Cenu českej hudobnej kritiky Apollo získal producent Ondřej Holý, známy aj ako dné, za medzinárodne úspešný debutový album These Semi Feelings, They Are Everywhere. Hudobník dostal sošku Apollo, ktorej autormi sú Maxim Velčovský a Jan Jaroš, a tiež 60-tisíc českých korún (v prepočte približne 2200 eur).

Ondřej Holý, ktorý nedávno prevzal aj "konkurenčnú" hudobnú cenu Vinyla, si trofej prevzal vo štvrtok v pražskom klube Royal z rúk Václava Havelku z kapely Please The Trees, ktorá toto ocenenie získala vlani. O Cenu Apollo za rok 2016 sa uchádzali aj Lenny, Priessnitz, Midi Lidi či Prago Union.

Osobný a zároveň univerzálny

"Album These Semi Feelings, They Are Everywhere od pražského producenta dné vystihuje pocity internetovej generácie, ktorá sa pohybuje medzi chatovacím oknom, streamom hudby a paralelne spleťou sociálnych sietí. Príznačné pre album je to, že môže zaujať mimo geografickej hranice, lokálna úroveň tu nehrá rolu," napísali o víťaznom albume členovia poroty Jiří Špičák a Miloš Hroch.

O tom, že majú pravdu, svedčí aj fakt, že na Youtube má táto nahrávka, zameraná na menšinového poslucháča, takmer pol milióna prehratí, pričom väčšina komentárov je v angličtine od ľudí z celého sveta. Album vyšiel na jeseň minulého roka pod hlavičkou nemeckého vydavateľstva Majestic Casual a veľmi pozitívnu recenziu o ňom napísal napríklad redaktor známeho hudobného portálu Sputnik Music.

Talentovaný hudobník nahrávku tento rok predstaví naživo v Berlíne či v Londýne. "Myslím, že v základe je dobrou ambíciou byť relevantný muzikant, ktorého hudba nezaujíma len kamarátov. Je pekné prísť do nejakého väčšieho svetového mesta a vedieť, že tam tvoja hudba zaujíma aspoň dvesto ľudí, ktorí prídu na koncert," odpovedal Ondřej v rozhovore pre české Radio Wave na otázku, kam siahajú jeho ambície.


"I keď je album z úplnej väčšiny inštrumentálny, postavený na zvuku klavíra a elektronických beatov, je plný silných emócií, ľahko zapamätateľných melódií a funguje ako koherentný príbeh, ku ktorému si každý môže nájsť vzťah. Emócie, ktoré sú na ňom obsiahnuté, sú totiž v rovnakej miere osobné aj univerzálne," dodávajú Špičák a Hroch.

Vypočujte si celú nahrávku na Youtube alebo na Deezeri:




Všetky albumy nominované na cenu Apollo za rok 2016: 

dné - These Semi Feelings, They Are Everywhere

Kovadlina - Životy těch druhých

Lazer Viking & Sabreheart - Flesh Cadillac

Lenny - Hearts

Midi Lidi - Give Masterpiece A Chance!

Prago Union - Smrt žije (recenzia)

Priessnitz - Beztíže


Zdroj: SITA (Cenyapollo.cz), archív Hudba.sk, Rozhlas.cz
Foto: Valentýna Janů