Posledný júlový piatok a prvú augustovú sobotu sa na futbalovom štadióne v centre Popradu konal už tradične ďalší ročník hudobného festivalu Okey leto. Slovenská popová a rocková špička spolu s takmer zahraničnými legendami predstavila počas programom nabitého víkendu to najlepšie a najznámejšie zo svojho repertoáru. Priestor však dostali aj menej ostrieľaní kolegovia. Poďme však pekne po poriadku...

Okey leto 2009 otvoril v piatok popoludní asi najčerstvejší zjav na slovenskej hudobnej scéne - skupina Mukatado.

Prednedávnom im aj vďaka úspechu na Eurovízii vyšiel debutový album. Pesničky z neho hrali aj počas svojho vystúpenia v Poprade. V tom čase sa v areáli nachádzalo už dostatočné množstvo divákov na to, aby Mukatadu vytvorili patričnú atmosféru.

Nasledoval Janko Kuric a skupina Vidiek. Publikum sa spontánne pridávalo k notoricky známym hitom starým dvadsať a viac rokov ('Nechajte si ju', 'Fajčenie škodí zdraviu') i tým relatívne novším ('Námornícka', 'Rudy a Hilda'). Vidiek je evidentne vo forme a ich hudba poznateľne oslovuje stále nové a nové generácie poslucháčov.

Českí Gipsy.cz predviedli kúsok svojho temperamentu. Rozrastajúce sa publikum sa medzitým stihlo aklimatizovať a napriek tomu, že piesne tejto českej zostavy sú na Slovensku menej známe, dokázalo sa výborne zabávať.



Nasledovali Taktici, refrény viacerých hitov nenechali nikoho chladným. Najväčší ohlas zožala asi skladba 'Blázni', potešili i '10 deka tresky' či 'Dáša'.



Napriek minulotýždňovým zdravotným problémom podal Ivan Tásler výkon, ktorým potvrdil, že z pódia dokáže rozdávať plné priehrštia pozitívnej energie. IMT Smile odohrali výborne a s nasadením svoj blok, počas ktorého divákov vôbec nešetrili.



Zuzana Smatanová možno niekoho prekvapila miestami tvrdším gitarovým zvukom jej kapely a výborne pripravila pôdu pre ďalších účinkujúcich. Atmosféra večera začínala gradovať. Okrem hudby sa pod to určite podpísalo aj nádherné počasie.



K vystúpeniu skupiny No Name nie je čo dodávať. Igor Timko je skvelý zabávač a komunikátor. Samozrejme ani tentokrát nechýbali jeho povestné tanečné kreácie, fotografie hovoria za všetko...



Záver piatkovej noci patril legende legiend. To, čo znamená pre svetovú hudbu skupina Rolling Stones, predstavuje pre tú českú a slovenskú Olympic. Popradské vystúpenie tejto skupiny pozostávalo v úvode z novších skladieb, Petr Janda časom pridával aj tie staršie. Nechýbali tak 'Bon soir mademoiselle Paris', 'Dynamit', 'Otázky' či 'Želva', samozrejmosťou boli aj 'Jasná zpráva' a 'Okno mé lásky'. Rozlúčkovým prídavkom boli 'Slzy tvý mámy'. Iste, Olympic by dokázal hrať aj dlšie, ale odprezentovaná festivalová hodinka bola skvelou bodkou za prvým dňom Okey leta 2009.



Text: Peter Lehotský
Foto: Ľubo Rusnák - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: IMT Smile, Mukatado, No Name, Olympic, Taktici, Vidiek, Zuzana Smatanová