Populárny rodinný festival, ktorý sa v posledný augustový víkend uskutoční v areáli piešťanského autocampingu Lodenica, okrem slovenských a českých hviezd láka aj na hudobné legendy so svetoznámymi hitmi. Na Slovensko zavíta nestarnúci Afric Simone s hitom Hafanana a skupina The Rubettes, ktorej celosvetovú slávu priniesla pieseň Sugar Baby Love.

Tri týždne pred konaním festivalu tak organizátori svojich priaznivcov dokonale zaskočili. "Skvelí ľudia a fanúšikovia Lodenice si za svoju vernosť zaslúžia aj niečo navyše, preto sme už aj tak skvelými menami nabitú zostavu hudobníkov spestrili o ďalšie vynikajúce mená, aby sme mohli na záver leta trošku pospomínať na našu mladosť a pritom sa dobre zabaviť...Myslím, že obaja naši zahraniční oldies hostia sú zárukou výbornej nálady, ktorou vedia doslova nakaziť publikum," prezradil dôvod zahraničných posíl organizátor Dušan Drobný.

Na piešťanskej Lodenici tak budú znieť aj hity anglickej popovej skupiny The Rubettes, ktorej poznávacím znamením bolo nosenie prevažne bielych oblekov a látkových čiapok. Jednoznačne najväčším hitom kapely bol hneď jej prvý singel Sugar Baby Love, z ktorého sa len v Anglicku predalo viac ako 500-tisíc kópií a celkovo vyše 3 milióny po celom svete. Skladba vyšla v roku 1974 a v nasledujúcich rokoch kapela bodovala aj s piesňami ako Tonight, Juke Box Jive či I Can Do It. Lídrom kapely je gitarista a spevák Alan Williams, ktorý stál v roku 1973 pri jej zrode a privedie ju aj do Piešťan.


O výbornú náladu sa na Lodenici určite postará aj ďalší tohtoročný zahraničný hosť. Až z ďalekého Mozambiku príde spevák, hudobník a zabávač Afric Simone. Ten sa síce narodil v Brazílii, ale po smrti brazílskeho otca, v čase, keď mal 9 rokov sa s mamou odsťahoval do jej rodnej krajiny, kde aj vyrastal. 

V roku 1975 vtrhol do európskych diskoték hitom Ramaya, ktorý ešte predčil jeho nasledujúci hit Hafanana z roku 1976. Vďaka tomuto megahitu populárnemu na oboch stranách niekdajšej železnej opony mal otvorené dvere po celom svete, vrátane krajín tzv. východného bloku. V polovici 90-tych rokov sa tento megahit vrátil do našej krajiny, keď znela "vynovená" Hafanana vo verzii od skupiny Maduar doslova z každého slovenského rádia.


Afric Simone hovorí nemecky, anglicky, španielsky, portugalsky, francúzsky a tiež niekoľkými africkými jazykmi, či dokonca swahilčinou. Zaujímavosťou je, že cudzí mu nie je ani beatbox. Niečo zo svojho umenia určite predstaví aj na piešťanskej Lodenici, kde tento rok od 28. do 30. augusta vystúpia aj český miláčik publika Tomáš Klus, Ivan Mládek a Banjo Band, František Nedvěd, Čechomor, Sima Martausová, Cigánski diabli, Tublatanka so sláčikovým kvartetom Adventure Strings, Miki Ryvola a Nezmari, Karabina, Banda, Slniečko, Allan Mikušek a mnohí ďalší.

Trojdňové lístky Lodenicu 2014 sú v predaji v sieti Predpredaj.sk za cenu 19 €. Vstupenky však môžete vyhrať aj v našej súťaži na Facebooku, ktorá potrvá už len do pondelka.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Ján Kakaščík, PR manažér festivalu. Viac info nájdete na www.lodenica.sk.

Súvisiaci interpreti: Afric Simone