Legendárna britská kapela Depeche Mode, americká skupina The Strokes aj francúzsky spevák a skladateľ Woodkid tento týždeň sprístupnili fanúšikom svoje nové albumy na vypočutie. Okrem odkazov na zverejnené albumy ponúkame aj náš pohľad na to, prečo sa bezplatné streamovanie albumov veľkým menám oplatí.

Depeche Mode zverejnili album Delta Machine v pondelok prostredníctvom iTunes. Prvé dojmy sú veľmi dobré, recenziu albumu prinesieme v piatok, kedy má v oficiálny dátum vydania v niektorých krajinách. Pre fajnšmekrov je pripravená aj deluxe edícia so štyrmi novými skladbami navyše a 28-stranovou knihou s fotografiami Antona Corbijna.

Prvým singlom je skladba Heaven, druhým bude pieseň Soothe My Soul, ktorá je jedným z vrcholov albumu. Kapela ju predstavila naživo minulý týždeň v pondelok v šou Live on Letterman. Piesne z nového albumu Depeche Mode predvedú aj na Slovensku, na bratislavský futbalový štadión Pasienky zavítajú 25. mája. Posledné vstupenky sú dostupné prostredníctvom služby Predpredaj.sk. Už v nedeľu 24. marca sa ukážu na koncerte vo Viedni pre vybranú tisícku fanúšikov. Z koncertu vám prinesieme exkluzívnu reportáž.

Stream: itunes.com/depechemode


The Strokes zdieľajú novú štúdiovku Comedown Machine na webstránke magazínu Pitchfork prostredníctvom služby Pitchfork Advance. Prvým singlom z piatej štúdiovky indierockovej kapely je skladba All The Time, ku ktorej "novodobí Beatles", ako ich označujú niektorí kritici, pred pár dňami zverejnili videoklip. Album, ktorý The Strokes nahrávali v newyorských Electric Lady Studios, obsahuje dovedna 11 skladieb. Na rozdiel od Depeche Mode sa Američania zatiaľ na turné nechystajú.

Stream: pitchfork.com/advance/48-comedown-machine


Medzi najočakávanejšie albumy tohto roka patril aj debut francúzskeho hudobníka a režiséra videoklipov Woodkida. Nahrávka s názvom The Golden Age vyšla v pondelok (18.3.) a v ten istý deň ju jeden z najväčších súčasných hudobných vizionárov zverejnil v plnej dĺžke aj na svojom Soundcloude. Album ponúka štrnásť skladieb vrátane singla I Love You, ktorý Woodkid zverejnil pred mesiacom, už tradične spolu s pôsobivým čiernobielym klipom.

"Chcem, aby ľudia, ktorí počúvajú moje skladby, získali pocit, že sú hrdinovia," hovorí Woodkid a pri počúvaní albumu tomuto jeho prianiu bez problémov podľahnete. V obklopení lesov sláčikov, skalnatých brál stelesnených mohutnými údermi bubnov a veľkolepých dychových fanfár sa v jeho futuristicko-stredovekom fantasy svete inak cítiť ani nemôžete. Naživo si tento pocit môžete vychutnať napríklad na festivale Colours of Ostrava alebo na Szigete.

Stream: soundcloud.com/woodkid


Prečo sa zdieľanie albumov oplatí?

Zdieľanie, resp. streamovanie nových albumov veľkých hudobných hviezd pár dní pred ich vydaním je v ostatných týždňoch čoraz častejšie. Takýto spôsob prezentácie čerstvého materiálu bol v posledných rokoch bežný v rámci nezávislej scény, najmä na obľúbenej platforme Bandcamp.com. U veľkých mien to nebývalo pravidlom, nemožno si však nevšimnúť, že v ostatných týždňoch takto fanúšikov potešili v podstate všetky veľké mená, ktoré uviedli na trh svoje nové albumy, menovite napríklad David BowieJustin Timberlake či Hurts.

Táto stratégia má dve veľké výhody - jednou z nich je, že mnohí fanúšikovia vďaka tomu odolajú sťahovaniu ilegálnych kópií, ktorých šíreniu dnes už vydavateľstvá tak či tak zabrániť nedokážu a čím viac sa o to pokúšajú, tým viac "failujú". Práve tým, že interpreti fanúšikom ponúknu aj legálnu možnosť počuť album ešte pred vydaním, zvyšujú pravdepodobnosť, že si ľudia album aj kúpia. Ak totiž fanúšika album zaujme, môže si ho priamo na stránke so streamom aj objednať. Naproti tomu pri ilegálne stiahnutej kópii si musel fanúšik po vypočutí sám vyhľadať predajné miesto. Marketéri vedia, že na internete dostupnosť produktu na jedno kliknutie dokáže zázraky. O tom, že to má značný dopad na predajnosť, svedčí aj úspech spomínaného Davida Bowieho, ktorý s albumom The Next Day prvýkrát po 20 rokoch dobyl britský rebríček.

Druhým pozitívom je, že sa vďaka oficiálnemu streamu už niekoľko dní pred vydaním nahrávok objavuje v médiách množstvo recenzií a článkov v štýle "first listen" (prvý dojem z nahrávky). V minulosti síce internetovo zdatnejší fanúšik, medzi akých zrejme patrí aj väčšina hudobných publicistov, nemal problém zohnať si album ilegálne ešte pred vydaním. Novinárska etika však zakazuje písať články a recenzie o albumoch, ktoré ešte nie sú oficiálne vydané alebo zverejnené. Vďaka oficiálnemu streamovaniu sa tak o albumoch ešte pred ich vydaním oveľa viac píše a hovorí, čo taktiež pomáha predajnosti.

Na Slovensku naposledy z veľkých kapiel podobným spôsobom postupovala napríklad kapela Horkýže Slíže, ktorá zároveň s vydaním albumu St. Mary Huana Ganja na svoj oficiálny Youtube kanál nahrala všetky nové pesničky, ktoré fanúšikovia medzi sebou okamžite ďalej zdieľali.

Autor: Patrik Marflák (zdroj: SITA, ArtsMarketing.CZ, archív Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode, Woodkid