Kým v USA sa o záchrane sveta či krajiny skvelými superhrdinami točia filmy, na Islande v súčasnosti ľudia skutočne výnimočného záchrancu potrebujú. Mohla by sa ním stať najznámejšia Islanďanka, ktorá svoju identitu ani schopnosti na rozdiel od všetkých tých Batmanov, Supermanov a Spidermanov vôbec skrývať nemusí...

Ekonomiku ostrovného severského štátu najvýraznejšie spomedzi všetkých krajín zasiahla aktuálna finančná kríza a na jej oživenie sú v súčasnosti nevyhnutné zahraničné investície. K ich získaniu by mala Islandu pomôcť najmä jeho najväčšia hviezda - Björk, ktorá sa kvôli tomuto cieľu spojila s islandskou finančnou spoločnosťou Audur Capital.

Zaujímavosťou je, že spoločnosť Audur Capital bola v v Rejkjavíku založená ženami a jej cieľom je vniesť ženské hodnoty do sveta financií. Pri vytvorení nového fondu, ktorý nesie meno slávnej speváčky, si dali za úlohu prinášať zahraničný kapitál do projektov a firiem, ktoré sú "sociálne a enviromentálne zodpovedné" a ktoré môžu pomôcť znovu naštartovať islandskú ekonomiku.

"Fond bude investovať do udržateľných podnikateľských projektov, ktoré vytvárajú hodnoty prostredníctvom jedinečných zdrojov krajiny, jej veľkolepého prírodného dedičstva, vibrujúcej kultúry a zelenej energie." - uvádza sa na stránke spoločnosti Audur Capital.

Tvárou nového investičného fondu sa stala Björk, ktorú spoločnosť označila za "predstaviteľku inovácie, kreatívneho myslenia a zvýšenej diverzity v islandskej ekonomike". Očakáva sa, že do marca 2009 prinesie speváčka na Island investície v hodnote okolo 16,5 milióna dolárov (11,9 mil. Eur).

V posledných rokoch štvrtá najproduktívnejšia (HDP) krajina sveta bola na jeseň 2008 prudko zasiahnutá svetovou finančnou krízou. Koncom októbra prevzala islandská vláda kontrolu nad troma najväčšími komerčnými bankami, aby minimalizovala dopad krízy na národnú ekonomiku. Aj napriek tomu však nadobudli islandské banky dlhy, ktorých hodnota je približne šesťkrát väčšia ako ročné HDP Islandu.

Zdroj: Billboard.com, Music-news.com, wikipedia.org

Súvisiaci interpreti: Björk