Nový album speváčky Markéty Foukalovej a pianistu Martina Brunnera predstavuje živú nahrávku z koncertu Jazz Poetry uskutočneného 10. februára v pražskom priestore DOX+, na ktorom bol za sprievodu Symfonického orchestra Českého rozhlasu uvedený v premiére Brunnerov cyklus zhudobnených básní Very Koubovej Svou chvíli.


Cyklus bol vytvorený na objednávku práve na tento účel. SOČR riadil Marko Ivanović a spolu s oboma hlavnými protagonistami vystúpil ešte hráč na fender piano Vít Křišťan. Ide o druhú živú nahrávku koncertu z programového cyklu Nové horizonty, prepájajúce jazz a symfonickú hudbu, ktorú Animal Music vydáva v spolupráci s Českým rozhlasom.

"Dostal som ponuku od Českého rozhlasu napísať skladbu pre ich symfonický orchester. Mal som úplnú voľnosť, ako program poňať, a rozhodol som sa, že pozvem speváčku Markétu Foukalovú. Markéta je podľa mňa úžasná speváčka s nádhernou farbou hlasu, ktorú poznám už veľmi dlho z kapely Lanugo. Vždy som si s ňou chcel zahrať nejaké vlastné skladby a toto bola tá najlepšia príležitosť. Spojiť jej hlas so symfonickým orchestrom sa mi zdalo ako niečo, čo sa skrátka musí stať! Sú to teda nakoniec piesne pre Markétu s orchestrom," hovorí Martin Brunner.


Prostredníctvom cyklu Svou chvíli sa k poslucháčom prvýkrát dostáva básnická tvorba Věry Koubovej, známej a rešpektovanej prekladateľky, ktorá však svoje básne oficiálne nepublikuje. Pre Martina Brunnera sa stali kľúčovou inšpiráciou pri komponovaní. Klasické obsadenie symfonického orchestra ozvláštňuje elektrické piano Fender Rhodes, na ktoré hrá Vít Krišťan. "Rhodes má krásnu farbu, ktorá sa skvele dopĺňa s klavírom, ďalším dôvodom jeho pridania do partitúry bol samotný Vítek Křišťan. Je to výborný muzikant, ktorého mám veľmi rád, ale s ktorým inak nemám príležitosť si zahrať, pretože sme obaja klaviristi," vysvetľuje Martin Brunner.

Pre Martina Brunnera je to prvé dielo väčšieho rozsahu pre symfonický orchester. Okrem vlastnej jazz-rockovej kapely Martin Brunner Band (Levels of Life, 2019) sa venuje skladaniu pre klasické komorné súbory (Duo Teres, Trio Clavio), nahral album s jazzovým triom a Epoque Quartetom (Morning Walks, 2013) a je jedným z kmeňových autorov jazzového bigbandu Concept Art Orchestra.

Album Svou chvíli je druhou živou nahrávkou prepájajúcou jazz a symfonickú hudbu, ktorú Animal Music vydáva v spolupráci s Českým rozhlasom. Nahrávky prešli postprodukčnou úpravou a mixom v štúdiu Sono Records. Autorom grafického návrhu obalu CD je Tomáš Trnobranský zo Štúdia Najbrt, na obale je použitá reprodukcia diela Obnažená krajina Jiřího Johna (1966). Album vyšiel na CD a digitálne a bude v predaji v e-shope Animal Music, v distribučnej sieti spoločnosti Supraphon a dostupný na celosvetových streamovacích platformách. Album vydáva Animal Music v rámci svojej Edice 2022 láskavo podporenej grantom Hl. m. Prahy.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Natália Ostrouchova. Text správy sme upravili.