Pohoda sa blíži, vzrušenie stúpa. Vždy som mal na festivale vytipované najmä menšie mená, ktoré chcem určite vidieť, len zriedka ma najviac zo všetkého lákali tie najväčšie hviezdy. Teraz sa však na headlinerov, predovšetkým Atoms for Peace a Nicka Cavea, teším viac, než na čokoľvek iné.

Tohtoročné albumy oboch interpretov totiž výrazne prispeli k tomu, že hudba je v roku 2013 živá a vitálna, nestagnuje. V prípade superkapely Thoma Yorkea Atoms For Peace ide o čistú zvukovú alchýmiu a absolútnu slobodu v experimentovaní s rytmami, harmóniami či vokálom (recenzia albumu Amok). Novinka, s ktorou sa tento rok na scénu vrátili Nick Cave & the Bad Seeds je zase prehliadkou skvelých pesničiek a dôkazom, že v rámci tvorby, ktorá využíva tradičné hudobné nástroje a neopiera sa o neobmedzené zvukové možnosti elektroniky, ešte ani zďaleka nebolo vymyslené všetko. Napriek tomu, že oproti Yorkeovým úletom ide o klasický rockový album, znie sviežo a vo svete plnom umelej neinšpiratívnej hudby rozhodne patrí na pult s nedostatkovým tovarom (recenzia Push The Sky Away).

Čo oba projekty spája, je pódiová charizma lídrov, ktorí sú novodobými šamanmi či hypnotizérmi, a výnimočná energia ich kapiel. Videá z koncertov, ktoré hviezdy Pohody 2013 odohrali len pred pár dňami, sú tým najlepším dôkazom, že sa máme na čo tešiť. AFP svoju strojovo znejúcu tribálno-futuristickú tvorbu oživujú tak bravúrne, že na koncerte svojou tanečnosťou poľahky prekonávajú miestami príliš uhladený originál. Na dvojicu Yorke a Flea (inak basák RHCP) je pri interpretácii singla Default radosť pozerať a skáčem si pritom na stoličke za všetkých tých polozdochliakov z L.A. Ani Nick Cave sa však svojou teatrálnosťou a obskúrnymi pohybovými kreáciami nenecháva zahanbiť, navyše Bad Seeds naliehavosť Jubilee Street na Glastonbury posunuli k dokonalosti.

Aktualizácia (14.7.): Prečítajte si reportáže z oboch koncertov na Pohode:

Atoms For Peace na Pohode ukázali ako hrá ozajstná superkapela

Nick Cave na Pohode: Temný a očarujúci vrchol číslo dva


Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube / Jack Plunkett/Invision/AP Image

Súvisiaci interpreti: Atoms for Peace, Nick Cave & Bad Seeds