Zrejme ani samotný Rytmus nečakal, že jeho najnovší úlet bude mať taký úspech. Remix aktuálneho rapového hitu Rockstar, ku ktorému napísal text plný vymyslených nezmyslov, vulgarizmov, smiechu a slovíčka "Skap", je aktuálne jasnou jednotkou v slovenskom rebríčku Youtube trending. Za necelé tri dni od zverejnenia dnes presiahol hranicu milión pozretí.

Nie je to prvýkrát, čo Rytmus prerobil zahraničný rapový hit s vlastným textom. Urobil tak už v roku 2013, kedy ponúkol remix Drake-ovej skladby Started From the Bottom. Dva týždne dozadu zase zverejnil cover skladby Walk od raperky Young M.A, ktorý nahral spoločne s Mega M. Išlo o prvú nahrávku vydanú pod hlavičkou projektu Black Prince MXTP.

Jeho druhým pokračovaním je práve prerábka skladby Rockstar od dvojice Post Malone feat. 21 Savage, ktorá je najväčším rapovým hitom posledných mesiacov - od novembra má oficiálny klip spolu s predtým zverejnenou audio verziou vyše 350 miliónov prehratí. Patrik Vrbovský svoj text k nej poňal značne recesisticky. Akoby chcel ukázať, že si môže robiť naozaj čo sa mu zachce a bude to mať úspech.

Treba uznať, že mu to opäť vyšlo - fanúšikov, ktorí majú radi texty typu JEBE alebo JBMNT, pobavil. Iní (vrátane autora článku) síce nad obsahom textu krútia hlavou, ale tiež sa nad jeho uletenosťou pousmejú. A samozrejme je aj nemálo takých, ktorých takýto počin poburuje. Do ktorej kategórie patríte vy?


Bude Rytmus viac spievať?

Vypočuť si "najžiarivejšie" príklady Rytmusovej záľuby v nadávkach a primitívnom humore a na základe nich odsúdiť celú jeho tvorbu je veľmi jednoduché. Ľahko pritom jeho kritici opomínajú fakt, že jeho tvorba a projekty, ktorých sa zúčastňuje, majú omnoho širší záber.

Dobrým príkladom za všetky boli jeho koncerty s orchestrom v závere minulého roka. Pred ich konaním sa mnohí z toho nápadu smiali a považovali ho za nezmyselné spojenie, no celé to zafungovalo veľmi dobre a z dvoch vypredaných koncertov v Inchebe odchádzalo dohromady vyše 7300 spokojných fanúšikov. Zúčastnení umelci sa zase pochvalne vyjadrovali na adresu Rytmusovej profesionality a hudobného cítenia.

Silné skladby s osobnými textami ako List otcovi pritom v sprievode klasického telesa pod vedením Antona Popoviča zneli rovnako dobre ako napríklad spomínaná hitovka Kontrafaktu JBMNT, počas ktorej masové skandovanie refrénu pri pohľade na vážnu pódiovú zostavu pôsobilo dosť vtipne. Osobne by som síce privítal kratšie hosťovanie Ega (na pódiu bol snáď tretinu koncertu), keďže jeho energia s orchestrom neladila tak dobre ako Rytmusova a bolo vidieť, že v neklubovej atmosfére so sediacim publikom nebol úplne vo svojej koži. Celkovo to však bol koncert, pri ktorom spojenie rapu a klasiky naozaj dávalo zmysel.

Rytmus na koncerte s orchestrom, 26.12.2018 Zdroj: Matúš Zeťák

A prečo vlastne tento koncert po vyše mesiaci spomínam? Jednak preto, že medzi sviatkami sa mi reportáž z "jou, toto je orchester šou" písať nechcelo a teraz bola príležitosť si to trochu vynahradiť. Za druhé preto, že nóbl koncert a prízemná recesia je pekný kontrast, najmä však preto, že jedným z najväčších prekvapení decembrového koncertu bol pre mňa Rytmusov spev. Presvedčivo odspieval nielen refrény v skladbách ako Sám alebo Kým neskapem, ale publikum aj medzi pesničkami bavil napodobňovaním operného spevu či ľudovkou s vymysleným textom. Išlo síce len o srandičky, ale nôtil tak, že nielen väčšina raperov, ale aj niektorí speváci by mohli závidieť.

Napokon, aj v refréne Rockstar sa ukazuje v polohe, v akej ho nepoznáme a možno v budúcnosti prekvapí projektom, v ktorom bude viac spievať ako rapovať. Keď sa k tomu pridá aj zmysluplný text, mohol by o svojom nespornom muzikantskom talente a kvalitách presvedčiť aj večných kritikov, pre ktorých rap nie je hudba.

Prečítajte si tiež: Toto tu ešte nebolo! Rytmus a Inekafe sa postavia proti sebe v hudobnom súboji

PS: Ešte trochu "nehudby" na záver... Na vrchole slovenských Youtube trendov Rytmus po minulom týždni vystriedal svojho kolegu Ega a jeho singel A ja. Ten patrí k najvýraznejším kúskom jeho nedávno vydanej očakávanej sólovky Precedens z jednoduchého, a pritom veľmi nevšedného dôvodu - celý text je totiž postavený iba na slovách so samohláskou "a/á". Výrazným obmedzením tak spravil skladbu absolútne originálnou. Ak si myslíte, že to nič nie je, skúste tak napísať aspoň jednu vetu...


Autor: Patrik Marflák
Foto: Facebook.com/Rytmusjepan, Matúš Zeťák

Súvisiaci interpreti: Rytmus