Aj tento týždeň ponúka elektronická scéna množstvo noviniek. Svojimi kvalitnými kúskami prispeli Four Tet, SBTRKT, Few Nolder, dBridge a ďalší. Fanúšikov Trentemøllera poteší stream nového albumu Lost. Nezaostáva ani domáca scéna a zabudnúť nemôžeme ani na nový videoklip od Daft Punk.

V pondelok Daft Punk konečne zverejnili očakávaný videoklip k druhému singlu Lose Yourself To Dance, ktorý pochádza z úspešného albumu Random Access Memories. Francúzske duo opäť stavilo na spoluprácu so spevákom Pharrellom Williamsom a gitaristom Nileom Rodgersom. Na réžii videa sa podieľali Thomas Bangalter, Guy Manuel de Homem-Christo, Warren Fu, Paul Hahn a Cedric Hervet. (dt)


Britský producent Kieran Hebden alias Four Tet pripravuje nový, v poradí siedmy štúdiový album s názvom Beautiful Rewind, ktorý by mal vyjsť do konca roka na jeho labeli Text Records. Ešte v júli zverejnil prvý singel Kool FM z 11-trackovej nahrávky a dnes si môžete vypočuť ďalšiu, úplne čerstvú ochutnávku Parallel Jalebi. Hebden v aktuálnej tvorbe vsadil na house a deep house. Nový song charakterizujú tajomné, jemné, orientálne znejúce vokály na pozadí chladného strojového rytmu. (mi)

Four Tet - Parallel Jalebi

Len nedávno po vydaní svojho EPčka Private Drive na značke Best Kept Secret vypustil litovský producent Few Nolder na bezplatné stiahnutie celkom chutný edit tracku Limit to Your Love od Jamesa Blakea (pôvodná verzia je však od Feist) spred dvoch rokov. Aj remix od Fewa Noldera stojí za pozornosť a posúva track ďalej najmä vďaka temnejšiemu nádychu deep housu, ktorý sa hodí do týchto pochmúrnych dní. Stiahnuť sa dá zadarmo TU. (ml)

James Blake - Limit To Your Love (Few Nolder Edit)

Nemec Marcel Dettmann je na techno scéne dosť známy na to, že doposiaľ vydal okrem množstva EPčiek a singlov iba jeden oficiálny album. LP, pomenované po jeho priezvisku, vyšlo v roku 2010 na labeli Ostgut Ton. Počas rokov vydával Marcel aj na labeloch ako Bleep, 50Weapons a dokonca založil vlastný label MDR (Marcel Dettmann Records). V pondelok však pribudol do jeho zbierky nový počin s výstižným názvom Dettmann II. Na albume nájdete 12 skladieb vrátane Seduction, na ktorej hosťuje speváčka a hlavne producentka Emika. (mš)


Na konci septembra poteší všetkých fanúšikov atmosférického drum&bassu švajčiarsky producent menom Frederic Robinson. Ten na známom vydavateľstve Blu Mar Ten Music vydá nový release s dvomi pomalšími trackmi Bloom a Shore. Na prvom zo spomínaných singlov spolupracoval so známejším britským producentom Strayom. Novinka je ochutnávkou pripravovaného Fredericovho albumu, ktorý bude niesť názov Mixed Signals. Mladý, len 21-ročný producent sa venuje tvorbe elektroniky s prvkami drum&bassu, takže sa určite máme na čo tešiť. Vypočujte si čerstvý track Bloom na Soundcloude, kde nájdete aj ďalšie ukážky jeho tvorby. (dt)

Frederic Robinson & Stray - Bloom

Londýnsky producent SBTRKT, vlastným menom Aaron Jerome, pracuje na nasledovníkovi svojho eponymného debutového štúdiového albumu z roku 2011. Tento týždeň neočakávane zverejnil track s názvom IMO, venovaný pamiatke jeho brata Daniela. Hudba je sprevádzaná vizuálmi Lorenza Durantiniho a A Hidden Place, anonymného dizajnéra, autora SBTRKTovej typickej masky. Zatiaľ nedokončený track pochádza z nahrávania pripravovaného albumu. IMO zaujme svojou nepredvídateľnosťou, no i nezameniteľným rukopisom skvelého producenta. (mi, ml)


Zaujímavú hudobnú spoluprácu ponúkajú aj skúsený drum&bassový producent dBridge s anglickým hudobníkom Radioactive Manom (vlastným menom Keith Tenniswood). Výsledkom bude nové EPčko, ktoré vydajú pod spoločným projektom dBRm. Započúvať sa môžete do troch nových trackov, ktoré sa pohybujú skôr v štýloch house, bass music, breakbeat, ako drum&bass. Novinku si budete môcť zakúpiť od 7. októbra prostredníctvom labelu anglického producenta Craiga Richarda The Nothing Special. Ako ochutnávku si vypočujte ukážky skladieb We Are No-One You Know, Darnley a Hornsey Rise. (dt)

dBRm (Radioactive Man+dBridge Collaboration)

