Britská rocková trojica Muse to na novom albume Drones hrá na konšpiračné teórie. Kým v predošlom singli Dead Inside uvažovali nad tým, akými spôsobmi sa dajú využiť drony na kontrolu ľudí, teraz sa pohrávajú s myšlienkou klonovania. Pokračujú tak v nie veľmi lichotivej predpovedi budúcnosti ľudstva.

Nasledovníkom tanečného videa k oficiálnemu singlu Dead Inside britskej rockovej stálice Muse sa stala skladba Mercy. Tá bola medzi prvými, ktorá predznamenávala nové hudobné obdobie kapely spojené s vydaním albumu Drones - zverejnili ju totiž už v máji v podobe lyric videa. Singel pochádza z pera frontmana Matta Bellamyho a zapadá do jeho konceptu predstáv o svete budúcnosti. Jedna z nich je aj o tom, že ľudí ďalších storočí budú klonovať pre komerčné účely.

Režisér Sing J Lee (Years & Years - Desire) v štvorminútovom klipe ukazuje modelku a jej niekoľko ďalších verzií chodiacich po tomto svete. Tie sú využívané aj na komerčné účely, čo v tomto prípade znamená prostitúciu. V iných záberoch je vidieť vedcov, ako sa pripravujú na konkrétny deň, do ktorého odpočítavajú. Medzitým si hlavná hrdinka hľadá cestu k vlastnej identite a individualite, a to hlavne po tom, ako sa stretne sama so sebou.

Bellamy a spol. tak nezobrazujú len vážne obavy z klonovania, ale nevynechávajú ani fakt, že spoločenské postavenie žien v budúcnosti stále nebude podľa nich také rovnocenné, ako po tom mnohé feministky a feministi v súčasnosti volajú. Ďalej tak pokračujú vo vykresľovaní stratených ľudských práv, súkromia a vlastnej identity.


Zaujímavosťou je, že modelku si v klipe zahrala Elle Evans, ktorá je Bellamyho priateľkou. 25-ročná rodáčka z Texasu sa objavila napríklad aj vo videu ku kontroverznému hitu Blurred Lines.

Prečítajte si: Rock in Vienna 2015: v konkurencii Metallicy a Kiss najviac očarili Muse

Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Muse