Už len necelý mesiac zostáva do očakávaného dvojkoncertu kapiel Fallgrapp a Sofa Surfers. Okrem toho, že pôjde o posledný veľký koncert štvornásobných držiteľov cien Radio_Head Awards v tomto roku v Bratislave, sa fanúšikovia môžu tešiť aj na vizuálnu šou Tima Novotneho, ktorá bude sprevádzať koncert legendárnej rakúskej formácie.

Jeden z najúspešnejších rakúskych hudobných exportov Sofa Surfers sa túto jeseň vracia so svojím deviatym štúdiovým albumom. Scrambles, Anthems and Odysseys, vyšiel v októbri na CD, digitálne i vo forme dvojvinylu. Pod originálny cover, ktorý spolu so skladbami na albume vytvára unikátny kompaktný celok akejsi "akčnej hudobnej misie", sa podpísal brazílsky grafický dizajnér Bruno Biazotto.

Po tohtoročnom soundtracku Sofa Surfers k hollywoodskej snímke Focus (v hlavných úlohách s Willom Smithom a Margot Robbie), singli The Fixer a virálnom audio mixe Mongrel, predstavila formácia mesiac pred vydaním albumu aj pilotný singel albumu s názvom Beyonder Girl. Skladba dostala vizuál v podobe videoklipu v hlavnej úlohe s pole-dance tanečníčkou a choreografkou Conny Aitzetmueller (CAve25). Song, ktorý určite zaznie aj 10. decembra na bratislavskom koncerte v MMC, opisuje kapela ako "temné futuristické R&B v kontraste s beatmi, pripomínajúcimi počiatky rapu a breakdance".


Vizuál rovnako silný ako hudba

Jednou zo špecifických charakteristík Sofa Surfers je hĺbkové prepojenie hudby s vizuálnou zložkou, vďaka čomu zvuk a obraz tvoria pôsobivý kompaktný celok. Dôkazom toho, že ich vystúpenia nie sú obyčajným koncertom, ale prepracovanou multimediálnou šou, je fakt, že videoprojekciu k novej koncertnej šou pre nich na mieru tvorí ich dlhoročný spolupracovník Timo Novotny. Uznávaný režisér rakúskeho pôvodu zaujal v roku 2012 filmom Trains Of Thoughts - kritikmi vysoko oceneným dokumentom z prostredia metra veľkomiest New York, Los Angeles, Tokyo, Hongkong a Moskva, ktorý mal premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Karlove Vary.

Úspešný dokumentarista je jedným z dvorných režisérov Sofa Surfers, aj vďaka tomu je jeho obľúbená rakúska kapela podpísaná pod väčšinou jeho filmových projektov. Vzhľadom na nadšené recenzie a kritiky Novotneho tvorby, je jeho vizuál ku koncertu Sofa Surfers bezpochyby veľkým, ak nie rovnocenným lákadlom ako samotná hudobná šou. Fanúšikovia Sofa Surfers sa môžu už tradične tešiť aj na ich pravidelne hosťujúceho speváka Maniho Obeya, ktorý sa po sérii multimediálnych projektov v New Yorku a Londýne usadil vo Viedni.  Svojím jedinečným prejavom vdýchol život aj spomínanému singlu The Fixer (na konci článku).


Fallgrapp predstavia aj novinky

Ako domácu hviezdu, ktorá nebude len predkapelpu, ale odohrá svoj plnohodnotný koncert, si Sofa Surfers spomedzi slovenských umelcov vybrali formáciu Fallgrapp, ktorá zaujala svojským hudobným rukopisom a singlami ako I.N.A či Vlasy. Debutovým albumom Rieka (2014), ktorý práve v týchto dňoch vychádza v limitovanej edícii na vinyle, zostava okolo producenta Jureša Líšku potvrdila svoje kvality a na tohtoročných Radio_Head Awards zvíťazila v štyroch kategóriách, v ktorých bola nominovaná. "Ušla" jej len cena kritikov, ktorú si odniesla Jana Kirschner za album Moruša Čierna.

Skupina naposledy zaujala remixom skladby Duch mesta práve zo spomínaného albumu Jany Kirschner. Hoci pôvodná verzia skladby už videoklip má, Fallgrapp chystajú k remixu ďalší, ktorý bude mať premiéru už čoskoro. Kapela sa tento rok prezentovala aj vizuálom k skladbe Zrkadlia nás, ktorý vytvorili študenti audiovizuálnej tvorby na Univerzite Tomáša Baťu v Zlíne. Jeden z najväčších domácich objavov posledných rokov chystá pre fanúšikov na koncerte so Sofa Surfers aj novinky, ktoré sa na debutovej platni nenachádzali.

Vstupenky:  Predpredaj.sk 

Viac informácií o dvojkoncerte a súťaže o vstupenky nájdete vo vysielaní Rádia_FM a na Facebook stránke podujatia.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Fallgrapp, Sofa Surfers