Hudobná skupina Nogaband, ktorá intepretuje tradičné herné štýly z rôznych regiónov Slovenska, a za svoj debutový album Stopy z roku 2020 získala Radio_Head Award v kategórii World Music/Folk, absolvovala v druhej polovici roka 2023 dva úspešné výjazdy do Rumunska a Srbska. Na tento rok chystá albumovú novinku s pracovným názvom "the soundtrack".

O koncertoch na Balkáne a pripravovanom albume si môžete viac prečítať v texte Vladimíra Potančoka (autor relácie Hudba sveta_FM v Rádiu_FM).

Vlaňajšia misia skupiny Nogaband, ktorého kapelníkom je huslista Michal Noga, sa začala na Méra World Music Festivale, ktorý sa od roku 2016 koná v rovnomennej dedinke neďaleko rumunského mesta Kluž (Cluj-Napoca), v centre Sedmohradska. Presnejšie ide o región Kalotaszeg, ktorý je obývaný početnou maďarskou menšinou a je známy vo folkloristických kruhoch kvôli tradičnej hudbe, v ktorej sa stretávajú vplyvy rumunskej, maďarskej a rómskej kultúry.

V lete 2023 na festivale účinkovalo okrem domácich umelcov aj viacero skupín zo zahraničia – okrem Nogabandu napríklad aj mexicko-čílsko-venezuelská Unicumbia, Kommuna Lux a Hudaki Village Band z Ukrajiny, Parno Graszt a Söndörgő z Maďarska. Slováci vystúpili s hodinovým programom medzi svetoznámym belgickým huslistom Tcha Limbergerom a jeho Kalotaszeg Triom a maďarským štátnym umeleckým súborom Magyar Állami Népi Együttes.

Ako si na tento festival s odstupom času spomína Michal Noga? "V samotnej dedine máte pocit, že ste sa ocitli v minulom storočí. Starí ľudia sediaci na priedomí, staré vyrezávané drevené brány. Festival prebieha vo väčšom dvore, nie je veľký, ale má príjemnú špecifickú atmosféru. Javisko je prerobená stará šopa, otvorená do dvora," hovorí Michal a dodáva: "Celý prístup organizátorov bol veľmi profesionálny, diváci boli veľmi vnímaví a cítili sme z nich záujem o našu muziku."

Pozrite si zostrih z festivalového dňa s Nogabandom

Nogaband, Méra World Music Festival v Rumunsku Zdroj: Facebook.com/meraworldmusicfestival

Druhá cesta Nogabandu na Balkán smerovala v novembri 2023 do srbského mesta Novi Sad, kde sa konal druhý ročník festivalu Pocket Globe. Počas troch dní na festivale vystúpilo niekoľko domácich interpretov (The Cyclist Conspiracy a Jasna Jovićević), ale aj zahraničné hviezdy (Bombino z Nigeru, Stefano Saletti & Banda Ikona z Talianska a Iva Bittová a Vladimír Václavek z Česka). V sobotu 11. novembra sa k nim pridal Nogaband, ktorého kapelník deň predtým predniesol v kníhkupectve Zenit Books populárno-náučnú prednášku v angličtine na tému "Rich and Vital, Old Music of Slovakia" (v preklade "Bohatá a vitálna, stará hudba Slovenska").

Festivalový koncert sa odohral vo vynovených priestoroch starej továrne SKCNS Fabrika a okrem tradičných štýlov zo Slovenska predstavili hudobníci publiku aj hudbu Slovákov z Vojvodiny. Hosťom kapely v záverečnej časti koncertu bol akordeonista Miroslav Hadrik, ktorý žije na Slovensku, ale pochádza zo Starej Pazovy.

"Poznám sa s ním už od vysokej školy," vysvetľuje Michal Noga. "Zahrali sme spoločne pazovské piesne v pôvodnom hudobnom zoskupení husle, akordeón, tamburica a brnkacia basa. Hudba pochádzajúca z Pazovy je veľmi archaická a sformovala sa vlastne fúziou rôznych prvkov slovenskej a balkánskej hudby. Tento mix je u nás doma nevšedný a veľmi zaujímavý. Tak ako vždy sme sa pokúsili o štýlovú interpretáciu týchto piesní s muzikantom, ktorý vyrastal v prostredí dolnozemských / vojvodinských Slovákov."

Okrem prednášky a koncertu v Novom Sade zahrali "nogovci" aj osobitný koncert v slovenskej obci Padina v miestnom hudobnom podniku BeerGround, na ktorý prišli aj Slováci žijúci v okolitých srbských obciach. Tento koncert zorganizoval Marijan Pavlov, spolupracovník Múzea vojvodinských Slovákov v Báčskom Petrovci.

Marijan sa s kapelníkom Michalom Nogom spoznal pred mnohými rokmi, ešte v čase, keď študoval etnológiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a popri tom tancoval v súbore Technik. Pavlov členov kapely zoznámil nielen s miestnou gastronómiou, ale napríklad aj s významným lokálnym výrobcom ľudových nástrojov Janom Nemčekom z Kovačice. Okrem toho Michal Noga poskytol rozhovor miestnej televízii aj hudobnému časopisu Etnoumlje (článok na worldmusic.org.rs).

Popri vlaňajšom úspešnom koncertovaní v zahraničí stihli členovia Nogabandu nahrať aj skladby na nový album, ktorý by mal vyjsť v roku 2024. Michal Noga nielen interpretuje archaické formy slovenskej ľudovej hudby, ale spolu s úspešným hudobníkom Jurešom Líškom (Fallgrapp) vytvorili v posledných rokoch hudbu k niekoľkým tanečno-dramatickým predstaveniam.

Výsledkom tejto spolupráce sú autorské hudobné diela, v ktorých je počuť ľudovú hudbu v rôznych experimentálnych rovinách a podobách. To všetko umocňuje filmový zvuk. Na novom albume s názvom the soundtrack sa objaví výber fragmentov z niekoľkých celovečerných predstavení a projektov. Keďže ide o hudbu k tanečným predstaveniam, v súčasnosti autori pracujú na prispôsobovaní, strihu a remasteringu vybraných skladieb tak, aby mohli vytvoriť album. Ide o úplne nový hudobný koncept Michala Nogu, ktorý nám predstaví aj jeho inú ako interpretačnú stránku. 

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Autor: Vladimír "Potkan" Potančok