Najnovší hip-hoperský počin na slovenskej hudobnej scéne si začína postupne drať cestu medzi priaznivcov tohto žánru. Slovenský raper Vec sa vracia po trojročnej prestávke od albumu Dobré ráno z roku 2005 s novinkou nazvanou Funkčný veterán, ktoré je aj podľa jeho vlastných slov veľkým posunom vpred. V pätnástich skladbách svojej novej platne opisuje všetko, čo ho v živote postretlo – baby, problémy na scéne, klubový život, ale i ďalšie bežné životné problémy.

Najnovší hip-hoperský počin na slovenskej hudobnej scéne si začína postupne drať cestu medzi priaznivcov tohto žánru. Slovenský raper Vec sa vracia po trojročnej prestávke od albumu Dobré ráno z roku 2005 s novinkou nazvanou Funkčný veterán, ktoré je aj podľa jeho vlastných slov veľkým posunom vpred.
V pätnástich skladbách svojej novej platne opisuje všetko, čo ho v živote postretlo – baby, problémy na scéne, klubový život, ale i ďalšie bežné životné problémy. Samozrejme, hip hop je i v tomto prípade o tom, že interpreti a autori textov si neberú servítky pred ústa a rapujú veľmi priamo. Inak tomu nie je ani na tejto platni.

Veľkým prekvapením tohto projektu sú hlavne hostia, ktorých výber a účasť je dosť veľkým prekvapením. Už len keď spomeniem meno Richard Muller , hovorí to za všetko. Muž, ktorý sa dlhú dobu stránil vlastnej tvorbe sa nakoniec podujal a ukončil svojim nezameniteľným hlasom skladbu Nikdy nevieš, ktorá vďaka nemu dostala ďalší rozmer. Podľa slov samotného rapera to bola spolupráca veľmi dobrá, Rišo dostal asi týždeň pred nahrávaním text, prišiel do štúdia a nahral ho na prvý raz.
Druhým zaujímavým hosťom (ak nerátame československú elitu hip hopového sveta) je speváčka Tina , ktorá zas prišla na nahrávanie tak, že síce bola v štúdiu, no nemala napísaný text, ktorý si nakoniec písala sama a zvládla to bravúrne v priebehu dvadsiatich minút. S nahrávaním už potom nebol žiadny problém.

Okrem hudobnej a slovnej produkcie na tejto platni je nutné vyzdvihnúť i obal tohto projektu, ktorý je absolútne nezvyčajný a geniálny. Len jeho fotografovanie trvalo štyri dni a následná postprodukcia ďalšie dva týždne. Oplatilo sa. Niet pochýb o tom, že práve tento projekt bude o rok ašpirovať na titul obal roka.

No a potom je tu už tých pätnásť spomínaných piesní, ktoré fanúšikov tohto žánru dostanú bezpochyby do kolien, pretože sú hudobne bravúrne a je v nich vykričané absolútne všetko. Tak prečo si to neužiť naplno? Vec je skrátka funkčný veterán v úplnej pohode a hlavne bez senility.
Album okrem klasického CD vychádza aj vo forme USB.

Vydavateľstvo: EMI / Monitor, 2008

Linky: www.emimusic.cz, www.myspace.com/funkcnyveteran, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. Intro
02. Funkčný veterán
03. Pamätáte?
04. Turista
05. Ony si ma nájdu
06. Polárna noc
07. Prepnutí
08. Nikdy nevieš
09. Tu
10. Kurva hrdý
11. Toto je to čo sme chceli
12. Bez teba / feat. Tina
13. 1 milion
14. Mám sa dobre
15. Rošáda (bonusisko)

Zdroj: TS MusicServer