Oceňovaný anglický producent Mark Ronson má nový singel a ako uňho býva dobrým zvykom, na spoluprácu si prizval nemenej slávnu speváčku. Tentokrát jeho voľba padla na Miley Cyrus, ktorej ušil pesničku na mieru a s výsledkom môžu byť obaja spokojní. Miley skladbe dodala drive a zdá sa, že sa ju rozhodla využiť aj na čiastočný návrat ku kontroverznému imidžu.

Miley Cyrus v šoubiznise začínala ako sladká a nevinná tínedžerská hviezda Hannah Montana. Tá jej síce priniesla obrovskú popularitu, množstvo fanúšikov a poriadne tučný balík, no k šťastiu to talentovanej interpretke nestačilo. S obdobím dospievania v nej rástla potreba vzoprieť sa konvenciám a zbaviť sa nálepky nevinného dievčatka. Urobila tak veľmi rázne a kontroverzne - ostrihala sa a ružové kabelky vymenila za marihuanové cigarety. Svoju radikálnu premenu v dospelú ženu zavŕšila v roku 2013 albumom Bangerz, s ktorým dosiahla veľký úspech, no obscénne správanie a kontroverzné videoklipy jej priniesli aj množstvo kritiky. Pamätná je najmä jej rozsiahla výmena názorov s írskou speváčkou Sinéad O'Connor.

Viac do extrému to už v rámci mainstreamu ťahať nemohla a jej ešte viac uletenú spoluprácu s psych-rockermi The Flaming Lips z roku 2015 pochopil asi málokto z jej fanúšikov. Minulý rok preto zaradila spiatočku a s albumom Younger Now sa tak trochu vrátila do starých čias tradičných hodnôt a nevinnosti. Album s country nádychom však bohužiaľ nezaznamenal takú odozvu, ako zrejme od tohto obratu očakávala. Bolo teda len otázkou času, kedy sa opäť aspoň čiastočne vráti k odvážnejšiemu imidžu.

Miley Cyrus v Saturday Night Live, 15.12.2018 Zdroj: Youtube / NBC

Keď ide odvážny outfit ruka v ruke s kvalitným spevom

Prišlo to práve pri skladbe Nothing Breaks Like a Heart, pri ktorej je už samotný videoklip plný odkazov na jej obdobie rebélie. Najnovšie s touto piesňou odhodila zábrany aj počas jej televíznej premiéry v americkej šou Saturday Night Live, kde sa ukázala v nablýskanej verzii teplákovej súpravy. Na tom by nebolo nič zvláštne, ak by si vrchnú časť svojho úboru zapla, alebo aspoň obliekla podprsenku. Pod videom na Youtube sa množia komentáre práve na margo outfitu, ktorý má speváčka "nainštalovaný" tak, aby neodhalil viac než treba.

Možno sa nad týmto zázrakom pozastavil aj samotný autor skladby Mark Ronson, ktorý ju počas vystúpenia sprevádza na gitare. Pri sledovaní jeho pohľadov na všetky strany je totiž jasné, že nevedel, kam sa má pozerať. Ale zvládol to so cťou a jeho sympatická neistota pri suverénne pôsobiacej speváčke tiež prispela k tomu, že si Miley pripísala na konto ďalšie ikonické vystúpenie. Opäť totiž dokázala, že po hlasovej stránke patrí medzi najzaujímavejšie speváčky svojej generácie a jej speváckemu výkonu naozaj nie je čo vytknúť. Zároveň si evidentne bola vedomá toho, že pri skladbe, ktorá nie je až takým veľkým hitom*, musí trochu provokovať, aby sa o televíznom vystúpení hovorilo. A tentoraz to urobila celkom vkusne.


* Samotná skladba Nothing Breaks Like a Heart síce zbiera pozitívne hodnotenia, no spomínaný videoklip má na Youtube za tri týždne len niečo cez 20 miliónov prehratí. To je pri kombinácii dvoch zvučných mien pomerne slabý výsledok. O to viac, ak si to porovnáme napríklad s aktuálnym klipom Ariany Grande, ktorý vyšiel v rovnakom týždni. Jej novinka Thank U, Next má za rovnako dlhú dobu už takmer 200 miliónov pozretí. V každom prípade bude zaujímavé sledovať, či sa Miley Cyrus podarí nájsť pomyselnú zlatú strednú cestu, ktorá jej prinesie úspech aj bez toho, aby sa musela v klipoch polonahá zvíjať na dlážke a oblizovať kladivá.

Autor: Dušan Marko
Foto: Youtube / NBC

Súvisiaci interpreti: Mark Ronson, Miley Cyrus