Aktuálne trojčlenný "kolektív" avantgardných hudobníkov vydal minulý týždeň svoj ôsmy štúdiový album 'Merriweather Post Pavillion', ktorý propaguje singlom 'My Girls'. Okrem videoklipu k nemu sme na portáli magazínu Pitchfork Media objavili aj zaujímavý mix, o ktorý sa postaral štvrtý, v súčasnosti "oddychujúci" člen Animal Collective - Josh Dibb aka Deakin.

Ak keď bez Deakina, dokázali Animal Collective nahrať album, ktorý je kritikou hodnotený tými najvyššími známkami. Sám Panda Bear, ďalší z členov kapely, ho označil za ich doposiaľ "najlepšie nahratý" album. Práve tento talentovaný hudobník je autorom a spevákom skladby 'My Girls', ktorej harmónia a jednoduchá, ale silná melódia presvedčila o nesporných kvalitách Animal Collective napokon aj tých, ktorí túto experimentálnu kapelu dlho zatracovali.

Dôkaz toho, že je možné experimentovať so spojením tanečnej elektroniky a noisu s prvkami rockovej dynamiky a folkovej bezprostrednosti a zároveň pôsobiť na pódiu ako popová kapela z roku 2038, predviedli Animal Collective (prvá kapela, od ktorej som si vypýtal autogram) aj na svojom októbrovom koncerte v bratislavskej A4ke (reportáž + foto). Podobnú atmosféru ako malo ich vystúpenie má aj videoklip ku skladbe 'My Girls', o ktorý sa postarala dvojica umelcov - Jon Vermilyea (animácie) a Chad von Nau (vizuálne efekty). Animované video, vykresľujúce trio Panda Bear, Geologist a Avey Tare počas koncertu, je prinajmenšom také psychedelické ako obal samotného albumu 'Merriweather Post Pavillion' (pozri obr. č.3)



Animal Collective - 'My Girls'

Ak ste bratislavský koncert zmeškali a chcete vedieť v čom spočíva rozdiel medzi albumovými a živými verziami skladieb Animal Collective, na stránke Nyctaper.com si môžete zdarma stiahnuť záznam z ich koncertu v newyorskom klube Grand Ballroom, ktorý tam odohrali v deň vydania nového albumu - 20. januára. Download nájdete TU.

Ďalšou chuťovkou na voľné stiahnutie je mixtape, ktorý dal dohromady Deakin. Ten sa síce na tvorbe nového albumu nepodieľal a nezúčastnil sa na posledných koncertných šnúrach kapely, svojím najnovším počinom však dáva jasne najavo, že je stále regulérnym členom "zvieracieho kolektívu". 30-minutový mix skladieb s jeho selekciou si môžete stiahnuť TU.

Zdroj: Myanimalhome.net, Myspace.com/animalcollectivetheband, Pitchforkmedia.com, Allez-allez.co.uk, Nytaper.com, wikipedia.org
Fotoreport: Myspace.com/animalcollectivetheband (1), Magdaléna Vinterová - Hudba.sk (2)

Súvisiaci interpreti: Animal Collective