Francúzska skupina Nouvelle Vague sa už dnes večer predstaví na exkluzívnom otváracom večierku nového kultúrneho priestoru KC Dunaj~ na Námestí SNP. Koncert je už niekoľko dní beznádejne vypredaný a vstupenky sa podľa organizátorov nebudú predávať ani priamo na mieste. Tí, ktorí predpredaj na vystúpenie v novom priestore zmeškali, si však stále môžu zakúpiť lístky na štvrtkový koncert v Majestic Music Clube (MMC).

Projekt Nouvelle Vague je jedinečným a mimoriadne úspešným spojením prudkej elegancie bossa novy, melancholickej melodiky new wave z osemdesiatych rokov a rezervovaného prístupu filmov francúzskej novej vlny šesťdesiatych rokov. To sú ingrediencie, ktoré pre Marca Collina a Oliviera Libauxa znamenajú predovšetkým tri vášne. Bossa Nova, New Wave a Nouvelle Vague – slovné spojenia, ktoré vo svojich jazykoch znamenajú jedno a to isté.

Koncept a akýsi modus operandi tejto skupiny je nasledovný: preniesť známe piesne do nového kontextu a pomôcť tak ľuďom znovuobjaviť obskúrne "novovlnné" hity v netradičnom prevedení. Cover verzie sú vždy chúlostivou záležitosťou, no reinterpretácie skladieb ako Guns of Brixton (The Clash), Dance with me (The Lords of the New Church) alebo Love Will Tear Us Apart (Joy Division) v podaní Nouvelle Vague sa doteraz tešia globálnej odozve.


Nouvelle Vague - Don't Go (Yazoo cover) (z albumu Bande à Part, 2006)

Prvé tri albumy Nouvelle Vague boli silno naviazané na novú vlnu a post-punk britskej scény. Naopak, Coleurs sur Paris, štvrtý a aktuálny album kapely, čerpá z domácej, francúzskej novej vlny, ktorá sa šírila frankofónnym svetom od sedemdesiatych rokov a väčšinu nasledujúcej dekády. Pre oslavu "new wave made in France" kapela rozšírila spevácke zastúpenie ďaleko za svoje obvyklé hranice. Za spomenutie určite stojí svetoznáma speváčka a herečka Vanessa Paradis. Každá pieseň je na nahrávke naspievaná osobnosťou zo súčasnej francúzskej scény. Scény, ktorá na tejto hudbe vyrástla a je na ňu patrične hrdá.

Nouvelle vague majú na konte viac než 700 000 predaných albumov, stovky vypredaných koncertov na celom svete a speváčky, ktoré vystúpeniam dodávajú potrebnú šťavu – originalita Camille, elegancia Melanie Paine, zmyselnosť Phoebe Killdeer a pódiové šialenstvo Nadeah Mirandy. Túto chic estetiku na aktuálnom turné podčiarkujú aj ďalšie dve dámy - bývalá Miss Francúzska, speváčka a herečka Mareva Galanter a Helena Noguerra, ktorú môžete poznať zo spoluprác so Sergeom Gainsbourgom či známym producentom Dimitri from Paris.

Na oboch koncertoch, ktoré prináša nová agentúra s názvom Samé ucho, bude kapele Nouvelle Vague predskakovať francúzske elektronické duo La Boetie. Vstupenky sú k dispozícií prostredníctvom online predpredaja na webe tixy.sk.

Redakciu Hudba.sk informovala Michaela z Openrock.sk a Marian Mitaš, PR manažér agentúry Samé ucho.

--
Foto: Myspace.com/nouvellevague