Hyperc0re je nová séria klubových parties v petržalskom Klube Za zrkadlom, ktorej druhé vydanie sa uskutoční už tento víkend. Programu tentokrát silne dominuje "girl power", tešiť sa môžete na atmosférickú pulzujúcu elektroniku z Poľska v podaní dua IKARVS a rôzne odtiene techna, ktoré predstavia slovenské dídžejky TRANSmisia a Nina Farrina.

Dom kultúry Zrkadlový háj je multižánrovým priestorom, kde dostáva priestor široké spektrum zaujímavej dramaturgie. V rámci rozširovania programovej štruktúry vznikla tento rok v Zrkadláči nová klubová akcia hyperc0re, ktorá vo svojom prvom vydaní v marci priniesla silné mená súčasnej domácej scény – Vojtika a Kodikiho, ktorých doplnil český objav mat213. Aj v sobotu 11. mája lineup ponúkne dve domáce mená a jedného hosťa spoza hraníc, tentokrát tých severných.

IKARVS Zdroj: Patrycja Skwierczyńska

Práve o otvorenie akcie sa postará dvojčlenný poľský elektronický projekt IKARVS, založený na inštrumentálnej a vokálnej improvizácii, ktorá je jadrom ich kompozícií aj živých vystúpení. Duo presahuje žánrové konvencie, oscilujúc medzi rôznymi štýlmi od hypnotického downtempa po pulzujúce elektronické beaty, doplnené modulovanými vokálmi a psychedelickými gitarovými sólami. Odporúčame pozrieť/vypočuť si ich oficiálny záznam z vystúpenia z roku 2022.

"Bude to podmanivé a transcendentálne. Zaujímavosťou je, že sme tento projekt objavili na showcaseovom festivale MENT aj bez toho, aby tam vystupovali. Splnili si networkingovú domácu úlohu a vyťažili z tohto podujatia maximum," hovorí zakladateľka akcie hyperc0re Katja Thalerová, čerstvo zaradená do rebríčka 30 pod 30 magazínu Forbes v kategórii Umenie a kreatívny priemysel.

TRANSmisia je dídžejka hrdo reprezentujúca LGBTQI+ komunitu v rámci klubovej scény. "Oplatí sa ju sledovať vďaka pestrej selekcii queer tvorby, žánrovej fluidite a eklektickým post-klubovým setom. Unikátny mix, ktorý vytvára experimentovaním so žánrovými hranicami je zárukou zážitku plného tanca, radosti a oslavy jedinečnosti. Nenechajte si ujsť túto umelkyňu v rozkvete. Naposledy ste mohli vidieť napríklad aj na SHARPE festivale," predstavuje Katja ďalšiu účinkujúcu.

Nina Farrina predstavuje novú generáciu dídžejov inšpirovaných zlatým vekom techna, v jej setoch je cítiť silný odkaz na vplyvy deväťdesiatych a nultých rokov. Kombinuje drsný, maximalistický zvuk s psychedéliou a hardgroovom s hlbokými basovými linkami. Nina stojí za bratislavským projektom Cliwax, no aktuálne žije a pôsobí najmä v Prahe, kde je rezidentkou pražského Fuchs2 a rozbieha projekt Bruxa v klube Ankali.

Okrem vynovenej dramaturgie zameranej na súčasné klubové publikum Klub Za zrkadlom spustil aj svoj nový instagramový účet, kde sa budú komunikovať vybrané podujatia zamerané práve na túto cieľovku. Do konca sezóny klub prinesie ešte viacero zaujímavých akcií a najmä jesenný program bude podľa Katje Thalerovej naozaj veľkolepý.

Lineup akcie hyperc0re vol. 2 (11. 5. 2024):

  • 21:00 – otvorenie klubu
  • 21:30 – IKARVS
  • 22:30 – TRANSmisia
  • 00:00 – Nina Farrina
  • 02:00 – koniec

FB event

Redakciu Hudba.sk informovala Katja Thalerová. Správu sme upravili a doplnili.