V pondelok 6. decembra sa brnianska funk'n'rollová kapela Ezy Riders už po druhýkrát odvážila prekročiť brány väzenského areálu. Prvýkrát to bola 11. septembra väznica v meste Kuřim, tentokrát sa mladí hudobníci "rozohnili" na pódiu v sále väznice Rapotice, kde zahrali spolu s dvoma väzenskými kapelami (skupiny zložené z hudobníkov vo výkone trestu). Koncert bol pre väzňov mikulášskou nádielkou za odmenu za dobré správanie.

Ezy Riders sú z koncertovania vo väzniciach nadšení. Publikum je podľa nich veľmi vďačné a svojím temperamentom dodáva vystúpeniam nezameniteľnú atmosféru. "Je to zvláštny pocit stáť tu s gitarou pred ľuďmi, ktorí sú kvôli svojím činom odrezaní od 'nášho' sveta a prinášať im kultúru 'zvonka'. Ale podľa mňa to má zmysel ukázať im, na čo sa tam môžu tešiť, keď si odkrútia svoje," povedal o koncerte spevák a gitarista Ondřej Novotný.

Nie každý z väzňov mohol koncert vidieť - bol len pre vybraných, pre ktorých to bola odmena za dobré správanie vo výkone trestu. Bola to teda istá forma motivácie a zároveň prípravy na návrat do bežného života. "Chceli by sme jazdiť po väzniciach viac. Je to niečo iné, než hranie pred klasickým publikom niekde v klube, kde sa čapuje pivo a ľudia sa môžu odviazať, skákať a tancovať... tí odsúdení si nemôžu dovoliť počas koncertu vstať a tancovať, ale aj napriek tomu z nich cítite neuveriteľné nadšenie a energiu a máte pocit, že robíte dobrú vec," dodal gitarista Jan Růžička.

Vystúpenie bolo doplnené o dve väzenské kapely - kuřimskú a rapotickú. Tie spestrili program o notoricky známe piesne rockových skupín ako Kabát a Katapult, odzneli aj rómske tradičné skladby. Aj odsúdení hudobníci boli z koncertu nadšení a jeden z nich prezradil, že sa teší na to, keď mu skončí trest a bude sa môcť zase venovať hraniu a pravidelnému skúšaniu s kapelou, ktorú musel kvôli odňatiu slobody na istý čas opustiť. Na koncert v Rapoticiach sa prišlo pozrieť aj kapele už známe vedenie väznice z Kuřima, ktoré sa napokon s Ezy Riders dohodlo na "väzenskom turné". Malo by sa uskutočniť v lete 2011 a v pláne sú koncerty vo väzniciach po celej republike.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla za kapelu Ezy Riders Lucie Karafiátová.