Španielsky temperament, energia a humor sú základnými poznávacími znakmi ich živých vystúpení. Podmanivý hlas, ohnivé piano, jemná akustická gitara preskakujúca do expresionistického kabaretu, melódie, slová, emócie a mágia - vitajte v unikátnom svete Lonely Drifter Karen.

Medzinárodné trio miešajúce folk, avant-pop a kabaret vystúpi v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie v utorok 7. októbra o 21.00 v rámci Žilinského literárneho festivalu 2008. Predstavia najmä piesne zo svojho debutového albumu 'Grass is Singing', ktorý vyšiel v apríli tohto roku v belgickom vydavateľstve Crammed Discs.

Hlavnou postavou Lonely Drifter Karen je rakúšanka Tanja Frinta, ktorá s hudbou začínala v dievčenskej indie-popovej skupine. Ako dvadsaťročná si zbalila kufre a odsťahovala sa do švédskeho Göteborgu. Tam vznikla skupina Lonely Drifter Karen ako sólový projekt. Odohrala prvé koncerty v Nórsku, Švédsku, Poľsku, Nemecku, Rakúsku a Španielsku a v októbri 2005 vychádza vo vydavateľstve Fettkakao Records 10-palcové EP 'Sinsweetime'.

O rok neskôr sa Tanja z tmavého Göteborgu presťahovala do teplej a slnečnej Barcelony, kde stretla rodáka z Malorky - pianistu Marc Meliá Sobreviasa, a talianskeho bubeníka Giorgio Menossiho.

Výsledkom ich spolupráce je debutový album 'Grass is Singing', ktorý vyšiel tento rok vo vydavateľstve Crammed Discs (okrem iných tu vydali svoje albumy Bebel Gilberto, Tuxedomoon, Konono No.1, Balkan Beat Box a ďalší).

Tvorba Lonely Drifter Karen sa ťažko zaraďuje do akéhokoľvek šuflíka. Perfektne miešajú zvuky rôznych druhov a historických dôb, tvoriac tak veľmi kondenzovanú hudbu, v ktorej hrá hlavnú rolu Tanjin hlas – trochu detský, jemný, občas takmer nezachytiteľný, spievajúci o niečom surreálnom, či poetické texty o láske, tak trochu podobný tvorbe Joanny Newsom.

"Ak máte chuť vypočuť si koláž mierne teatrálnych, „nemoderných” melódií, pripomínajúcich hudbu spred týchto čias hranú v zakázaných berlínskych podnikoch a frivolných francúzskych kabaretoch, tak je tento koncert určený presne vám," pozýva na koncert speváčka Tanja Frinta.

Koncert na Stanici je súčasťou cyklu Kofola Sessions podporovaného spoločnosťou Kofola a.s. v spolupráci s distribučnou spoločnosťou Wegart. Vstupenky za zvýhodnenú predpredajovú cenu je možné rezervovať si mailom na rezervacie@stanica.sk alebo telefonicky na čísle 041/56 23 564.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Peter Hapčo z kultúrneho centra Stanica-Záriečie. Ďalšie info nájdete na stránke www.stanica.sk.