Slovenská republika pravdepodobne nebude mať svojho reprezentanta na Eurovision Song Contest 2013. Klebety, že Slovensko bude zastupovať vychádzajúca hviezda Celeste Buckingham, sa teda zrejme nezakladajú na pravde. V súvislosti so vzniknutou situáciou sme už kontaktovali hovorcu RTVS. Zatiaľ sme však oficialne stanovisko nedostali.

58. ročník súťaže Eurovision Song Contest sa bude konať v meste Malmö vo Švédsku, odkiaľ pochádza víťazka ostatného ročníka - speváčka Loreen (prečítajte si recenziu jej dlho očakávaného debutového albumu).

Viaceré krajiny už potvrdili účasť a majú naplánované národné kolá - napríklad Švajčiarsko, Albánsko, Litva, Dánsko, Fínsko, Island, Nórsko, Rakúsko, Nemecko či Ukrajina. Vo viacerých krajinách sa však už tradične ukázalo, že známi umelci sa do súťaže nehrnú. Niektoré krajiny pre náklady, ale aj kritické reakcie odbornej verejnosti súťaž ignorujú. Tri roky po sebe sa nezúčastnila Česká republika, minulý rok odmietlo účasť Poľsko.

Slovensko tento rok reprezentoval Miro Šmajda pod pseudonymom Max Jason Mai, pred ním to boli dvojičky Twiins, speváčka Kristína a rok pred ňou Nela Pocisková a Kamil Mikulčík.

Keď Topky.sk koncom októbra zisťovali, ako to vyzerá s účasťou Slovenska v ročníku 2013, odpoveď bola neurčitá. "RTVS zatiaľ nerozhodla, či sa zúčastní na budúcoročnej Eurovízii. Hlavnou prioritou je momentálne príprava vianočnej vysielacej štruktúry. Keď padne rozhodnutie, budeme o tom informovať verejnosť prostredníctvom médií," povedal vtedy hovorca Richard Šümeghy. Podľa portálu Omediach.com je dnes už rozhodnuté, neúčasť Slovenska údajne potvrdil dôveryhodný zdroj z RTVS.

Kariéra sa dá spraviť aj bez súťaží

Účasť Celeste Buckingham v pesničkovej súťaži tak zostáva len zbožným prianím niektorých fanúšikov. 17-ročná speváčka však dokazuje, že na získavanie zahraničných fanúšikov medzinárodnú súťaž absolvovať nemusí. Ostatne, ani na domácej scéne sa nepresadila vďaka účinkovaniu v Česko Slovenskej SuperStar, ale vďaka tomu, čo v spolupráci so šikovným tímom dokázala vytvoriť po vypadnutí zo súťaže.

Príkladom je jej najväčší hit Run Run Run, ktorý si okrem slovenských a českých rádiových dramaturgov všimli už aj zahraniční blogeri a nezávislá pan-arabská televízia MBC 2. Tá si pieseň vybrala ako hudobný doprovod pre svoju septembrovú upútavku. Množia sa tiež anglické komentáre pod videoklipom, ktorý má na Youtube už takmer 8 miliónov prehratí. Časť týchto komentárov je síce od Slovákov a Čechov, no keby nebolo s kým, anglicky by komunikovať nemuseli.

Medzi fanúšikov talentovanej speváčky sa najnovšie zaradil aj britský spevák Seal, ktorý si ju vybral za predskokanku na svojom bratislavskom koncerte. Čerstvou novinkou z dielne Celeste Buckingham je i singel a videoklip Never Be You (text a preklad), ktorý sa dá do 18. novembra vidieť a počuť exkluzívne na českej MTV a jej webovej stránke.

V súčasnosti Celeste rozvíja svoj talent štúdiom na prestížnej americkej hudobnej škole Belmont University v Nashville. Popri škole pracuje ako skladateľka v tíme okolo speváčky Kelly Clarkson. Napriek tomu sa pravidelne vracia na Slovensko, kde prežila väčšinu svojho života. Necelý mesiac po koncerte so Sealom odohrá aj svoj prvý veľký samostatný koncert. Lístky na jej predvianočné vystúpenie, ktoré sa uskutoční 20. decembra v Ateliéri Babylon, si môžete zakúpiť na stránke Predpredaj.sk.

Zdroj: SITA, Hudba.sk
Foto: Lukáš Dvořák

Súvisiaci interpreti: Celeste Buckingham