Uplynulý týždeň bol tradične bohatý na novinky, o ktorých informovali naše obľúbené svetové hudobné weby. Videoklipov známych mien je síce tentokrát pomenej, no vyšlo viacero zaujímavých singlov bez vizuálu. Skladby sme vyberali bez ohľadu na žáner, každý fanúšik populárnej hudby si v článku môže najsť to svoje. Príjemné počúvanie a objavovanie.

Kapela Linkin Park predstavila videoklip k piesni Good Goodbye. V takmer štvorminútovej novinke možno vidieť frontmana skupiny Chestera Benningtona, ktorý súťaží o záchranu svojho života. Okrem neho sa v klipe predstavili aj ďalší člen formácie Mike Shinoda, hosťujúci raperi Pusha T a Stormzy a bývalý basketbalista Kareem Abdul-Jabbar. Posledný menovaný sa zhostil úlohy tajomného rozhodcu, ktorý rozhodoval o spevákovom prežití.

Nahrávka Good Goodbye je treťou ukážkou z pripravovaného albumu One More Light, ktorý kapela uvedie na trh 19. mája. Nahrávka bude obsahovať desať skladieb, z ktorých Linkin Park už skôr predstavili Battle Symphony a Heavy (feat. Kiiara). Krátko pred vydaním štúdiovky kapela vyrazí na svetové turné.


Americký raper Big Sean zverejnil videoklip ku skladbe Light, v ktorej hosťuje Jeremiah. V novinke, ktorou 29-ročný interpret reaguje na násilné činy, možno vidieť prestrelku medzi pouličnými gangami, policajnú brutalitu či prepadnutie ženy kráčajúcej po ulici. Všetky obete menovaných incidentov pritom ožiari lúč svetla a rodák z kalifornskej Santa Monicy ich odprevadí na druhý svet. O réžiu klipu sa postaral Lawrence Lamont.

Big Sean spolu s videom zverejnil na sociálnych sieťach aj stanovisko, v ktorom sa vyjadril k násilným činom, ktoré sa v USA často vyskytujú. "Toto video sme nakrútili pred niekoľkými mesiacmi a je príšerné, že sa takéto scény stále opakujú v našich životoch. Je skľučujúce, keď vidíme, že sa pri nenávisti, policajnej brutalite či mladých ľuďoch zomierajúcich príliš skoro nič nezmenilo. Keď som písal túto skladbu, uisťoval som sa, že nech sa stane čokoľvek, nemôžu nám zobrať dušu, sebavedomie, naše nápady. A pre to všetko žiarime," uviedol Big Sean a podotkol, že táto skladba je pre neho veľmi dôležitá. "Nech odpočívajú v pokoji všetci, ktorí prišli o život pre takéto nezmyselné činy. Tak ako vždy hovorím, každý z nás má v sebe silu niečo zmeniť, začína to naším vnútorným svetlom," dodal.


Lady Gaga zverejnila lyric video k piesni The Cure. Okrem textu skladby je v novinke možné vidieť aj 31-ročnú interpretku v rôznych pózach v modrom kresle. Skladba e najnovším singlom rodáčky z New Yorku, ktorá pieseň predstavila naživo v apríli počas festivalu Coachella v Kalifornii. Na skladaní The Cure sa podieľali okrem samotnej speváčky aj DJ White Shadow, Lukas Nelson, Mark Nilan a Nick Monson.


Americká speváčka a hudobníčka Amber Coffman, známa napríklad zo spolupráce s Major Lazer, oznámila, že jej debutová sólová štúdiovka s názvom City Of No Reply vyjde 2. júna. Novinka bude obsahovať jedenásť skladieb, z ktorých 32-ročná bývalá členka kapely Dirty Projectors predstavila ako single All To Myself a No Coffee. K druhej menovanej už zverejnila aj videoklip v réžii Zie Anger. Album City Of No Reply produkovali samotná Coffman spolu s frontmanom spomínanej formácie Dirty Projectors Davidom Longstrethom.


Spevák a hudobník Jack Antonoff zverejnil so svojím projektom Bleachers videoklip k piesni Don’t Take the Money. Tridsaťtriročný muzikant sa v pestrofarebnej novinke predstavil ako ženích, ktorého svadbu so zahraničnou kráskou prekazí jej bývalá priateľka. Tá Antonoffa zbije a s nevestou ujde. Video režírovala interpretova priateľka, herečka a filmárka Lena Dunham, a zahrala si v ňom aj Alia Shawkat, známa zo seriálu Arrested Development (2003).

Singel Don’t Take the Money, na ktorom sa autorsky podieľala novozélandská speváčka Lorde (v piesni môžete počuť aj jej hlas), pochádza z tretieho albumu spomínaného projektu. Nahrávka s názvom Gone Now, na ktorej Antonoff spolupracoval s produkčnou skupinou Organized Noize a producentom Sounwaveom, sa na trh dostane 2. júna a bude obsahovať dvanásť skladieb. Hudobník z nej predstavil aj skladbu Hate That You Know Me.


