Po prvom festivalovom dni, ktorý patril slovenským umelcom a zanechal u návštevníkov Klubu GeS na Novomeského ulici veľmi príjemné zážitky, pokračoval XV. Medzinárodný jazzový festival v Košiciach piatok 2. októbra 2009 vystúpením zaujímavého trojlístka. Na pódiu postupne vystúpili Scieranski Jakubek Quartet z Poľska, temperamentá Adriena Bartošová s kapelou a na záver početné rakúsko-americké hudobné zoskupenie Paul Zauners Blue Brass feat. Mansur Scott.

Sto ľudí - sto chutí, a tak každý návštevník tohto sympatického festivalu, ktorý vyzrieva každým rokom, si určite zažil svoje vlastné top momenty. Pre autorov tejto reportáže bolo asi najpríjemnejším prekvapením a jedným z nezabudnuteľných zážitkov celého ročníka festivalu úvodné vystúpenie piatkového večera.

Postarali sa o to hudobníci poľskej kapely Scieranski Jakubek Quartet a ich kreatívne a spontánne hranie (sa), ktoré mnohokrát vyvolávalo medzi kapelou a divákmi silné interakcie. Prsty v tom mala veselá partička v zložení Zbigniew Jakubek (klavír), Artur Lesicki (gitara), Przemek Kuczynski (bicie) a hnací motor v podobe húževnatého basgitaristu Krzystofa Scieranskeho, ktorého groovy, slučky, efekty, slapové party a spontánny prístup k hudbe privádzali (za skvelej asistencie celej kapely) publikum do vytrženia.



Scieranski Jakubek Quartet – ‘Loops' (live @ XV. Medzinárodný Jazzový Festival (GeS Klub, Košice, 02.10.2009)


Scieranski Jakubek Quartet (live @ XV. Medzinárodný Jazzový Festival (GeS Klub, Košice, 02.10.2009)

Vystúpenie Adrieny Bartošovej bolo posunom do pokojnejších vôd v rytme jazzu, etno a latino, pohodovú a príjemnú atmosféru dotváralo kvarteto inštrumentalistov na čele s Adrieniným dlhoročným súputníkom - gitaristom Jurajom Burianom, tradične skvelým Martinom Valihorom za bicími, klaviristom Martinom Breznickým a basgitaristom Michalom Šimkom, ktorých výkon bol podobne ako Adrienin spev nevyzývavý, no zato presný a homogénny.



Adriena Bartošová - ‘O Pato‘ (live @ XV. Medzinárodný Jazzový Festival (GeS Klub, Košice, 02.10.2009)


Adriena Bartošová – ‘I Don't Know‘ (live @ XV. Medzinárodný Jazzový Festival (GeS Klub, Košice, 02.10.2009)

Hudba všetkých kontinentov znela na záver piatkového dňa vďaka rakúskej formácii Paul Zauners Blue Brass, ktorá si na spoločné turné prizvala hosťa z New Yourku – speváka Mansura Scotta. Paulova osemčlenná formácia s brilantnou dychovou sekciou predviedla viaceré jazzové štandardy a objavili sa aj prvky jazzu a soulu, a to zvlášť vtedy, keď sa mikrofónu ujal Mansur Scott, ktorý aj napriek svojmu veku a zdravotnému hendikepu odovzdal publiku celú svoju dušu. Jeho smutné a silné hudobné príbehy nemohli nechať žiadnu citlivú poslucháčovu dušu chladnou.

Bol to ďalší festivalový deň, ktorý naplno uspokojil vypredané košické publikum, ktoré opúšťalo GeS klub v neskorú nočnú piatkovú hodinu s príjemným pocitom a plné očakávania, čo si organizátori pripravili na záverečný sobotný večer.



Paul Zauners Blue Brass feat. Mansur Scott - ‘The Creator Has A Masterplan‘ (live @ XV. Medzinárodný Jazzový Festival (GeS Klub, Košice, 02.10.2009)



Paul Zauners Blue Brass feat. Mansur Scott - ‘Vo Ja Jo‘ (live @ XV. Medzinárodný Jazzový Festival (GeS Klub, Košice, 02.10.2009)





--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová