosti, Glastonbury? Londýnska štvorica dala v nedeľu večer bodku za 46. ročníkom podujatia a mnohí návštevníci označujú ich vystúpenie za najlepšie zo všetkých.

Niet sa čo čudovať, Coldplay totiž na Glastonbury priniesli všetky prvky, ktoré sú typické pre ich veľkolepé koncerty a nedajú sa označiť inak ako spektakulárne. Viac než stotisícové publikum so svietiacimi náramkami na zápästiach sa nechalo vtiahnuť do divadla plného farieb a fantastickej hudobnej a pódiovej šou, kde každá skladba mala toľko energie, akoby sa už išlo do finále.

O čom by však bolo vystúpenie, keby nemalo skutočnú hĺbku. Tú kvartet na čele so spevákom Chrisom Martinom navodil napríklad vzdaním holdu kapele Viola Beach. Jej členovia vo februári tohto roka spolu so svojím manažérom tragicky zahynuli pri autonehode. Išlo pritom o nádejné zoskupenie, ktoré malo celú kariéru ešte pred sebou. Coldplay zahrali z ich dielne pieseň Boys That Sing, pričom Martin zdôraznil, že im Viola Beach pripomenuli ich samých v ich začiatkoch.

TIP: Všetky oči na Adele: ovládla Glastonbury a opäť mieri do čela hitparád

Chris Martin za premiéra!

Coldplay vedia, ako sa dotknúť veľkého davu, či už prostredníctvom hudby alebo činov. A hoci je väčšina koncertu presne naplánovaná, často najviac zarezonujú práve spontánne situácie. Niet divu, že bozkávanie pódia či nútené sólové vystúpenie Chrisa Martina pre technické problémy ohúrili obecenstvo až natoľko, že po konci festivalu zaplavili Twitter slová nekončiacej chvály. A nielen tie - desiatky príspevkov na sociálnych sieťach dokonca obsahovali jasný odkaz: Chris Martin by sa mal stať novým premiérom a svet by bol lepším miestom.


Coldplay spievajú Bee Gees, Martinovci spievajú Coldplay

O jedno z najväčších prekvapení (hoci v britských médiách sa o tom už skôr šepkalo) sa kapela postarala v závere svojho vystúpenia, keď sa na pódiu stretla s členom legendárnej rockovej skupiny Bee Gees, gitaristom a spevákom Barrym Gibbom. Spoločne odpálili jeden z najväčších hitov trojice Stayin´ Alive a tiež skladbu Somebody To Love. Podľa niektorých fanúšikov toto spojenie prinieslo "trochu šťastia do nahovno týždňa v Spojenom kráľovstve" odkazujúc na výsledky referenda o Brexite.

Viac než trochu šťastia priniesli Coldplay určite aj ďalším prítomným na pódiu. Počas poslednej skladby Up & Up, ktorá uzavrela celý set, sa na ňom totiž objavili deti Chrisa Martina Apple a Moses spolu so svojimi sesternicami a ukázali, že hudobné vlohy ich zrejme neobišli, keď podporili spev svojho otca a strýka vokálmi.


Mnohí fanúšikovia aj hudobní kritici už o Coldplay povedali, že svoj vrchol majú za sebou. Aj samotný Chris Martin v čase vydania ostatného albumu naznačil, že je možno ich posledným. V rámci živých vystúpení však kapela akoby stále neprestávala rásť. Vo februári vystúpila na Super Bowle, kde sa nechala zatieniť hosťami Brunom Marsom s Beyoncé, no na domácej pôde v nedeľu posunula latku svojich koncertov opäť o kus ďalej.

"Prišli sme sem trochu vystrašení zo stavu sveta, ale keď vidím tieto vibrácie na Glastonbury, myslím si, že ľudia sú skvelí a spoločne dokážeme úžasné, úžasné veci. Ďakujem vám za obnovenie mojej viery vo svet," okomentoval silný ročník festivalu rovnako silnou výpoveďou frontman Coldplay.

Coldplay na Glastonbury 2016 Zdroj: Facebook.com/glastonburyofficial 
Text: Michaela Žureková (zdroj: NME.com, Dailymail.co.uk, BBC.com)
Foto: Facebook.com/glastonburyofficial

Súvisiaci interpreti: Coldplay