Britská post-jazzová skupina Portico Quartet sa po necelom roku opäť ukáže na Slovensku. Slovenskú premiéru mala formácia v roku 2009 na festivale NouveauNu_FM, v lete 2012 odohrala skvelý koncert na Pohode a v utorok 9. apríla po 19:00 vystúpi v bratislavskom klube Loft!.

Hudbu londýnskeho zoskupenia Portico Quartet opísal časopis Mojo ako "magickú kombináciu minimal music Stevea Reicha, Radiohead a severskej melanchólie ECM". Štvorica, ktorá sa vlani predviedla okrem Pohody aj na  Colours of Ostrava, využíva akustické nástroje, medzi ktorými vyčnievajú plechové bubny hang.

Už debut kapely Knee-deep in the North Sea (2007) obsahujúci deväť skladieb vyhlásil magazín Time Out za najlepší džezový album roku 2007 a dokonca sa mu ušla nominácia na prestížnu Mercury Prize. S nadšením bol prijatý aj druhý album Isla (2009). Tretiu, eponymnú štúdiovku skupina vydala koncom januára 2012. Portico Quartet už o pár dní uvedú na trh nový album, na ktorý zaradili živé verzie a remixy starších skladieb.

"V prípade Portico Quartet je trefnejšie nehovoriť o jazze ako žánri, ale skôr o jazzovej muzikantskej virtuozite, s ktorou sa formácia pohybuje v nových, doposiaľ neprebádaných hudobných teritóriách. Kým na koncerte v rámci bratislavského festivalu NouveauNu_FM pred troma rokmi predviedli svoje prvé dva albumy s originálnym, no v žánri pevne zakoreneným zvukom, ich tohtoročná eponymná štúdiovka je výrazne inšpirovaná Reichovou minimal music a súčasnou elektronikou, najmä post-dubstepom ale aj tranceom či minimal technom. Počas koncertu som si tak v istom momente spomenul na nedávne vystúpenie rakúskych Elektro Guzzi na Wilsonicu. Elektronika naživo v podaní Portico Quartet je síce menej úderná, no zvukovo farebnejšia, sofistikovanejšia a príjemne hypnotická," napísali sme o ich koncerte na Pohode.

Vstupenky na koncert sa už predávajú po 12 eur.



Zdroj: SITA, archív Hudba.sk (Patrik Marflák)
Foto: Facebook.com/porticoquartetmusic

Súvisiaci interpreti: Portico Quartet