Klubová sezóna je späť a s ňou aj pravidelná dávka noviniek z elektroniky a spriaznených žánrov. Nepotešíme fanúšikov kapely Moderat, ale čaká vás aj množstvo noviniek. Nové albumy pripravujú Trentemøller, Glasser, Dephzac i kapela Kraak&Smaak. Jeseň hudbe praje.

Iba niekoľko dní pred vydaním nového štúdiového albumu Lost odpremiéroval dánsky producent Anders Trentemøller druhý singel z novinky s názvom Candy Tongue s vokálom známej speváčky a dlhoročnej spolupracovníčky Marie Fisker. Okrem neho už z albumovej trojky poznáme prvý singel Never Stop Running, na ktorom hosťoval frontman kapely The Drums Jonny Pierce a úvodný song albumu, The Dream, na ktorom sa podieľala slowcoreová legenda Low. Lost vyjde 23. septembra na labeli In My Room/HFN Music. Candy Tongue sprevádza aj videoklip s hypnotickou atmosférou, posúďte sami. (mi)


Kanadský producent Deadmau5 má momentálne veľmi tvorivé obdobie! Na svojom profile na Souncloude zdieľa jeden track za druhým, čo fanúšikov samozrejme teší. Jeho nové tracky však ešte tak skoro na nosičoch neuvidíme, pretože nie sú ani zďaleka vo finálnej podobe. Producent neustále pridáva ďalšie a ďalšie verzie. Treba povedať, že všetky sú parádne. Pets 1&2 je jedným z nich. Skladá sa z viacerých už publikovaných skladieb. Určite stojí za vypočutie. (ml)

Deadmau5 - Pets 1&2 

Beatový mág, Francúz Fulgeance nás nenecháva dlho čakať a už 14. októbra vydáva svoj tretí album. Bude to presne 365 dní od vydania posledného LP Step Thru. Jeho tretí počin s názvom Cubes vydá na vlastnom labeli Musique Large, na ktorom vydávali aj Debruit či Daedelus. Prvým singlom je skladba He Knows, ktorú si vďaka Fact Magazine môžete vypočuť na Soundcloude. (mš)

Fulgeance - He Knows

Bristolský producent Phaeleh, vlastným menom Matt Preston, vydal ešte v júli úspešný album s názvom Tides. Teraz svojich fanúšikov poteší voľne stiahnuteľným trackom Make You Feel. Ten vydal pri príležitosti začiatku svojho severoamerického turné, ktoré odštartoval 12. septembra. Singel s relaxačnou atmosférou, basovou linkou a doplnený vokálom si môžete zadarmo stiahnuť na jeho Soundcloude. (dt)

Phaeleh - Make You Feel (Free DL at XLR8R)

Nemecké techno-ambient zoskupenie Moderat posúva časť jesenného turné na rok 2014. Producent Sascha Ring alias Apparat totiž 7. septembra v Berlíne pri motocyklovej nehode utrpel komplikovanú viacnásobnú zlomeninu nohy, ktorá mu až do konca roka znemožní koncertovanie. Trio, ktoré dopĺňajú Gernot Bronsert a Sebastian Szary alias Modeselektor, na sociálnej sieti fanúšikom odkázalo, že Ring a jeho priateľka sú s ohľadom na okolnosti v poriadku a lístky na koncerty budú platiť aj na nové termíny. Moderat sa mali v rámci turné na podporu druhého spoločného albumu II tento týždeň predstaviť aj vo Viedni. Tešiť sa na nich môžete 24. februára. (mi)

Tento rok sa vracia aj elektropopový producent Cameron Mesirow aka Glasser. Nasledovník albumu Ring z roku 2010 vyjde 8. októbra na labeli True Panther. Inšpiráciou bola pre Mesirowa kniha architekta Rema Koolhausa, Delirious New York, aj vďaka ktorej sa album volá Interiors. Kvôli nahrávaniu sa dokonca presťahoval z Kalifornie do New Yorku. Tracklist obsahuje 12 skladieb s tradične stručnými názvami s nádychom architektúry. Úvodnú skladbu Shape spolu s vizuálmi, na ktorých Glasser spolupracoval s Jonathanom Turnerom, si môžete pozrieť na Youtube. (mš)


