Tak ako každý rok aj tentokrát uzreli svetlo sveta nové vianočné skladby a albumy. Niektoré prispejú k domácej pohode, iné budú ešte vyše týždňa spolu s nesmrteľnými hitmi strašiť z rádiového éteru v extrémne hustých rotáciách a iné sú skôr pre srandu. V článku nájdete intímne piesne s rešpektom k tradícii, vianočný pop aj paródie.

Jedným z najzaujímavejších počinov na tohtoročnom predvianočnom trhu je novinka Kataríny Koščovej. Album s jednoduchým názvom Štedrý večer prináša koledy v aranžmánoch, ktoré poznajú fanúšikovia zo speváčkiných tradičných vianočných koncertov. CD obsahuje trinásť piesní, prevažne ide o slovenské ľudové koledy, ktoré Katka pozná od detstva. Tie upravila na štýl jemných balád a piesní s príchuťou jazzu, takže nejde o úplne tradičný vianočný album. Zároveň však nechcela ani príliš experimentovať. Bonusom na nahrávke je skladba Štědrý večer z projektu Český kalendář Michala Horáčka, na ktorej Koščová spolupracovala s Vojtěchom Dykom.

Viac o albume Štedrý večer Kataríny Koščovej


Vianočný album vydal túto jeseň aj Robo Opatovský, pre ktorého je to po štyroch rokoch už druhé vianočné CD. Okrem autorských piesní sa na albume, na ktorom spevák spolupracoval so skladateľkou Ľubicou Malachovskou Čekovskou, nachádzajú aj úpravy populárnych vianočných klasík ako Santa Claus Is Coming To TownDriving Home For Christmas, či When You Believe. Štýlovo je CD orientované viac na komerčné publikum - dôkazom je aj singel Biela noc, ktorý je duetom so speváčkou Monikou Bagárovou.

Viac o nahrávke Vianočný album 2 Roba Opatovského


Českú herečku a speváčku Kateřinu Brožovú a slovenského hudobníka a producenta Jimiho Cimbalu spojila minuloročná spolupráca na duete s Bohušom Matušom s názvom O vánocích. Po úspechu tejto skladby oslovila Brožová známeho gitaristu s návrhom, či by pre ňu nenapísal sólovú vianočnú pieseň. "Poslal mi skladbu, ktorá ma hneď oslovila, pretože som pocitový človek a mám rada pekné melódie. A tak vznikla moja nová vianočná pieseň Večer velkých přání," približuje Kateřina, ktorá by s Cimbalom chcela spolupracovať aj naďalej.


Po rokoch sa s novou hudbou hlási o slovo aj Tomáš Bezdeda, ktorý ako prvý singel svojho pripravovaného tretieho albumu ponúka skladbu Vianočný sen. Skĺznutia ku gýču sa podľa vlastných slov neobáva. "Vianočná pesnička musí mať v texte slová ako stromček, sneh, či darček. Vianočné skladby nie sú klišé, na Vianoce sa ideálne hodia," hovorí spevák, ktorý sa od roku 2006, kedy vyšiel jeho zatiaľ posledný album, venoval najmä vysokoškolskému štúdiu. Prečítajte si viac o jeho novinke a plánoch

Aktualizácia: V roku 2014 bol pôvodný Youtube upload zmazaný a nahradený oficiálnym videoklipom.


Svoju prvú vianočnú pieseň tento rok nahral aj Peter Cmorik. Pri nahrávaní skladby Len tento deň došlo tiež k jeho prvej štúdiovej spolupráci so svojou partnerkou - muzikálovou herečkou a speváčkou Mirkou Partlovou. Viac informácií a ukážka piesne

Vianoce trochu inak

Český pesničkár Ondřej Ládek alias Xindl X patrí k umelcom, ktorí každú tému spracujú svojsky a netradične. Jeho skladba Štědrý večer nastal je niečo ako antivianočná hymna ľudí, ktorí už nie sú deťmi a vlastné deti ešte nemajú, takže im sviatky "rodiny a pokoja" až tak veľa nehovoria. Kuriozitou je, že začiatkom novembra sa mu narodila dcérka Alica, takže je možné, že jeho vzťah k Vianociam sa čoskoro zmení a v ďalšom období života by už takýto výstižný text nenapísal. Ešteže to stihol!


Za antivianočnú je označovaná aj pieseň, ktorú po dvadsiatich rokoch oživila prešovská kapela Atlantída na svojom novom albume Šťastné a veselé. Skladba s názvom Vianoce 92 pôvodne z repertoáru prešovskej punkovej skupiny Strecha síce nepatrí medzi textové skvosty, no o to hlbšia je jej myšlienka. Ide totiž o pieseň venovanú rozpadu Československa. Emócia z rozdelenia federácie, s ktorým väčšina obyvateľov na oboch brehoch rieky Morava vtedy nesúhlasila, sa dostala aj do textu tejto netradičnej vianočnej pesničky. Skladbu si môžete stiahnuť na stránke vianoce92.ori.sk, kde nájdete aj ďalšie informácie o jej pôvodných autoroch a novej prerábke.


Úplným úletom je podľa očakávania vianočná skladba dvojice Haf & Beyuz, ktorá mala premiéru na Mikuláša v éteri Rádia_FM. Pesnička s názvom Vianoce klopú na dvere má slúžiť na spestrenie vianočných sviatkov a darí sa jej to dokonale. O text sa postaral sám moderný spevák Tomáš Hafner a.k.a. Haf, podmanivý "vianočný" beat má na svedomí Beyuz a gramofónové vsuvky sú pod taktovkou Yanka Kráľa. O vizuál, ktorý sme si požičali aj na titulku článku, sa postarala "pani dizajnov" Ivana Šáteková. Pieseň je predzvesťou kompilácie Rádia_FM a bude sa dať spolu s ostatnými kúskami legálne a v plnej zvukovej kvalite stiahnuť na webe Radiofm.sk presne o týždeň, teda na Štedrý deň.

Haf & Beyuz - Vianoce klopú na dvere

Pobavil nás aj minulotýždňový ironický článok o tvorbe vianočných hitov na stránke Dailymale.sk. Desivé však je, že je celkom pravdivý. Napríklad prepis textu Žijeme len raz na vianočnú verziu je naozaj vtipný, kým si ho čítate len "na papieri", ani sám autor článku však zrejme netušil, že Rádio Expres skutočne niečo podobne odpudivé zrealizuje...

Vianoce len raz práve tu a práve teraz,
sniežik padá rovnako na všetkých z nás,
tak sa nemrač, ale zabudni na stres,
zabudni čo sa žralo včera,
dneska je tu Štedrý deň,
stromček, kapor, šalát, telka, relax!
(zdroj: Dailymale.sk)


A na záver nemenej dekadentný, ale zato remeselne dokonalý mash-up skladieb Gangnam Style a Last Christmas... Ak sa koniec sveta naozaj blíži, tak toto je jeho soundtrack.


Text: Hudba.sk
Vizuál: Ivana Šáteková / Rádio_FM

Súvisiaci interpreti: Katarína Koščová