Jedna z hlavných funkcií hudby je spájať ľudí. Niekedy sa však deje presný opak a fanúšikovia rôznych kapiel či žánrov sa voči sebe nesprávajú práve najlepšie, niektorí tými druhými dokonca opovrhujú. Nie sú to však len fankluby, kto medzi sebou v určitom zmysle súperí o to, kto je lepší. Do týchto "súbojov" sa zvyknú púšťať aj samotní interpreti.

Jedným z takýchto príkladov, a možno aj najznámejších, je rivalita a vzájomné doťahovanie sa dvoch legiend The Beatles a The Rolling Stones. Na ich výmeny názorov si mohli hudobní nadšenci už zvyknúť a stotožniť sa s tým, že ide vlastne len o akýsi zápas dvoch kohútov na jednom dvore, pričom čím sú starší, tým ich spor vyzerá komickejšie. Dnes už musí byť každému jasné, že nie je a nikdy ani nebol myslený príliš vážne (v angličtine je na to krásny výraz light-hearted), no obe strany si ešte stále občas neodpustia nejakú tú uštipačnú poznámku na adresu toho druhého.

Slušňáci vs. rebeli

Obe kapely boli súčasťou úspešnej britskej vlny do vôd svetovej populárnej hudby. Vo svojich začiatkoch, teda v prvej polovici 60. rokov minulého storočia sa na The Beatles pozeralo skôr ako na tých slušnejších chlapcov so štýlovými účesmi a pekným oblečením. Partička okolo Micka Jaggera a Keitha Richardsa zase patrila skôr na tú divokú stranu – medzi neposlušných muzikantov so strapatými vlasmi a provokatívnym správaním.

Všetci však boli talentovaní muzikanti, ktorí nemali núdzu o bozky tých najštedrejších múz a patria na pomyselný hudobný Olymp. Na ňom sa však nachádza len jeden trón, na ktorý môže zasadnúť len ten najlepší. Kto to teda je – liverpoolskí chrobáci alebo valiace sa kamene z Londýna?


McCartney: Milujem Stones, no Beatles boli lepší

Počas kariéry si často vymieňali názory na túto tému, pričom najnovšie na ne nadviazal Paul McCartney, ktorý nazval The Rolling Stones kapelou, ktorá hrá covery bluesových skladieb. Je pravda, že "stouni" sa už od začiatku hrdo hlásia k inšpirácii americkými bluesovými hudobníkmi, no na konte majú nespočetne veľa vlastných hitov. Svoju lásku k tomuto žánru vyjadrili aj na ich zatiaľ poslednom albume Blue & Lonesome z roku 2016, na ktorom sú ich verzie piesní od interpretov ako Little Walter, Howlin' Wolf, Magic Sam, Willie Dixon alebo Jimmy Reed.

Podobné vyjadrenie vyšlo z úst jedného z dvoch najplodnejších autorov The Beatles aj vlani. "Ich korene sú v blues. Keď píšu skladby, je tam počuť blues. My sme mali o niečo viac vplyvov. Je tam však viac rozdielov. Milujem Stones, no Beatles boli lepší," vyhlásil McCartney.


Jagger: Jedna kapela stále koncertuje, druhá už ani neexistuje

Mick Jagger na to reagoval s chladnou hlavou. "Je to zábavné. Nie je medzi nami žiadna súťaživosť. Rozpadli sa ešte skôr, ako sa začal skutočný biznis súvisiaci s koncertnými šnúrami. Mali jeden úžasný koncert a ja som tam bol, na štadióne Shea. Ale Stones išli ďalej, začali sme robiť veľké koncerty na štadiónoch v 70. rokoch a stále v tom pokračujeme. Zatiaľ čo jedna kapela stále hrá na štadiónoch, druhá už ani neexistuje," vyjadril sa.

Do tohto rock'n'rollového ping-pongu sa teraz pridal tretí hráč. Je ním ďalšia legenda – niekdajší spevák Led Zeppelin Robert Plant. "Nemyslím si, že je to nejaký spor. Poznajú sa navzájom od roku 1963. Navzájom sa neskutočne milujú," povedal v rozhovore pre magazín Rolling Stone.

Ako dodal, všetko by sa podľa neho mohlo navždy vyriešiť tak, že by Paul McCartney hral na basgitaru v The Rolling Stones. Treba uznať, že je to naozaj vtipný a originálny nápad. Zrejme je nereálny, no vidieť takúto zostavu spolu na jednom pódiu by bolo úžasné.

Autor: Lukáš Dedík
Foto: koláž Hudba.sk (AP Photo/TT, Anders Wiklund; Rob Grabowski/Invision/AP; Wade Payne/Invision/AP)

Súvisiaci interpreti: The Beatles, The Rolling Stones