Jeden z najväčších slovenských festivalov sa po prvýkrát koná na inom mieste, ako boli návštevníci doteraz zvyknutí. Nešlo však o veľkú zmenu, areál sa presťahoval len o niekoľko desiatok metrov na väčšiu plochu, oproti Zelenej vode.

Topfest si určite zaslúžil väčší priestor, keďže minulý rok sa návštevníci doslova tlačili na každom kroku. Pole, na ktorom sa festival koná, je veľmi dobre pripravené a nevadili ani občasné prehánky, ktoré sa vyskytli niekoľkokrát za deň. Areál je taktiež veľmi dobre vybavený, občerstvenie nechýba na každom kroku a pribudli aj rôzne zábavné atrakcie, napríklad vodný futbal a podobne.



Ako prvá vystúpila na hlavnom pódiu kapela z okolia Nového Mesta nad Váhom Fuera Fondo a veľmi dobre svojimi tónmi odštartovala tohtoročný Topfest. Určite aj samotnú kapelu prekvapilo, koľko ľudí sa na nich prišlo pozrieť a ľudia stále pribúdali, keďže ďalšou vystupujúcou skupinou bola česká rocková formácia Alkehol.



O piatej podvečer však prišila na rad kapela oveľa známejšieho formátu. Bola ňou nestarnúca reggae a ska skupina Polemic. Ako vždy sa bolo na čo pozerať a čo počúvať a všetci ľudia sa vynikajúco zabavili a vyskákali, keďže hudba tejto skupiny dokáže s divákmi spraviť neuveriteľné veci. Kapela zahrala všetky známe piesne, najlepšou však určite bola tentoraz 'Komplikovaná', ktorú spievalo celé publikum.



Potom sa na hlavnom pódiu predstavila ďalšia nestarnúca slovenská legenda, ktorou bola Tublatanka. Na hudobnej scéne pôsobí už 27 rokov. Mohlo by sa preto zdať, že jej hudbu a texty budú poznať tí skôr narodení, ale pri pohľade do publika bolo jasné, že kapela má čo ponúknuť všetkým vekovým kategóriám. Nechýbali hity ako 'Pravda víťazí!', 'Môj starý dobrý kabát', 'Vo veľkej škole dní' alebo 'Skúsime to cez vesmír'.



Po Tublatanke nasledovala hudba z trochu iného súdka, na pódiu sa začali pripravovať punkáči z Konfliktu. Svojim výkonom nesklamali, ale v ich prípade už to určite nie je hudba, ktorú hrali vo svojich začiatkoch. Nové skladby už niektorí fanúšikovia ani nepokladajú za ten starý dobrý Konflikt. Novými skladbami však získali nových fanúšikov a ich hudba má stále pre vyznávačov tohto štýlu čo ponúknuť.



O 20:00 sa začali po celom areáli šíriť tóny v rytmoch ska, keďže bola na rade momentálne v našich končinách asi najznámejšia španielska skupina, SKA–P. Svojou hudbou vytvorili až elektrizujúcu atmosféru a určite patrili medzi najlepších, ktorí sa kedy na Topfeste predstavili. Takto rozblázniť publikum, to dokáže veľmi málo skupín a po poslednej piesni nebolo na nikom suchej nitky, pretože z každého tiekol pot.



Po desiatej hodine mal však vystúpiť najväčší hedliner na celom tohtoročnom Topfeste, ktorým bola samozrejme skupina z USA, Limp Bizkit, na čele so spevákom Fredom Durstom. Na túto kapelu sa určite prišlo pozrieť najviac ľudí a preto bol areál zaplnení veľmi husto, ale oproti minulému roku sa medzi ľuďmi dalo pohybovať a celkom pokojne predrať o niekoľko radov dopredu. Aj tí, ktorým sa hudba tejto skupiny veľmi nepáči, museli byť určite spokojní, lebo ako vždy, hudba na živo znie úplne inak. Zabávali sa všetci a aj keď nepoznali všetky piesne, tak hity ako 'Eat You Alive', 'Rollin'' a hlavne 'Behind Blue Eyes', pri ktorej sa symbolicky aj rozpršalo, boli vynikajúce. Fred dokonca prehodil s publikom aj pár slov po slovensky, čo malo samozrejme veľký úspech a vyslúžil si za to aj veľký aplauz.



Po Limp Bizkit na pódiu vystúpila najznámejšia a najpopulárnejšia slovenská kapela. Nebol nikto iný ako Desmod. Kapela zahrala veľmi dobre, ale po výkone predchádzajúcej kapely tomu niečo chýbalo. Avšak skladby ako 'Na tebe závislý', 'Čierna diera' či 'Niekto ti to povie skôr než ja' boli vynikajúce.



Program na hlavnom pódiu uzavrela česká heavy metalová skupina Arakain, po ktorej sa už väčšina návštevníkov odobrala do svojich stanov odpočinúť si pred ďalším náročným hudobným dňom.

Na ostatných pódiách za pozornosť a návštevu určite stála česká punk-rocková skupina Sakumprásk, slovenskí punkáči zo skupiny Odpad, českí Tata Bojs a mnoho ďalších. Na každej skupine sa zabávalo množstvo ľudí, čo bolo veľmi príjemné zistenie a kapely si museli atmosféru tiež vychutnávať, lebo bola aj napriek prehánkam vynikajúca.

Text: Peter Mačanga
Foto: Igor Daniš – Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Alkehol, Desmod, Konflikt, Lavagance, Limp Bizkit, Polemic, Tublatanka