Oliver Nelson sa venoval hudbe už od svojich ôsmich rokov, kedy pestoval svoje hudobné nadanie ako bubeník. Neskôr však presedlal na elektroniku, ktorej sa venuje dodnes. Rodák zo švédskeho Štokholmu obľubuje vo svojej produkcii prevažne funk, nu-disco či elektro, čo dodáva jeho hudbe energiu. V poslednej dobe sa venuje najmä remixom, ktoré sa tešia veľkej obľube. Track od Miguela s názvom Adorn zahalil do veselého nu-disca. Nechýbajú ani chytľavé vokály, možno sa zapáči aj vám. Track na voľné stiahnutie nájdete TU. (ml)


Ako sme informovali minulý týždeň, dánsky producent Anders Trentemøller vydáva 23. septembra tretí štúdiový album Lost. Vypočuť si ho v plnej dĺžke však môžete už dnes vďaka portálu Deezer.com. Trentemøller s kapelou podporí nový album aj európskym turné. Vo viedenskej Arene sa predstavia 18. novembra. (mi)


Mladý londýnsky producent Jim Coles aka Om Unit nie je na scéne dlho, napriek tomu si však stihol vybudovať slušné meno. Jeho prvý release vyšiel v roku 2010 na labeli Terrorhythm Recordings. Odvtedy sa mu EPčka hromadili a spolupracoval s hudobníkmi ako Daedelus, Kromestar alebo Machinedrum. Tento rok už stihol vydať dve EP, Sleepwalkers na prestížnom labeli Metalheadz a Small Victories (Exit Records), na ktorm spolupracoval so Samom Bingom. Jim sa konečne rozhodol postúpiť do vyššej ligy a preto si pre nás pripravil debutové LP s názvom Threads, ktoré vyjde 28. októbra. Hoci sa k nám táto radostná informácia dostala ešte minulý týždeň, ani jedna z pripravených 15 pesničiek zatiaľ nebola zverejnená. Na prvý singel si teda musíme počkať. (mš)


Známe elektronické duo Chase & Status (Saul Milton a Will Kennard), pochádzajúci z Londýna, už dávnejšie oznámili vydanie ich nového albumu. Po predchádzajúcich úspešných nahrávkach More Than Alot (2008) a No More Idols (2011) to bude v poradí ich tretí album. Novinky, nesúcej názov Brand New Machine, sa dočkáme 7. októbra a vydá ju label Mercury Records Limited. Spolu bude obsahovať až 14 singlov a ako hostia sa na nej podieľali hudobníci ako Bo Saris, Pusha T, Major Lazer, Ed Thomas a ďalší. Zatiaľ Chase & Status zverejnili dva single Lost & Found a Machine Gun. 29. septembra plánujú vydanie ďalšieho singla s názvom Count On Me. Ten vám ponúkame na vypočutie. (dt)

Chase & Status - Count On Me (Ft. Moko)

Ani slovenskí producenti nespia. Vlado Ďurajka aka The Autumnist zverejnil oficiálne video k A Distant Speck, druhému singlu z čerstvo vydaného štúdiového albumu Sound Of Unrest. Čiernobiely videoklip si Autumnist aj sám režíroval, za kamerou stál Peter Kotrha. Tretím singlom z albumu, ktorý vyšiel v júni na labeli Deadred Records, bude skladba Some Ground s hosťujúcim spevákom Richardom Imrichom z NYLON UNION a vydanie je naplánované na 22. októbra. Autumnist zároveň vyhlásil verejnú súťaž o zremixovanie tejto skladby (Some Ground Remix Contest), ktorej sa môžu zúčastniť hudobníci či producenti, ktorí zatiaľ nie sú zmluvne viazaní s hudobnými vydavateľstvami. Nádejní remixéri môžu posielať svoje výtvory do 30. septembra. Tri najlepšie remixy, ktoré vyberie osobne Autumnist, výjdu ako B-strana exkluzívnej limitovanej edície 12-palcového vinylu. (mi, zdroj: deadred.sk)


Z domácej drum&bassovej scény sa o slovo opäť hlási producent Blue Motion (Michal Ratveisky). Tentoraz si pre svojich poslucháčov pripravil singel s názvom Sweet Thing, ktorý je k dispozícii na voľné stiahnutie. Celý track v liquid-funkovom štýle nájdete na producentom Soundcloude. (dt)

