Na Pohode sa cez víkend predstavilo hneď niekoľko kapiel, ktoré patria medzi lídrov súčasnej britskej alternatívnej scény. Popri hviezdach ako Ian Brown, Scissor Sisters, Leftfield či domácej Jany Kirschner boli práve mladé a úspešné kapely z Británie najväčším lákadlom pre slovenských novinárov.

Ich členovia sa dobre poznajú, veď sa pravidelne stretávajú na odovzdávaní výročných cien v anketách i na festivalových pódiách. Skupiny ako The xx alebo These New Puritans sú ľahko identifikovateľné vďaka svojmu originálnemu zvuku, no v prípade iných, najmä tých dance-punkových alebo ak chcete "new rave" formácií, sa viacerým návštevníkom festivalu, ktorí túto scénu nepoznajú, mohli britské electro-gitarovky "zlievať" dohromady. V prípade Klaxons a Does It Offend You, Yeah je tých podobností vo zvuku hneď niekoľko, líšia sa však napríklad svojím vzťahom k videoklipom.

Skupina Does It Offend You, Yeah, ktorá sa v slovenskej premiére predstavila na Pohode v noci zo soboty na nedeľu, ich takmer úplne ignoruje. Ako v rozhovore pre agentúru SITA prezradil klávesák skupiny Dan Coop, práve pre tlak na točenie klipov zo strany bývalého hudobného vydavateľstva vznikol konflikt, po ktorom napokon kapela prešla pod iný label.

"My vo všeobecnosti nemáme radi videoklipy, najdôležitejšie sú podľa nás živé vystúpenia. Dosť nás tlačili do robenia videí, preto sme sa naše hudobné vydavateľstvo rozhodli zmeniť. Museli sme dlho hľadať to správne," vysvetlil. O založení vlastného vydavateľstva zatiaľ neuvažujú. "Možno keby sme mali viac času, teraz veľa cestujeme, chceme sa hlavne baviť na pódiu. Ale možno v budúcnosti, keď budeme mať problémy s našimi skladbami, tak to spravíme," uviedol muzikant.

Klaxons naopak považujú klipy za veľmi dôležité. V súčasnosti sa dokončuje videoklip k aktuálnemu singlu Echoes, ktorý si mali možnosť v piatok naživo vypočuť aj návštevníci Pohody. Spevák a gitarista Jamie Reynolds v rozhovore pre agentúru SITA prezradil, že ho skupina nakrúcala pred týždňom na púšti Egypte. "Bolo to najúžasnejšie miesto, aké som kedy navštívil. Samotný singel je o odozvách z neznámych miest. Preto sme ho chceli nakrúcať na nejakom nezvyčajnom mieste," vysvetlil muzikant.

Video je aktuálne v štádiu spracovávania, dokončiť by ho mali budúci týždeň. "Ja sám som ho ešte nevidel, lebo nie je dokončené. Ale podľa fotografií to bude bomba," dodal s nadšením. Singel Echoes z dlho očakávanej nahrávky Surfing the Void, ktorá vyjde 23. augusta, sa do rádií dostal len pred niekoľkými dňami. Skupina ho však na koncertoch hráva už niekoľko mesiacov. "Je priskoro hodnotiť reakcie ľudí, ale myslím si, že sa im tá skladba páči. Hlavne je to pre nich už známa pieseň, keďže ju predstavujeme naživo už nejaký čas," uzavrel hudobník, ktorý sa ako autor textov podpísal pod všetky skladby z nového albumu Klaxons.

My sme Jamieho z Klaxons na Pohode taktiež vyspovedali, rozhovor s ním uverejníme zajtra v sekcii Rozhovory.

Reportáže a fotoreporty zo štrnástej Pohody nájdete TU.

--
Text: SITA, pm
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Klaxons