Muselo to prísť. Kariéra Petra Muka (ex Oceán, ex Shalom) je totiž tak rozvetvená, že výber jeho najväčších hitov si jednoducho musel nájsť cestu k poslucháčom a uzatvoriť tak jednu etapu jeho úspešnej kariéry.

Muselo to prísť. Kariéra Petra Muka (ex Oceán, ex Shalom) je totiž tak rozvetvená, že výber jeho najväčších hitov si jednoducho musel nájsť cestu k poslucháčom a uzatvoriť tak jednu etapu jeho úspešnej kariéry.

Ešte v osemdesiatych rokoch, silno ovplyvnený érou syntetizátorov, a hlavne skupinou Depeche Mode sa začína meno Petra Muka objavovať v spojení s kapelou Oceán. Na svojom konte majú československú „čiernu vlnu“ a niekoľko úspešných albumov. Skupina sa náhle rozpadá a časť jej jadra vytvára formáciu Shalom, ktorá sa snaží svojou tvorbou prezentovať istú vieru. Prichádzajú ďalšie úspechy, vypredané haly a množstvo predaných platní. V momente, keď má kapela pocit, že už nemá čo povedať, končí svoju kariéru. A zatiaľ čo o iných členoch týchto formácií už nie je moc počuť, Petr Muk to nebalí.
Rozbieha úspešnú sólovú kariéru, ktorá mu prináša hit za hitom. Či už v podobe coververzie skladby Zrcadlo, z repertoáru Karla Černocha, alebo mimoriadne vydarené a žiadané skladby ako Neusínej, či Tančíš sama. A to sme stále iba na počiatku.
Úspech je nezmazateľný a tak je celkom pochopiteľné, že Petr Muk fičí ďalej na svojej sólovej vlne a vydáva ďalšie úspešné albumy. Okrem pôvodných a originálnych skladieb sa v istom čase vrhá aj coververzie skupiny Erasure, ktorých úspešné skladby prespieval v češtine, čo vysvetľuje s úsmevom na tvári tým, že aspoň Andymu Bellovi vrátil peniaze za letenky, ktoré do nich vrazili, keď im ešte s Oceánom robili predkapelu na britskom turné.

V poslednom čase sa Petr Muk objavoval na titulných stranách novín skôr v iných polohách, než ako hudobník. Jeho liečba na psychiatrii si vyžiadala nemalú pozornosť médií, jeho diagnóza – maniodepresia, naháňa strach. Navyše, v čase, keď sa mu malo narodiť vytúžené dieťa, sa v médiách vliekla kauza o tom, že v približne rovnakom čase mala porodiť aj ďalšia žena a otcom jej dieťaťa mal byť práve Muk. Testy však ukázali opak a zdá sa, že Muk opäť naskočil na vlak úspechov. A hoci ho skôr viac vídať na pieskovisku, než v nahrávacom štúdiu, či na koncertných pódiách, môže byť spokojný.

Výber jeho najväčších hitov mapuje kariéru tohto muzikanta od čias Oceánu, až po horúcu súčasnosť, ktorú reprezentuje niekoľko noviniek medzi osemnástimi skladbami na tomto mimoriadne silnom albume. Nižšie uverejnený zoznam skladieb je jasným dôkazom toho, že Petr Muk je skvelý muzikant a spevák, s citom pre hit. A tých má na tričku niekoľko, pričom všetky sa stali nezabudnuteľnou súčasťou českej populárnej hudby.
Mať ich takto pekne pohromade je dôležité rovnako pre verného fanúšika, ako i pre toho, kto si s Mukom pospevuje pri rádiu a rád by mal jeho hity pekne pohromade. Táto skladačka je na to ideálnou príležitosťou.

Vydavateľstvo: EMI / Monitor, 2007
Celkový čas: 65:42

Linky: www.petrmuk.cz, www.emimusic, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01.Slunce
02.Oh LAmour
03.Sny zústanou
04.Prázdná ulice
05.Neusínej
06.Stoupám ti do hlavy
07.Tančíš sama
08.Stín katedrál
09.Až jednou
10.Ty a já
11.Něžné dotyky
12.Když někoho máš
13.Zrcadlo
14.Láska tě spoutá
15.Láska, ta nebezpečná věc
16.Ráchel 2007
17.Bon Soir Mademoiselle Paris
Bonus:
18.Okno v nebi

Zdroj: TS MusicServer