Britská vysielacia spoločnosť (BBC) zverejnila zoznam 15 interpretov nominovaných na titul Sound of 2012, ktorý predurčuje najväčšie hudobné hviezdy nasledujúceho roka. O výbere rozhodovalo viac ako 180 britských hudobných expertov - každý z nich uviedol troch interpretov a najčastejšie uvedené mená sa dostali do zoznamu. Prvá päťka, ako aj víťaz bude známy po 2. januári.

Do vybranej pätnástky sa dostali ASAP Rocky, Azealia Banks, Dot Rotten, Dry The River, Flux Pavilion, Frank Ocean, Friends, Jamie N Commons, Lianne La Havas, Michael Kiwanuka, Niki & The Dove, Ren Harvieu, Skrillex, Spector a Stooshe.

Najznámejším menom v zozname neznámych je nepochybne 23-ročný producent Skrillex, ktorý je hudobne aktívny už niekoľko rokov. Na svojom konte má tri EP nahrávky a niekoľko singlov, s ktorými sa však ešte nedostal do Top 20 britského rebríčka. Dubstepový producent sa najviac dostal do povedomia pred niekoľkými dňami pri vyhlásení nominácií na najprestížnejšie hudobné ceny Grammy. Mladý hudobník si prekvapujúco vyslúžil až šesť nominácií vrátane kategórie Nováčik roka. Okrem sólovej tvorby sa v súčasnosti venuje aj spolupráci s kapelou Korn. Pre amerických nu metalistov produkoval singel Get Up! a niekoľko ďalších skladieb na ich dubstepový album The Path of Totality, ktorý vychádza práve dnes (5.12.).

Skrillex - First Of The Year (Equinox)

Zoznam Sound of... zostavuje BBC už desiaty rok. Nezáleží pritom na žánri či krajine pôvodu umelcov. Nesmú však mať vo Veľkej Británii vydaný album alebo singel, ktorý sa dostal do Top 20, pričom v roku 2011 bol hranicou dátum 13. november. Okrem toho by mali byť pre britské publikum nováčikmi - nesmú byť známi ako členovia iných skupín, zo seriálov či televíznych súťaží ako X Factor alebo American Idol.

V minulom ročníku zvíťazila Jessie J. Rok predtým triumfovala speváčka Ellie Goulding a pred ňou ďalšia speváčka Little Boots a skupiny White Lies a Florence and the Machine. Ďalšími víťazmi sú: 50 Cent (Sound of 2003), Keane (Sound of 2004), The Bravery (Sound of 2005), Corinne Bailey Rae (Sound of 2006), Mika (Sound of 2007) a Adele (Sound of 2008).

Do prvej päťky sa v uplynulých rokoch dostali napríklad Dizzee Rascal (Sound of 2003), Franz Ferdinand, Razorlight a Joss Stone (Sound of 2004), Bloc Party a Kaiser Chiefs (Sound of 2005), The Feeling, Plan B a Guillemots (Sound of 2006), Klaxons (Sound of 2007), Duffy (Sound of 2008), La Roux (Sound of 2009) či Hurts (Soud of 2010).

Rok 2012 bude podľa BBC znieť aj takto:

Michael Kiwanuka
- mladícku posadnutosť Nirvanou a Radiohead vymenil za lásku k tradičnému soulu po vypočutí nahrávky Otisa Reddinga Sitting On The Dock

Michael Kiwanuka - Tell Me a Tale

Azealia Banks - mladá krv ženského rapu s tanečnými inštrumentálkami napumpovanými undergroundovým zvukom pracuje na debutovom albume s producentom Florence and the Machine Paulom Epworthom


Azealia Banks feat. Lazy Jay - 212

Dot Rotten - britská grimeom strihnutá odpoveď na Drakea

Dot Rotten - Keep It On A Low

Dry The River - "obyčajný" monumentálny folk-rock, akého na scéne nikdy nie je dosť

Dry The River - Weights & Measures

Jamie N Commons - 22-ročný objav z Bristolu, ktorého skladby znejú, "akoby ležali na povale od roku 1959 čakajúc, kým ich nahrá Johny Cash alebo Nick Cave" (BBC)

Jamie N Commons - The Preacher

Lianne La Havas - obľúbená mladá speváčka indie-folkových Bon Iver inšpirovaná Ninou Simone aj Lauryn Hill

Lianne La Havas - No Room for Doubt (Live - Later... with Jools Holand)

Niki & The Dove - najnovší škandinávsky export zo škatuľky inteligentný electro-pop

Niki & The Dove - The Drummer

Ren Harvieu - ďalší obrovský objav britského soulu

Ren Harvieu - Forever In Blue

Spector - novodobí romantici kráčajúci v šľapajách Hurts

Spector - Grey Shirt & Tie

Stooshe - dievčenská kapela bez klišé dievčenských kapiel... ale rovnako otravná

Stooshe - Betty Woz Gone

Informácie zverejnil spravodajský portál news.bbc.co.uk.

--
Zdroj: SITA, Bbc.co.uk/music/soundof/2012
Foto: Skrillex.com