Piatkové Legendy popu sa budú niesť v znamení hitov z piatich dekád slovenskej populárnej hudby. V rozlúčkovom vydaní zaznejú najmä piesne od interpretov, na ktorých počas štyroch sérií programu neprišlo. Priestor tak dostanú skupiny ako Prúdy, Beatmen, Metalinda a Team alebo speváčky Melánia Olláryová či Darina Rolincová.

Ako sme už informovali, Legendy popu po tohtotýždňovom vydaní končia. Obľúbený hudobno-zábavný program vysielala RTVS na Jednotke každý piatok večer a v repríze v sobotu predpoludním od jesene 2011. Diváci mohli vidieť dohromady 38 vydaní, počas ktorých rôzni hostia spievali viac ako 300 rôznych skladieb. Šou podľa hovorcu RTVS Richarda Šümeghyho patrila k najsledovanejším programom Slovenskej televízie: medzi najúspešnejšie vydania sa zapísali Legendy popu s Karlom Gottom (552.000 divákov), Karolom Duchoňom (453.000) a Marikou Gombitovou (422.000).

Okrem spomenutých legiend si tvorcovia pripomenuli také žijúce či nežijúce osobnosti ako Marie Rottrová, Richard Müller, Miro Žbirka, Michal David, Lucie Bílá, Dalibor Janda, Waldemar Matuška, Peter Nagy či skupiny Elán, Olympic alebo Tublatanka. Skladby spievala väčšinou mladšia generácia spevákov, medzi nimi aj Peter Cmorik, Zuzana Smatanová, Markéta Poulíčková, Kuly, Nela Pocisková, Robo Opatovský, Marián Čekovský, Mária Čírová, Martin Harich, Katka Knechtová, Katarína Hasprová či Martin Chodúr. V úlohe glosátorov sa predstavili Milan Lasica, Milan Kňažko, Martin Sarvaš, Karel Šíp, Laco Lučenič, Jozef Bednárik a množstvo ďalších osobností úzko spojených s hviezdami hudobnej scény.

Program, ktorým od začiatku sprevádzala moderátorská dvojica Milan ZimnýkovalKristína Farkašová, si dal za cieľ pripomenúť život a tvorbu najväčších hviezd slovenskej a českej hudobnej histórie. O úspechu tejto myšlienky svedčí fakt, že z jednorázového projektu boli napokon pre veľký záujem divákov až štyri série. Nie všetci, ktorých by fanúšikovia radi videli, však dostali priestor. A naopak - nie všetci oslovení s účinkovaním v relácii súhlasili. V poslednom vydaní tak tvorcovia pripomenú aj niektoré "zabudnuté" mená.

V poslednom vydaní Ursiny aj Smatanová

Medzi legendy, ktoré nemali samostatné vydanie, patrí speváčka Melánia Olláryová, ktorej hit Lístoček z brezy zaspieva muzikálová herečka Alžbeta Bartošová. Olláryová, ktorá bola jednou z prvých slovenských speváčok populárnej hudby, v januári tohto roka zomrela vo veku 84 rokov. Medzi zosnulé legendy patrí aj František Krištof Veselý, ktorého veľké hity Len bez ženy a Skôr než odídeš už odzneli v špeciálnom vydaní Legendy popu In Memoriam. Tentoraz si diváci pripomenú jeho ďalšiu známu pieseň Prečo sa máme rozísť, interpretovať ju bude Kristína Turjanová.

K legendám slovenskej scény nepochybne patrí Dežo Ursiny, no jeho piesne by v takejto šou sotva iní speváci odspievali s úspechom. Zrejme preto mu ani nebolo venované samostatné vydanie. Ak si chcete jeho tvorbu pripomenúť, navštívte koncerty jeho syna Jakuba s kapelou Provisorium - nie je to síce Dežo, ale je to jeho krv a je to nielen vidieť, ale aj počuť. V piatok príde do Legiend popu práve Jakub Ursiny, ktorý zaspieva hit Let's Make a Summer od otcovej slávnej skupiny The Beatmen.

Status legiend nepochybne patrí aj skupinám Prúdy a Modus, ostatne, druhá menovaná už mala aj samostatné vydanie relácie. Priestor však dostanú aj "mladšie legendy" - skupina Team, ktorá pozvanie do Legiend údajne niekoľkokrát odmietla, kapela Money Factor, na ktorú si diváci zrejme budú len ťažko spomínať (ale vybraný hit pozná každý), ďalšia z hviezd 80. a 90. rokov Metalinda, ale aj Dara Rolins ešte z čias, keď sme ju poznali ako Darinu Rolincovú. Pomerne zvláštnym krokom je zaradenie Zuzany Smatanovej, ktorá príde zaspievať svoj vlastný "legendárny hit" Daj ruku do mojej ruky.

Glosátormi záverečnej časti Legiend popu budú v piatok večer na Jednotke Laco Lučenič, Eva Máziková a Julo Viršík

Zoznam interpretov a skladieb – Legendárne hity:

Alžbeta Bartošová - Lístoček z brezy (Melánia Olláryová)
Kristína Turjanová - Prečo sa máme rozísť (František Krištof Veselý)
Jakub Ursiny - Let's Make a Summer (The Beatmen)
Lukáš Adamec - Čierna ruža (Prúdy)
Brunno Oravec - Spoluhráčka (Modus)
Lucia Molnárová - Čo o mne vieš (Darina Rolincová)
Peter Cmorik - Ján Amos Džínový (Metalinda)
Cmorik, Adamec, Oravec, Ďurica - Vráť trochu lásky medzi nás (Money Factor)
Adam Ďurica - Je to vo hviezdach (Team)
Zuzana Smatanová - Daj ruku do mojej ruky (Zuzana Smatanová)


Text: RTVS, Hudba.sk
Foto: Ján Vlk - Dreamwolf - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Metalinda, Team