Sailor & I
je metaforou pre dve rôzne vôle vo vnútri jednej osoby, ktoré bojujú proti sebe. Takto charakterizuje sám seba 30-ročný producent a spevák Alexander Sjödin pochádzajúci  zo Štokholmu. Tvoriť začal len nedávno a už sa dostal do povedomia mnohých hudobných odborníkov, ktorí ho neváhajú prirovnávať k Woodkidovi. Na značke Black Butter vydal singel s názvom Tough Love, s ktorým opäť boduje. O vydarený, letom dýchajúci remix sa postaral úspešný DJ a producent Manik a nemenej zaujímavý je aj videoklip. (ml)


Nový album s názvom Touch My World pribudne aj na domácej drum&bassovej scéne. Má ho na svedomí slovenský producent Dephzac, žijúci vo Veľkej Británii. Na avizovanej nahrávke, ktorú momentálne dokončuje, sa objaví množstvo skvelých noviniek. Hosťujú na nej viacerí producenti ako Shimon, Disphonia, Goro a Ironic. Nahrávka vyjde na producentovom vlastnom labeli Dph:Ltd ako vinyl a v digitálnom formáte. Ukážky k jedenástim tanečným trackom si môžete vypočuť a stiahnuť na Dephzacovom Soundcloude. My sme ako ukážku vybrali liquidfunkový singel Lakeside. (dt)

Dephzac - Lakeside

Britský producent Andy Stott, stálica manchesterského labelu Modern Love, vytvoril jedinečný remix skladby Valentine z dielne triphopového priekopníka Trickyho. Valentine pochádza z aktuálneho, v poradí už desiateho Trickyho albumu False Idols, ktorý vyšiel v máji tohto roku na jeho rovnomennom labeli. Adrian Thaws alias Tricky sa na Stotta podľa vlastných slov obrátil pre jeho talent a remix nie je predzvesťou žiadnej novej kompilácie. Stott zachoval éterický vokál Francescy Belamonte, pohral sa však s rytmom skladby a zmenil jej gradáciu svojím osobitým a nenapodobiteľným štýlom. Remix bude na pultoch predajní v priebehu septembra v limitovanej vinylovej edícii len 1000 kusov. Trickyho môžete zastihnúť na severoamerickom turné. (mi)


Holadská kapela Kraak & Smaak zažíva momentálne úspešné obdobie. Jej single sú čoraz obľúbenejšie, nedávny The Future Is Yours sa dostal na vrchol DMC Buzz Chart, hudobný časopis Mixmag ho dokonca vyhlásil za singel mesiaca. V septembri však Holanďania prichádzajú s úplne novým počinom, ktorý pokračuje v nasadenom tempe. Volá sa Good For The City a v rytme sviežeho disca až housu bude určite vítanou súčasťou nejednej párty. Ako ochutnávku si už dnes môžete zadarmo stiahnuť jeho elektronickejší remix od londýnskych Howson’s Groove. (ml)

Good For The City (feat. Sam Duckworth) (Howson's Groove Remix)

Producenti Damu a Thefft spolupracujú už nejakú chvíľu, teraz sa však zdá, že ich vzájomné nadšenie pre hudbu nabralo nový rozmer. Rozhodli sa začať spolu produkovať. Ich prvým singlom je skladba Tonight Tonight a hoci posledné releasy od Damu zneli trochu ako nemecké techno, na tejto skladbe je jeho jemný hudobný dotyk späť. Thefft to celé dopĺňa prísnymi líniami a beatmi. Tie vyniknú hlavne na b-side Chemistry. Skladby sú v internetových obchodoch dostupné od 9. septembra. (mš)

Damu & Thefft - Chemistry

Mladý holandský producent Joop Junior sa produkcii housu a techna začal venovať už v mladom veku. Veľmi rýchlo bol prijatý medzi úspešných djov ako Adam Beyer, Joseph Capriati či Marco Bailey. Okrem toho si už založil aj vlastný label a organizuje tanečné akcie. Koncom augusta sa mu v známom berlínskom vydavateľstve Richieho Hawtina Minus podarilo vydať nové EP. Spomínaná novinka, ktorá nesie názov Sonus.1, obsahuje dva single Triangle a Saw a poteší kvalitným techno soundom. (dt)

Joop Junior - Sonus.1

Producentské duo Henry Binns a Sam Hardaker alias Zero 7 prichádza po dlhých štyroch rokoch s novým singlom On My Own. Po mimoriadne úspešnom debute Simple Things (2001) vydali tri ďalšie, oceňované albumy When It Falls (2004), The Garden (2006) a Yeah Ghost (2009). Okrem b-strany Don’t call it love nájdete na singli labelu Make Records aj dubovú verziu On My Own, ktorá je dostupná aj na voľné stiahnutie. Singel má nádych 80. rokov, podfarbený typickými syntetizátormi, do 21. storočia zvuk vracia hypnotický vokál. (mi)

