Prvý koncert Go2Stage v roku 2014, ktorý sa uskutoční už zajtra v priestoroch bratislavského Nu Spirit Clubu, uvedie najúspešnejšie mená z projektu Demovnica. Na akcii vystúpia Horemaday, Archívny chlapec, No Brake, Mofokiller a zoskupenie Queer Jane. Vstup bude voľný.

Ako prvá vystúpi kapela Horemaday z Banskej Bystrice, ktorá je na scéne od roku 2013. Zoskupenie pritom v rámci vekového zloženia patrí k staršej generácii. "Aj napriek postupujúcej kríze stredného veku zostáva hudba najväčšou vášňou kapely. V období psychologického prechodu sme zvládli neresti pribúdajúcich koncertov, nárast popularity a aj drobné domáce práce ako mladí svižní rockeri," hovoria s úsmevom členovia kapely, ktorá v Demovnici vyhrala až dve kolá. Skupina podľa vlastných slov čerpá inšpiráciu zo svojich povolaní - stolár, ekonomický inžinier, reštaurátor, distribútor orieškov, prodekan a vodič kamiónu.


Prvú kapelu na pódiu vystrieda Archívny Chlapec, ktorý pôvodne vznikol ako sólový projekt Richarda Vávru. Ten sa o vznik koncertnej kapely pokúsil až po oslovení hrať na Go2Stage koncerte. Vystúpenie v Nu Spirit Clube teda bude jeho premiérou pred publikom. Archívny Chlapec v týchto dňoch zverejnil novú skladbu Muž/Žena a videoklip k piesni Mentálna emigrácia.


Ďalší pôvodne sólový projekt predstaví na pódiu Vlado Nosáľ a jeho Queer Jane. Debutový album Queer Jane Approximately bol podľa jeho slov plný lo-fi špinavého pesničkárstva, ktoré ponúkalo melanchóliu v podobnej forme, ako ju ešte pred pár rokmi predkladal Elliott Smith. Sólový projekt sa však rozrástol o trojčlennú kapelu, ktorú okrem neho tvoria Lukáš Valter (basgitara) a Adam Jánoš (bicie, vokály). V Demovnici bodovali so skladbou Half Past September, v aktuálnom kole Osmičky však vyhrali prvé miesto s piesňou When You Walk Into My Room.


Indie-rocková kapela No Brake pochádza z východu Slovenska. Jej členovia sú zo Starej Ľubovne a z Prešova. V zostave Juraj Beňačka (gitara, spev), Martin Beňačka (basgitara) a Jozef Kaščák (bicie) funguje od marca 2010. Odvtedy kapela odohrala zopár väčších koncertov. V septembri v roku 2011 nahrala prvé EP Big Bang! a v marci 2013 vydala skupina svoj debutový album Hands Indie Air. Ich singlu New Hope sa v hitparáde Rádia_FM Osmička darí už niekoľko týždňov.


Go2Stage koncert ukončí rocková kapela Mofokiller, ktorá vznikla v Prievidzi v roku 2006 pod názvom Mofo Killer Ain. Po odchode speváka si skupina dala zhruba päťročnú prestávku, počas ktorej sa každý z jej členov venoval vlastným hudobným aktivitám. V roku 2013 sa však formácia dala opäť dokopy a v lete nahrala už pod názvom Mofokiller singel Slapjack. Vo videoklipe k nemu účinkuje okrem kapely aj majsterka sveta v thai boxe Lucia Krajčovičová. Mofokiller momentálne pripravujú klip k singlu Better Off a pracujú na nových pesničkách, ktoré by mali vyjsť v podobe albumu na jeseň tohto roka.


Čo je to Demovnica_FM?

Demovnica_FM funguje ako projekt Rádia_FM od mája tohto roku. Cieľom projektu je hľadanie nových, zatiaľ neobjavených, hudobníkov. Konkrétne ide o webový rebríček desiatich nahrávok slovenských autorov, ktorí nemajú vydaný album u žiadneho oficiálneho vydavateľa. Kapely, ktoré tím z Rádia_FM do Demovnice vyberie, získajú priestor na prezentáciu aj vo vysielaní, kde sa im v nedeľu poobede venuje hodinová relácia s rovnomenným názvom. Demovnica pritom pôvodne figurovala len ako rubrika v rámci programu Osmička. Väčší priestor v podobe relácie jej Rádio_FM vyhradilo pre veľký záujem zo strany kapiel a poslucháčov.

Relácia ponúka okrem noviniek na slovenskej hudobnej scéne aj rozhovory s víťazmi jednotlivých kôl a hodnotenia interpretov hosťami, ktorí sa svojím profesným životom nejakým spôsobom dotýkajú hudobnej brandže. Zväčša ide o hudobníkov, hudobných dramaturgov, producentov či kritikov. Demovnicu_FM už hodnotil hudobný publicista Oliver Rehák a moderátori Rádia_FM Daniel Baláž, Rudi Rus, Pavol Hubinák či Biba_FM. Z hudobníkov to zas napríklad boli Shina z Longitalu, Peter Lipa, Tomáš Sloboda či Oskar Rózsa. V prípade posledných dvoch menovaných došlo aj k spoluprácam s novými objavmi - Tomáš Sloboda spolupracuje s hudobníkom menom JUST a Oskar Rózsa s Ivanou Mer.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Regina Annušová, PR manažérka projektu Demovnica_FM.