Novinka Niny Kohout má necelé tri a pol minúty, no ukázala v nich toľko nových polôh svojej tvorby, že ju môžeme smelo označiť za doposiaľ najodvážnejšiu skladbu jej krátkej, no už teraz mimoriadne sľubnej kariéry. Singel Flavoured & Eaten sprevádza temne ladený videoklip, ktorý podčiarkuje fakt, že Nina už nie je dievčaťom, ktoré sa na hudobnej scéne pohybovalo od svojich dvanástich rokov a hľadalo svoje miesto, ale sebavedomou ženou s vlastnou umeleckou víziou.

Novú skladbu Flavoured & Eaten, ktorá je opakovane prekvapujúca a miestami aj šokujúca, predstavuje speváčka, skladateľka a producentka Nina Kohout po niekoľkomesačnej odmlke vyplnenej koncertovaním a tvorivou prácou na svojom debutovom albume. Ten vyjde v septembri a novinka je z neho po minuloročných skladbách Little Butterfly (premiéru mala v BBC Radio 6 Music) a Song of an Unborn Mother už treťou, a poslednou, singlovou ochutnávkou. Každá z trojice skladieb znie úplne inak a každá je svojím spôsobom zaujímavá. Aj preto sú očakávania spojené s Nininou prvou dlhohrajúcou platňou právom vysoké.

Nina Kohout - Flavoured & Eaten, 2024 Zdroj: Jamie-Lee Culver

Hravo a ironicky o toxickom vzťahu

Neustále predstavovanie nových tvárí a odtieňov hudobnej vízie mladej umelkyne nie je v jej prípade nič neobvyklé, no s vydaním najnovšieho singla preskakuje aj vlastné hranice. Vo Flavoured & Eaten počuť prvky funku, hovoreného slova à la Laurie Anderson a hudobnej produkcie, ktorá udržuje poslucháča v strehu počas celej skladby. Až natoľko, že aj tí ktorí tento mladý talent sledujú už dlhšie, si na novinku zrejme chvíľu budú musieť zvykať. Na jednej strane je totiž zvuková pestrosť a prekvapivá chytľavosť až tanečnosť, no zároveň podstata skladby, tak ako napovedá aj jej názov, stojí na temnejšom základe.

"Okoreniť a následne v jednom súste prehltnúť, nezanechávajúc ani jedinú omrvinku, presne tak, ako jej nikdy nedoprial ani trochu vzduchu na nádych. Flavoured & Eaten s nadhľadom zobrazuje jednostrannú toxickú závislosť vo vzťahu, podporenú ešte silnejším obojstranným sebaklamom. Napriek ironicky hravému zvuku skladby sa na povrch neustále prebíja ostrá bolesť spojená s odchodom od človeka, ktorý vám je blízky, ale zároveň vás vnútorne ničí. Neviem, či som sa doposiaľ s nejakou skladbou tak producentsky vyhrala, ako práve s touto. Bola to neuveriteľne vzrušujúca hudobná cesta," hovorí o svojom novom počine Nina.

Na produkcii skladby a mixe opäť Nina Kohout spolupracovala so svojím anglickým bývalým spolužiakom a kolegom Lucasom Armsteadom. Spolupráca s ním začala už pri tvorbe jej debutovej EP nahrávky Pandemonium (2022) a po viac než dvoch rokoch už tvoria dokonale zohratý tandem.

Vokály boli nahraté v University of Sussex Studio v anglickom Brightone, zatiaľ čo nahrávku basovej gitary obstaral Michal Šelep vo svojom domácom štúdiu v Bratislave. Basklarinet a barytón-saxofón v podaní Petra Kohouta bol nahratý v trenčianskom štúdiu Men at Sound v réžii Matúša Homolu. Mastering si vzal na starosť osvedčený Tomáš Karásek z pražského štúdia Gargle & Expel. Autorom titulnej fotografie na obale je Jamie-Lee Culver.

Videoklip nakrútila Nina s pomocou tímu šikovných ľudí na čele s britským režisérom Jasperom Paganom vo svojom obľúbenom brightonskom klube Green Door Store.

Singel Flavoured & Eaten vychádza dnes (22.5.) digitálne na značke Deadred Records a dostupný bude na stiahnutie na stránkach vydavateľstva a na Bandcamp profile Niny Kohout, ako aj na všetkých streamovacích platformách.

Mohlo by vás zaujímať: Na 20. ročníku festivalu Viva Musica! vystúpia aj Nina Kohout či Fallgrapp s komorným orchestrom

Text: TS – Deadred Records + Patrik Marflák (úvod článku)