Zero 7 - On My Own (Dub)

Talentovaný producent menom Gold Panda vás prostredníctvom nového videa Community vezme na výlet do svojej partie (alebo aspoň párty) v južnom Londýne. Tu totiž vznikol jeho nový klip k spomínanému singlu z albumu Half Of Where You Live, ktorý vydal už začiatkom roka. K dispozícii vraj bude aj 12" vinyl, vrátane remixu od Fort Romeau či ďalších zaujímavý verzií. Ľahko psychedelické video ladené do čiernobielej farby akoby z 90. rokov celkový dojem určite len podčiarkne. (ml)


Novú kompiláciu pripravuje  aj novozélandské vydavateľstvo Samurai Horo. Zakladateľom je producent Presha, ktorý zahrá v októbri aj na Slovensku na SignaII_FM Night. Label je zameraný skôr na experimentálnu elektroniku a kompilácia s názvom Scope bude v poradí desiatym vydaným releasom. Celkom dvadsať trackov vyjde na piatich vinyloch a digitálne a ďalších päť exkluzívnych singlov nájdete samostatne v digitálnom formáte. Na nahrávke sa podieľali známi producenti  Indigo, Clarity, ASC, Stray, Consequence a ďalší. Viac informácií aj s ukážkami nájdete na Soundcloude. Spomedzi množstva singlov sme vybrali track Snowfall od Indiga. Kompilácia vyjde 30. septembra. (dt)

Indigo - Snowfall (clip)

Kam na párty?

V piatok (13.9.) sa v bratislavskom Subclube uskutoční veľká oslava päťročnice Nudance Music. 12 spriaznených djov vrátane niekoľkých zahraničných hostí (Wildchild/DE, Midnight/BE) predstaví súčasný zvuk a trendy v tanečnej elektronike. (mi, zdroj: Subclub.sk) 

KC Dunaj bude v piatok oslavovať vydanie nového čísla Inspire magazínu. Na Inspire Party zahrajú Isobutane, Junior, Stratasoul a Que. Videoprojekciu má pod palcom VJ SickNico. (mi, zdroj: KCdunaj.sk)

V Nu Spirit Clube v piatok zaznie najmä deep house. Septembrová Leporelo_FM Party predstaví belgický Black Wigwam DJ Collective pod vedením niekdajšieho člena Leporelo crew, slovenského DJa Pussy Kontrol. Za gramce sa postavia aj slovenskí Leporelo_FM djs Milos, Skank a Baltazar. (mi, zdroj: Nuspirit.sk)

Bateliér v piatok velí Ruky hore - dole gate. Zvukovú kulisu vytvoria Deadalist, Kevi Anavi a PLUSPlus, predstavia sa aj nové tváre na slovenskej scéne – Mika (polovica dua Margita a Besná), Sahi, Kosto a Svbask. (mi, zdroj: Facebook.com/batelier)

V sobotu (14.9.) pokrstí v KC Dunaj česká kapela WWW svoj tretí štúdiový album Atómová včela. WWW spájajú hip-hop s elektronikou, industriálom a originálnymi textami, ktoré tnú do živého. Rap zaznie v podaní slovenského dua Modré hory, za djským pultom uvidíte aj Veca a Stroona. (mi, zdroj: Kcdunaj.sk)

Klubovú sezónu v Radosti otvorí v rámci pravidelnej noci Dead Horse DJ Ján Briatka a.k.a. John Doe, organizátor párty MidnightDubs. Podporia ho rezidenti Bad Mojo & Michael Priest.

Mix na tento týždeň

V mixe týždňa si pripomenieme jedno zo silných mien, ktoré sa v júli predstavili na festivale Bažant Pohoda. Mnoho fanúšikov elektroniky si prišlo na svoje práve počas jeho vystúpenia na druhom najväčšom stagei. Záznam z koncertu síce k dispozícii nemáme, ale Bonobo hrá aj ako dídžej veľmi vkusne. Dokázal to aj svojím setom pre známy Boiler Room. Nech sa páči. (ml)


Autori: Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi), Martin Laškovský (ml), Martin Špeťko (mš)

Súvisiaci interpreti: Trentemøller