Slovenský spevák Peter Nagy je populárny aj u protinožcov. Dokázal to počas svojho austrálskeho turné, ktoré zahŕňalo šesť koncertov. Na každom z nich s ním spievalo vypredané hľadisko plné zahraničných Slovákov a Čechov.

"Som milo prekvapený, že ľudia z komunity Čechov a Slovákov vedia naspamäť celé texty mojich piesní a spievajú so mnou. Ako hovoria, priniesol som im kus domova. Často majú slzy v očiach. Vytlieskali si vždy tri prídavky. To je pre mňa veľká odmena za tú hodinu a pol hrania a spievania sám s gitarou. Nie je to vôbec ľahké. Ale za tých 30 rokov sa to človek naučí," uviedol na margo úspešného turné Peter Nagy.

Spevák a skladateľ sa predstavil v najväčších mestách Austrálie - Perth, Adelaide, Melbourne, Brisbane a v Sydney. V týchto končinách však nešlo o jeho koncertnú premiéru, keďže už podobnú šnúru absolvoval spoločne so svojim manažérom Petrom Vitkom v roku 2009. "Je to Čechoaustrálčan, ktorý tu žije od 18-tich rokov. Vie presne, čo stojí za to. Naši rodáci, Slováci a Česi, nám vždy ochotne pomáhajú a sprevádzajú nás po najkrajších častiach miest a prírody. Keby som prišiel s cestovkou, tak nemám šancu to spoznať," rozhovoril sa Nagy.

Peter Nagy Zdroj: PRViac fotografií nájdete v galérii

Od gitary za fotoaparát

Sympatický spevák stihol okrem hrania aj ďalsiu svoju obľúbenú činnosť. Dokonale si vychutnal fotografovanie prírody a miestnych obyvateľov. "Je to úžasný zážitok fotiť klokanov úplne zblízka alebo pohladiť si koalu. Fotiť pri mori západ slnka a spoznávať ľudí, čo majú to slnko v sebe. A v októbri cítiť, že je leto. Austrália je veľmi rozmanitá a obrovská krajina, je vačšia ako celá Európa dokopy. Ale má iba okolo 25 miliónov obyvateľov. Fascinuje ma jej príroda, sú to zázraky, ktoré som nikdy nevidel," spresnil.

Peter stihol navštíviť aj raj surferov Gold Coast či romantické miesto Cairns. Neďaleko sa dokonca nachádza svetoznámy Port Douglas, kde majú vily speváčky Pink, Kylie Minogue alebo herec Tom Cruise.

V Austrálii sa spevákovi dokonca zapáčilo natoľko, že sa mu ani nechce vrátiť naspäť do Európy. "Asi vďaka preľudneniu doma žijeme stresujúco, uponáhľane. A často máme zvláštne predstavy o tom, že kto má viac, tak ten je lepší. Aj v Austrálii ľudia potrebujú peniaze a makajú. Ale myslím si, že tu ide život pomalšie a s väčším úsmevom. Ľudia si viac pomáhajú a hlavne sú pozitívnejší. U nás sa hovorí, že Austrália - to sú protinožci postavení na hlavu. A možno oni nás vidia takisto," dodal.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Text článku bol upravený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Peter Nagy