Vo veku 66 rokov zomrel v New Yorku jazzový bubeník Steve Reid, ktorý počas svojej kariéry hrával s Milesom Davisom či Jamesom Brownom. Americký inštrumentalista skonal v spánku v utorok 13. apríla. Dôvodom úmrtia boli komplikácie súvisiace s rakovinou hrtana.

Reid začal na bicie hrávať profesionálne, keď mal 16 rokov. Už v mladom veku spolupracoval s populárnou skupinou Martha And The Vandellas, s ktorou nahrával pod dohľadom producenta Quincyho Jonesa. Už v 60. a 70. rokoch hrával s osobnosťami svetovej hudby akoSun Ra alebo nigérijský priekopník afrobeatu Fela Kuti. Medzitým založil vlastné vydavateľstvo Mustevic Sound Inc.

Na rozdiel od mnohých súputnikov zo svojej generácie ho to v neskoršom veku ťahalo od klasického jazzu či funku aj k súčasnej experimentálnej hudbe a elektronike. Jeho posledným albumom bola nahrávka NYC (2008), ktorú vytvoril s Angličanom Kieranom Hebdenom známym ako Four Tet. "Steve bol jedným z mojich najlepších priateľov a vynikajúcim muzikantom. Čas, ktorí sme spolu prežili, bol jedným z najkrajších období v mojom živote. Bola to skutočná inšpirácia. Žil nádherný život a dal nám neuveriteľnú hudbu. Bude mi veľmi chýbať," uviedol Hebden.


Kieran Hebden and Steve Reid - 'Brain'



+ niečo z klasického jazzu



Informáciu zverejnila webová stránka NME.com.

--
Zdroj: SITA
Foto: Dominorecordco.com