Nik West - obľúbená basgitaristka legendárneho Princea, prvá dáma electroswingu Caro Emerald či afro-karibská kapela Tiempo Libre. Aj na tieto hviezdy lákajú tohtoročné, hudobne pestré Bratislavské jazzové dni, ktoré sa uskutočnia od 21. do 23. októbra v Inchebe.

Caro Emerald, ktorá sa na Slovensku predstaví po prvýkrát, bude hlavnou hviezdou záverečného dňa festivalu. Jej prvým celosvetovým hitom sa stala electro-swingová skladba Back It Up, jej hudobný záber je však omnoho širší. Holandská speváčka sa inšpiruje hudbou a filmami 40-tych a 50-tych rokov a v jej repertoári nájdeme ballroom jazz, cinematic tango, mambo, swing aj groovin' jazz.


Kombinácia minimalistických klavírnych tém, hlbokých kontrabasových liniek a elektronickou hudbou inšpirovaných bicích je ochrannou známkou manchesterského tria GoGo Penguin, ktorá na 42. ročníku džezákov vystúpi v sobotu. Kapela, ktorá debutovala v roku 2012, je kritikmi aj fanúšikmi súčasného jazzu zaraďovaná medzi najväčšie hudobné senzácie uplynulých rokov. 

 
Piatková headlinerka Nik West je fantastická speváčka a famózna basgitaristka. Prince o nej hovoril ako o svojej najväčšej pódiovej inšpirácii po Sheila E. a Dave Stewart z Eurythmics ju opísal ako ženskú verziu Lennyho Kravitza. Fanúšikovia sa po minuloročnom skvelom minuloročnom koncerte Esperanzy Spalding môžu tešiť na ďalšiu z veľkých súčasných hviezd amerického jazz-funk-rocku, ktorá pravidelne koncertuje aj s Marcusom Millerom či Johnom Mayerom. 


Ortodoxnejších jazzových fajnšmekrov poteší trubkár Enrico Rava, Taliana, ktorý začínal svoju kariéru v šesťdesiatych rokoch, spolupracoval s ikonami ako Pat Metheny, Michael Petrucciani, Miroslav Vitouš, John Scofield a mnohými ďalšími.


V sobotu rozprúdi zábavu na džezákoch kubánska skupina Tiempo Libre, ktorá ponúkne neodolateľnú tropickú hudbu zmiešanú z jazzových harmónií a chytľavých exotických latino rytmov.


Jon Cleary do Bratislavy pricestuje s aktuálnym albumom Go Go Juice, za ktorý získal prestížne ocenenie Grammy a je označovaný za najlepší jazzový album roku 2015. 


Doteraz zverejnený program BJD 2016:

piatok, 21. októbra
Enrico Rava Quintet
Nik West

sobota, 22. októbra
Miroslav Vitouš + Jiří Stivín
GoGo Penguin
Tiempo Libre

nedeľa, 23. októbra
Orchester Gustáva Broma
Jon Cleary
Caro Emerald

Vstupenky na festival si môžete kúpiť už teraz v špeciálnej letnej ponuke pre najvernejších fanúšikov. Limitovaný počet jednodňových lístkov je v predaji za 19 eur, následne cena stúpne na 29 eur.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Silvia Turnerová. Viac informácií nájdete na www.bjd.sk.

Súvisiaci interpreti: Caro Emerald