Blue Motion - Sweet Thing

Po necelom roku sa plodný slovenský producent Jimmy Pé pripomína s novým Fairy Tale EP. Podobne ako jeho posledné oficiálne EP Passengers, aj novinka vyjde na domovskom labeli GERGAZ a zároveň na americkom Outliner Recordings. Fairy Tale EP obsahuje dva staršie tracky Mexico a Don Barzini a novinku - titulný track Fairy Tale. K tracku Don Barzini už existuje aj úplne čerstvý videoklip. Ako bonus EP prináša remixy Fairy Tale od producentov Anthony Drawn, Je$u$, Mute Speaker a Oddlogic. Jimmy Pé v súčasnosti dokončuje svoj prvý album a s projektom The Global Optimistic stihol vydať aj ich debutový album Moon Trees. Fairy Tale EP si môžete za ľubovoľný príspevok stiahnuť tu.  (mi)


Kam na párty?

V bratislavskom Nu Spirit Clube odštartuje vo štvrtok (19.9.) nová klubová sezóna vo veľkom štýle – vystúpi tu  jeden z najuznávanejších producentov novej generácie elektronickej hudby, multiinštrumentalista Take aka Sweatson Klank (Brainfeeder, Warp, live/USA). Predstavia sa aj zástupcovia slovenskej scény - talentovaný InkMidget spolu s Miss Sad, ktorá je členkou populárneho dua [slu:t]. (mi, zdroj: Nuspirit.sk)

V piatok (20.9.) budete môcť v NuSpirit Clube zažiť ďalšie vydanie dnb noci Drumatique Session. Hlavným hosťom bude japonský samuraj Makoto [Human Elements/JPN], predstaviteľ prvej ligy liquid funkového drum and bassu. Doplnia ho domáci DJs Galagha, Gabanna a Svetlux spolu so Zajom. (mi, zdroj: Nuspirit.sk)

Do tretice prinesie NuSpirit Club v sobotu (21.9.) jesenné vydanie párty MidnightDubs. Prvým headlinerom bude stúpajúca hviezda bassovej hudby, londýnsky producent Paleman (Swamp81/Schl Rcrds/UK).  Iba 21-ročný producent a študent jazzu vo svojej tvorbe spája prvky jazzu, garage, house a techna s nádychom jazzových a afrických perkusií v elegantnom súlade s temnými beatmi. Tešiť sa môžete aj na dvorného MC vydavateľstva Swamp81 Chunkyho. Domácu scénu v b2b sete zastúpi dvojica Bad Mojo a Michael Priest, stojaca predovšetkým za známou značkou Hochspannung!. Okrem nich vystúpi aj kompletná MND crew v zložení Ronin, Kepikei, John Doe a Wuuk. O vizualizácie a vjing sa postará M.N..(mi, zdroj: Nuspirit.sk)

Fanúšikovia klubového techna si prídu na svoje v piatok (20.9.) v bratislavskom Subclube na akcii standa.net. DJs Toky, Loktibrada, Boss, Benco a Patrik P budú hrať techno cca z rokov 1994 – 2004. (mi, zdroj: Subclub.sk)

Českí Ohm Square zahrajú v utorok (24.9.) na pravidelnom hudobnom večeri Pohoda_FM Live v Štúdiu č.5 Slovenského rozhlasu. Duo Jan Čechtický a Charlotte Fairman, momentálne doplnené (nielen koncertným) hosťom Mirkem Lackem, sa do povedomia českého a slovenského publika zapísalo najmä skladbou zo soundtracku ku kultovému filmu Samotáři Wounds On a Cherry Tree. Viac sa o tohtoročnom návrate Ohm Square na českú elektronickú scénu dočítate tu. Vstup na Pohoda_FM Live je, ako vždy, voľný. Ak sa do rozhlasu nezmestíte, pustite si koncert na internete. (mi, zdroj: FB Ohm Square )

Mix na tento týždeň

Sebastian Doering známy ako DJ a producent Lovebirds vás v mixe týždňa vezme na vyše hodinový výlet za veselými a uvoľnenými trackmi do švajčiarskych hôr, kde na festivale Week-end au bord de l'eau vznikol práve tento set. Lovebirds je známy svojim pohodovým výberom trackov v žánroch ako nu-disco, house, prípadne deephouse. Set si môžete stiahnuť aj priamo z prehrávača. (ml)

Lovebirds @ Weekend au bord de lac Festival

Autori: Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi), Martin Laškovský (ml), Martin Špeťko (mš)

Súvisiaci interpreti: Daft Punk, SBTRKT