Brnianska formácia Květy, predstaviteľ jedinečnej zmesi rockovo-akustickej hudby a špecifickej poetiky, vydala 4. apríla 2011 vo vydavateľstve Indies Scope Records svoj v poradí už piaty rádový album V čajové konvici. Nahrávka nesie podtitul "Písně z projektu Svět podle Fagi" a v spoločnosti ostatných albumov kapely trochu vyčnieva z rady.

Rukopis autora, speváka a ústrednej postavy Květov Martina E. Kyšperského a špecifický sound á la Květy je zrejmý aj na tejto platni, no napriek tomu sa V čajové konvici odlišuje od ostatných albumov viac než je to obvyklé. Za prvé – piesne albumu boli prvotne určené divadelnému predstaveniu Svět podle Fagi, po druhé – štvrtina textov na platni nie je napísaná Martinom E. Kyšperským a za tretie – celú jednu skladbu si pre seba vyhradil herec Karel Heřmánek.

Ale aby nedošlo k omylu, album nie je záznamom divadelných piesní. Martin E. Kyšperský to vysvetľuje takto: "Album V čajové konvici není hudba k divadlu. Jsou to písně z projektu „Svět podle Fagi“. Do něj patří i představení divadla DNO, stejně jako knižně vydaný komiks a facebooková doména. Já se na projektu podílel, byl jsem přizván. Všechny písně byly složeny na základě tohoto popudu a střídavě se objevují i v divadelním představení, v němž pravidelně hraju. Prostě jednoduchý, lehký písničky, který bychom jinak nestvořili."

Vo viacerých atribútoch sa V čajové konvici podobá predchádzajúcej nahrávke Květov Myjau z roku 2009 - album opäť disponuje surovým zvukom z dielne Ondřeja Ježka a jeho štúdia Jámor, kde sa pesničky nahrávali na prelome rokov 2010-2011. To, čo zostáva konštantné a nemennné, je aj charakteristický zvuk a nálady Květov a pesničky Martina E. Kyšperského a multiinštrumentalistu Aleša Pilgra. Ako to u tejto kapely býva zvykom, aj na tomto albume vystupujú viacerí hostia – popri recitáli herca Karla Heřmánka (O cestování) na albume vypomáhali speváčky Lenka Dusilová, Jana Kaplanová, Kristýna Lhotáková a Lucie Vítková a viacerí ďalší hudobníci, pričom svojou "trochou do mlýna" prispel aj producent Ondřej Ježek.

V čajové konvici sa dá počuvať aj bez toho, aby ste vedeli, o čom je divadelné predstavenie, no zároveň môže slúžiť ako vstupenka do sveta Fagi. V rámci projektu vychádza v limitovanej edícii aj desaťpalcový vinyl Fagi EP so šiestimi ďalšími pesničkami.

Krst albumu sa uskutoční dvakrát – 26. apríla 2011 v brnianskej Fléde (hosť: Longital) a 10. mája 2011 v pražskom klube Futurum (hostia: Lenka Dusilová, Kopir rozsywal bestar).


Květy – 'Kpt. Lžičko' (video by Martin Smékal)

Tracklist albumu Květy - V čajové konvici:

1. Nejtišší kapela
2. Medvídek
3. Osnova
4. Noc
5. Kpt. Nemo
6. Šnek
7. O cestování
8. Oves míru
9. Malá přítelkyně
10. Kpt. Lžičko
11. Motorka
12. Poslední tančírna v Praze
13. Snajpr
14. Zdají se androidům sny o el. varhanách? (revival)
15. Zuzana

Zostava skupiny Květy:
Ondřej Čech - kontrabas a basgitara, harmonium (5), kozmický synťák (8, 10), zbory
Aleš Pilgr - bicie a perkusie, klávesnice (2), banjo (5), klávesy (7), ručná pračka+hrnce+balafon (10), spev (12), flexaton (14), zbory
Martin E. Kyšperský - spev, gitary, piano, fender piano, el. organ (6), mandolína+banjo+basgitara (2), zvonkohra (3), tubafon (6, 14)
Albert Novák - husle, zbory

Hostia:
Karel Heřmánek - hlas (7)
Jana Kaplanová - spev a trúbka (2)
Lenka Dusilová - spev (6), vokál (8)
Kristýna Lhotáková - vokál (10)
Lucie Vítková - vokál (13)
Dominik Laudát - zbor (5)
Dorota Barová, Lucie Redlová, Johanka Švarcová, Jana Vébrová - zbor (3, 7, 9)
Ondřej Ježek - zbor (6), plechy (12), theremin (12), tyč so strunami (13), el. organ (14)

Produkcia: Ondřej Ježek, Martin E. Kyšperský

Informácie pre Hudba.sk poskytol Přemysl Štepánek z vydavateľstva Indies Scope Records. Viac informácii nájdete na weboch www.kapelakvety.cz, www.indies.eu, www.fagi.cz.

--
Autor: Juraj Cagáň
Foto: Roman Franz - Kapelakvety.cz (1), Juraj Cagáň (2)