Slovenská hudobníčka a speváčka Andrea Bučková odohrá v pondelok 20. júna a v piatok 8. júla dva koncerty v priestoroch Francúzskeho inštitútu v Bratislave. Vystúpenia sa uskutočnia v rámci spoločného výtvarno-hudobného projektu Les Ames Retrouvées (Nájdené duše) s irackým maliarom Mahmoodom "Mudim" A. Hachimom.

Hoci obaja pochádzajú z rôznych kultúr a majú za sebou neporovnateľné životné osudy, dokázal ich spojiť spoločný záujem o spoznanie príbehu, sily i slabostí toho druhého. Vernisáž ich spoločného projektu je naplánovaná symbolicky na 20. júna - Svetový deň utečencov. Otvorí ju dokument mladej francúzskej režisérky Leily Macaire o Mudiho živote v Cité internationale des Arts, kde sa dvojica zoznámila a slovenská hudobníčka spoznala príbeh mladého umelca, ktorý sa zo dňa na deň stal utečencom.

"Mudiho život v Paríži začal po osudovej výstave Stratené duše, ktorú otvoril v Bagdade v januári 2014. Vďaka nej vyhral umeleckú súťaž tamojšieho Francúzskeho inštitútu a mohol ísť do Paríža rozvíjať svoju prácu. V jeho krajine však výstavu nepochopili a z Mudiho sa zrazu stala persona non grata. Keď sa rozhodol ponuku využiť, nečakal, že vo Francúzsku zostane ako utečenec," priblížila Andrea Bučková osud svojho priateľa.

Ľudskosť je empatia a láska je zmysel

Obrazy Mudiho Hachima, ktoré môžu návštevníci vernisáže a výstavy vidieť, vychádzajú zo spomienok a života mladého umelca, sú odrazom jeho samého a spoločnosti, ktorá ho obklopuje. "Mudiho obrazy sú aktuálne a priame, a to nielen obsahom, ale aj formou - pracuje totiž len s materiálmi, ktoré sa k nemu dostanú. Často sú to zvyšky farieb, ktoré vyhodili jeho kolegovia v rezidencii, plátno, ktoré malo chybu a niekto iný ho už nepotreboval či špeciálny papier, ktorý mu priniesol kolega, ktorý môže cestovať," poznamenala Bučková. 

Mudi podľa jej slov maľuje predovšetkým z potreby objaviť svoju identitu. "Ako zvykne hovoriť, keď sa pozrie dnes do zrkadla, vidí už niekoho úplne iného, ako bol ten veselý maliar z Bagdadu, ktorý túžil zmeniť svet. Vo svojich maľbách sa často vracia do detstva, pretože verí, že ako deti zvykneme realitu vnímať veľmi čisto a úprimne. Spomína na svoje traumy, strachy i nádeje, na všetko, čo ho formovalo a formuje, aby opäť našiel sám seba a aby uzavrel určitú etapu svojho života, pochopil ju a začal odznova. S jeho momentálnym statusom je priam nemožné živiť veľké nádeje, že opäť začne žiť kvalitný usporiadaný život. Mudi však chápe, že veľkosť utrpenia je relatívna a že ľudia majú nadelené toľko, čo znesú. Pripúšťa, že iní ľudia v jeho situácii by sa vedeli možno zachovať ešte silnejšie, odvážnejšie a ľudskejšie. No Mudi napriek svojmu ťažkému osudu stále zostal človekom, dokonca človekom, ktorý dokáže ľúbiť. To je to, čo ho drží v nádeji a vôli žiť ďalej a je to podľa mňa veľmi cenné," povedala mladá hudobníčka, ktorá k Mudiho obrazom skomponovala hudbu inšpirovanú jeho maľbami a osobnosťou.

"Skladby, ktoré som k Mudiho obrazom zložila, tvoria dokopy príbeh, spomienky a vzájomné pocity tak, ako vznikali počas nášho spoločného pobytu v Cité internationale des Arts. Spolu s Mudim veríme, že vôľa poznať príbeh toho druhého a porozumieť mu vedie k mieru. Veríme, že umenie je univerzálny jazyk, ktorý spája, veríme, že ľudskosť je empatia a veríme, že láska je zmysel," uviedla Bučková.

"Človeka robí človekom schopnosť ľúbiť, voliť si, vytvárať ale aj ničiť. V tomto sme si všetci rovní. Všetci túžime po šťastí, po mieri v našich dušiach, no keď nás ovláda strach z nepoznaného, stáva sa z nás nebezpečná zbraň. To, že sme si rovní, neznamená, že sme rovnakí. Kultúru každého jedinca nemožno ignorovať, prináša do našich životov rôzne priority, no predsa existujú určité momenty, v ktorých sa aj tí najrozdielnejší ľudia dokážu spojiť a vytvoriť niečo spoločné, čo dáva životu iskru, pre ktorú horíme. Naša inakosť, ktorú často nemáme chuť spoznávať alebo sa ju bojíme spoznávať, vedie k bojom, ktoré nás rozdeľujú ešte viac. A to spôsobuje krízu ľudskosti, ktorá v týchto časoch rastie do alarmujúcich výšin. Pýtame sa, čo je to, čo nás ľudí vie spájať a môže priniesť na cestu slobody, mieru a tolerancie... Pre nás je to umenie a čistá láska človeka k človeku. Sú to pocity, ktoré voči sebe máme ako tabula rasa - nemysliac na politiku, náboženstvo, peniaze, moc, farbu pleti... Sú to pocity, ktoré máme, keď sa odvážime nahliadnuť do príbehu človeka stojaceho oproti nám a na chvíľu s ním súcitiť. Veríme, že tieto pocity nemôžu plodiť zlo," uzavrela speváčka a skladateľka.
 
Výstava Mahmooda A. Hachima, ktorú oficiálne podporil aj festival nových menšín [fjúžn], potrvá v priestoroch Francúzskeho inštitútu do 9. júla. Deň pred jej ukončením (8.6. o 19:00) odohrá Andrea Bučková ešte druhý, zatvárací koncert. Vstupenky naň si môžu záujemcovia rezervovať cez jej Facebookovú stránku.

Andrea Bučková a Mudi - Nájdené duše Zdroj: Facebook.com/AndreaBuckoOfficial

Zdroj: SITA, Andrea Bučková
Foto: Jano Vozár - Facebook.com/AndreaBuckoOfficial

Súvisiaci interpreti: Andrea Bučko