Americká punk-rocková kapela Rancid vydá 9. júna album Trouble Maker. Novinka bude obsahovať 19 skladieb, z ktorých formácia už zverejnila pieseň Ghost of a Chance aj s videom. Muzikanti v klipe prezentujú skladbu v garáži. O produkciu albumu, ktorý bude k dispozícii na CD aj vinyle, sa postaral Brett Gurewitz z formácie Bad Religion.


Hip-hopová skupina Migos predstavila videoklip ku skladbe Slippery. Vo vyše päťminútovej novinke možno vidieť trojčlennú formáciu, ako si užíva luxusný život v sídle v Miami v prítomnosti žien oblečených v plavkách. Video nakrútil režisér Daps v spolupráci s triom a predstavili sa v ňom aj raperi Diddy a Gucci Mane. Druhý menovaný pritom v nahrávke, ktorá pochádza z ich druhej štúdiovky Culture (2017), aj hosťuje.


Americká pop-rocková kapela Haim zverejnila skladbu Want You Back. Novinka mala premiéru v relácii dídžeja MistaJama na BBC Radio 1. Ide o druhú ukážku z albumu Something to Tell You, ktorý formácia plánuje vydať 7. júla. Kapela z nahrávky predtým predstavila skladbu Right Now aj s videoklipom. Pod produkciu albumu, na ktorom sa podieľal aj niekdajší člen kapely Vampire Weekend Rostam Batmanglij, sa podpísal Ariel Rechtshaid.



Americká kapela At the Drive-In zverejnila skladbu Pendulum in a Peasant Dress. Pieseň sa bude nachádzať na očakávanom albume Inter Alia, ktorý formácia plánuje vydať 5. mája. Nahrávka bude obsahovať celkovo jedenásť skladieb, z ktorých skupina predtým predstavila piesne Governed by Contagions, Incurably Innocent a Hostage Stamps. O produkciu sa postarali Rich Costey a gitarista skupiny Omar Rodríguez-López v hollywoodskej Sound Factory. Pôjde o prvý album, na ktorom sa nepodieľal pôvodný člen Jim Ward a zároveň prvú štúdiovku s gitaristom Keeleym Davisom.


Írsky spevák Niall Horan, známy z chlapčenskej formácie One Direction, zverejnil skladbu Slow Hands. Interpret v rozhovore pre rádio Sirius XM Hits 1 prezradil, že pri tvorbe novinky ho ovplyvnila hudba 70. a raných 80. rokov minulého storočia, ako napríklad Don Henley z Eagles. "V jeho ranej sólovej tvorbe z 80. rokov je cítiť funk - ťažké basy a gitary. Povedal som si, že aj ja to skúsim," objasnil 23-ročný spevák, ktorý v súčasnosti pripravuje prvý sólový album. Z nahrávky predtým ponúkol singel This Town aj s videoklipom.


Jeho kolega z One Direction, anglický spevák Harry Styles, tento týždeň zverejnil skladbu Sweet Creature. Na tvorbe novinky sa podieľali samotný interpret, Jeff Bhasker, Alex Salibian, Tyler Johnson a Kid Harpoon, ktorý sa postaral aj o produkciu. Sweet Creature je po skladbách Sign of the Times a Ever Since New York treťou ukážkou zo spevákovho očakávaného eponymného albumu. Prvá sólová štúdiovka 23-ročného člena skupiny One Direction sa dostane na trh 12. mája a bude obsahovať dovedna desať skladieb. Nahrávka vyjde na vinyle aj CD, pričom limitovaná CD edícia bude obsahovať aj 32-stranovú knihu s exkluzívnymi fotografiami z nahrávania albumu.


Speváčka a skladateľka Halsey zverejnila pieseň Eyes Closed, ktorej spoluautorom je kanadský spevák The Weeknd. Novinka je druhou ukážkou z jej pripravovanej druhej štúdiovky hopeless fountain kingdom, ktorý sa dostane na trh 2. júna a bude obsahovať šestnásť skladieb. Hosťovať na ňom budú Lauren Jauregui zo skupiny Fifth Harmony, Cashmere Cat a Quavo z formácie Migos. Dvadsaťdvaročná Halsey už zo štúdiovky ponúkla prvý singel Now or Never. K piesni zverejnila aj videoklip, ktorý tiež sama režírovala.


Americká skupina LCD Soundsystem zverejnila skladby Call the Police a American Dream. Formácia v súčasnosti dokončuje nový album, ktorého názov ani dátum vydania zatiaľ nie sú známe. Nahrávku, ktorá bude ich prvým albumom po siedmich rokoch, plánujú podporiť aj na turné. Spomínané skladby sú zároveň prvými singlami skupiny od roku 2015, keď ponúkli pieseň Christmas Will Break Your Heart.


Zdroj: SITA (Billboard.com, Rollingstone.com, Pitchfork.com, Consequenceofsound.net, Nme.com)
Foto: AP Photo/Matt Slocum

Súvisiaci interpreti: Lady Gaga, Linkin Park