Bratia Caleb, Jared a Nathan Followill a bratranec Matthew Followill vydali nový album Can We Please Have Fun 21 rokov po svojom debute Youth & Young Manhood. Album bol ohlásený 22. februára spolu s vydaním pilotného singla Mustang. V marci ho nasledovala skladba Split Screen a o tri týždne neskôr kapela zdieľala tretí singel Nothing To Do.

Album produkoval Kid Harpoon, ktorý sa podieľal na albumoch Harryho Stylesa či Miley Cyrus. Táto spolupráca dala Kings Of Leon priestor priestor odviazať sa a ukázať svoju tvorbu z úplne novej perspektívy. Hoci sa kapela nahrávkou vracia k svojim drsným, rockovým koreňom, zvukovo naberajú hudobníci z Tennessee nové obrátky. Oslobodení od akýchkoľvek očakávaní nahrali album, ktorý vždy chceli nahrať. "Keď máte kapelu, vzniká putu ako žiadne iné. Keď máte rodinu, tiež vzniká puto ako žiadne iné. My máme oboje. Keď do niečoho vložíme energiu, kto nás zastaví? Kto, okrem nás?" pýta sa s nadšením frontman Caleb Followill.

Do hlavného prúdu sa Kings Of Leon dostali hitmi Use Somebody a Sex on Fire z albumu Only By The Night (2008). O dva roky neskôr získala prvá spomínaná skladba cenu Grammy za nahrávku roka. S odstupom času sa členovia formácie zamýšľajú nad tým, že vlastne nevedia, ako by tento úspech mohli dnes zopakovať.

"Naším jediným pravidlom je nemať na albume žiadne piesne, za ktoré by sme sa hanbili, keby to bol singel – takže sa snažíme, aby bol album skvelý, pretože nevieme nič o obchodnej stránke vecí, algoritmoch alebo o tom, ktorá pieseň bude dobrá. Teraz sa zdá, že potrebujete len skvelú 15-sekundovú ukážku, aby ste ju zdieľali na TikToku – spomaliť ju, ozvučiť ju, urobiť ju obrovskou. Ale už nevieme, čo funguje, a myslím si, že to nikto nevie. Musíte si len trochu zahrať a dúfať, že ste so správnymi ľuďmi, ktorí vedia, čo robia," povedali pre Billboard.

Jared Followill dúfa, že "poslucháči dokážu identifikovať nový album ako pokrok kapely – voľnejší, hravejší." A to v momente, kedy sa už mohli držať osvedčeného vzorca. "Neobjavujeme sa úplne znova, ale toto je určite osvieženie. Bola to postupná vec, ale my sme sa vyvinuli a zmenili. Vynaložili sme veľa úsilia na to, aby sme dali ľuďom vedieť, že sme stále tu."

Text: Hudba.sk (zdroj: Universal Music, Billboard.com)