Český multižánrový festival Colours of Ostrava 2014, ktorý sa uskutoční od 17. do 20. júla, okrem už oznámených interpretov uvedie aj mená ako Trentemøller, Charles Bradley, Emilíana Torrini a John Newman.

Soulovo-popový spevák John Newman vystrelil so singlom Love Me Again a debutovým albumom Tribute na vrcholy rebríčkov a získal dve nominácie na Brit Awards. "Johna Newmana sme oslovovali ešte predtým, než si našiel cestu do väčšiny rádií. Má úžasný hlas a som rada, že jeho česká premiéra sa uskutoční práve na Colours of Ostrava," uviedla riaditeľka festivalu Zlata Holušová.


Z oblasti elektronickej hudby príde do Ostravy osobitý dánsky multiinštrumentalista, producent a DJ Trentemøller. "Bez elektroniky sa nezaobídem, inšpiruje ma ale aj krautrock, shoegaze, post punk, pop a dokonca folk, klasika a soundtracky. Výsledkom je potom moja unikátna hudba," hovorí o sebe hudobník, ktorého tvorba zaujala aj režiséra Olivera Stona. Ten ju následne použil pre soundtrack k filmu Savages, podobne ako Pedro Almodóvar pre snímku La Piel que habito.


Českú premiéru zažije na Colours of Ostrava taktiež bluesový spevák a gitarista Seasick Steve alebo americký funkový a soulový spevák s jedinečným prejavom Charles Bradley. K ďalším nedávno potvrdeným hudobníkom patrí dánska elektro-popová pesničkárka , islandská speváčka Emilíana Torrini a divoká francúzska senzácia Shaka Ponk, ktorá minulý rok vyhrala vo francúzskych hudobných cenách Victoires de la Musique a získala dvakrát MTV Europe Music Awards.


Program na celý týždeň aj hudobná konferencia

Festival v porovnaní s minulými rokmi oveľa skôr oznamuje konkrétne dni, kedy vystúpia veľké hviezdy a zároveň spúšťa predpredaj jednodenných vstupeniek. "Reagujeme tak na veľký dopyt zo strany fanúšikov jednotlivých kapiel," vysvetľuje Zlata Holušová. Vo štvrtok tak zahrajú napríklad MGMT alebo Shaka Ponk, v piatok ZAZ, Trentemøller, The Asteroid Galaxy Tour, v sobotu Robert Plant, Bastille a na záver v nedeľu The National, John Newman alebo John Butler Trio.

Aj keď samotný festival trvá stále len štyri dni, organizátori ponúknu nové dôvody, prečo v Ostrave stráviť dlhší čas. Festival v ulicích, tradičný sprievodný program s bohatou ponukou koncertov, pouličných muzikantov, divadiel, hudobných stánkov alebo aktivít pre deti zadarmo, sa tento rok posunie na utorok a stredu pred Colours (15. a 16. júla). Už v pondelok 14. júla bude otvorený druhý stanový tábor v areáli Sliezskoostravského hradu, ktorý na celý týždeň poskytne ubytovanie a celkové zázemie záujemcom i bez vstupenky na Colours of Ostrava. "Chceme, aby návštevníci do Ostravy prišli na celý týždeň, lebo v meste aj v okolí je stále čo objavovať. Preto už od pondelka pripravujeme turistický a športový program, ktorého presnú podobu oznámime neskôr. Celému týždňu hovoríme pracovne Colours Week," dodala Zlata Holušová.

V stredu 16. júla sa v multižánrovom priestore Cooltour a v klube Marley uskutoční hudobná konferencia a showcase českých kapiel pod názvom Czech Music Crossroads. "Jeho cieľom je prezentácia kvalitnej domácej hudby v oblasti rocku, avantgardy, jazzu, folku a world music smerom k zahraničným publicistom, organizátorom či agentom," spresnil koordinátor Jiří Moravčík. Dopoludnie a popoludnie bude v Gongu venované debatným panelom nad aktuálnymi otázkami hudobného priemyslu, večer potom showcaseovým koncertom českých kapiel, ktoré budú otvorené pre verejnosť.

Festival okrem toho ponúkne výtvarné a svetelné inštalácie a novú WTF (What the Fashion) Market and Art Zónu, kde okrem stánkov s designovým tovarom budú naživo tvoriť domáci a zahraniční streetartoví umelci. Okrem toho sa návštevníci opäť stretnú s obľúbenými Drive stage, Full Moon stage, Busking stage, s veľkoplošnou projekciou pri hale Gong alebo s vinárňou v betónovom bunkri.

Počas festivalu Colours of Ostrava 2014 vystúpi aj ZAZ, Robert Plant s kapelou Sensational Space Shifters, americká speváčka Iyeoka, kapela The National, skupina Bastille, pesničkár John Grant, skupina John Butler Trio či psychedelická kapela MGMT a sedemčlenná bubenícka skupina Les Tambours du Bronx. Aktuálnymi prírastkami sú aj Ólafur Arnalds, austrálsky elektro-soulový pesničkár Chet Faker, formácia Skip&Die, či české mená ako Monkey Business, Dan Bárta & Illustratosphere, Bára Hrzánová & Condurango, Prago Union alebo Fast Food Orchestra.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Zdenko Hanout.

Foto: Facebook.com/johnnewmanmusic

Súvisiaci interpreti: Emiliana Torrini, John Newman