Troma koncertmi sa vo štvrtok 1. októbra 2009 rozbehol 15. ročník Medzinárodného jazzového festivalu, ktorý v Košiciach už tradične usporadúva Agentúra GeS. Festival s dobrým renomé a bohatou tradíciou prilákal aj tento rok do priestorov GeS klubu množstvo po jazze bažiacich návštevníkov, ktorí naplnili tento útulný klub do posledného miesta.

Tohtoročný program je už tradične zastúpený hudobníkmi zo slovenskej jazzovej špičky, no veľa sa očakáva aj od vystúpenia zahraničných hostí. Prvý otvárací festivalový deň patril slovenským formáciám Guitar Project, Milo Suchomel Quartet a na záver skupine Petra Lipu.

Čierneho Petra prvého účinkujúceho dostal tento rok Guitar Project (čierneho Petra na záver dňa vystriedal biely Peter), ktorý založil rokmi ostrieľaný gitarista Miroslav Šály. V spojení s temperamentným klaviristom Arpádom Farkašom a trojicou mladých hudobníkov (Janka Lászlóová – basa, Jozef Zima – bicie, Tibor Dragon – gitara) vzniklo homogénne teleso, ktoré sa nevďačnej úlohy festivalového „predskokana“ zhostilo skvele a dokázalo si svojou zmesou jazzu, blues a fusion získať divákov na svoju stranu. Pozoruhodná bola najmä konfrontácia starej gitarovej školy (Miro Šály) a mladej gitarovej nádeje Tibora Dragona, v roku 2007 vyhláseného za najlepšieho inštrumentalistu festivalu Mladé tváre slovenského jazzu.


Guitar Project - 'Rainy' (live @ XV. Medzinárodný Jazzový Festival (GeS Klub, Košice, 01.10.2009)

Saxofonista Milo Suchomel priviedol do Košíc trojicu ostrieľaných a vyhratých hudobníkov (Luboš Šrámek – piano, Štefan Bartuš – kontrabas, Peter Solárik), ktorí svoje viac či menej komorné jazzové kompozície odohrali presvedčivo a nekompromisne. Prirovnanie „viac či menej komorné“ v tomto prípade znamená, že skladby kvarteta sú síce napísane komorne, no hudobníci tieto motívy dokážu rozvinúť do silných a emočných okamihov a temperamentných sól. Táto kapela je ale skvele zladená nielen po hudobnej stránke, ale zdá sa, že aj ľudsky, keď popri profesionálne a vážne pôsobiacich Suchomelovi so Solárikom dodáva vystúpeniu silnú emotívnu dávku extrovertná dvojica Šrámek-Bartuš).



Milo Suchomel Quartet - 'At Home' (live @ XV. Medzinárodný Jazzový Festival (GeS Klub, Košice, 01.10.2009)



Milo Suchomel Quartet(live @ XV. Medzinárodný Jazzový Festival (GeS Klub, Košice, 01.10.2009)


Na záver večera vošiel na pódium do biela zaodetý Peter Lipa a radosť z jeho prítomnosti mu publikum dalo okamžite najavo. Spevák, ktorý zdá sa vôbec nestarne, vystriedal v minulosti množstvo popredných hudobníkov. Jeho aktuálnu koncertnú zostavu tvorí skôr mladšia generácia muzikantov na čele s jeho synom Petrom na klávesoch, basgitaristom Michalom Šimkom, saxofonistom Michalom Žáčkom a bubeníkom Robom Ristom. Táto partička sa očividne vydarila, Lipove skladby, ktoré pochádzali skôr z jeho novšej tvorby (najviac bol zastúpený album Lipa spieva Lasicu), odzneli v podobe, ktoré ľudí dvíhali zo sedadiel. Zvlášť silné a na publikum účinné boli muzikálne „popoťahovačky“ medzi spevákom a saxofonistom Michalom Žáčkom, pričom neostávali ani zvyšní hudobníci, ktorí hrali po celý čas s plným nasedením. Nebolo preto prekvapením, že si publikum vynútilo prídavok (Get on board), po ktorom sa publikum pobralo spokojne domov s očakávaním ďalších dvoch festivalových dní.



Peter Lipa - 'Sťahovaví vtáci'(live @ XV. Medzinárodný Jazzový Festival (GeS Klub, Košice, 01.10.2009)




Peter Lipa - 'Čo mám rád (lipový čaj)'(live @ XV. Medzinárodný Jazzový Festival (GeS Klub, Košice, 01.10.2009)



Peter Lipa - 'Mám túžbu'(live @ XV. Medzinárodný Jazzový Festival (GeS Klub, Košice, 01.10.2009)





--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová